De nieuwe legislatuur brengt een vernieuwing van het klachtenreglement en het inspraakreglement met zich mee.
Groep Genk organiseert bij reglement een systeem voor inspraak en voor klachtenbehandeling. Omwille van de nieuwe legislatuur werden het inspraakreglement en het klachtenreglement herbekeken, aangepast en samengevoegd onder één reglement: het reglement inzake participatie van de burger 2025.
Het reglement werd in een nieuwe lay-out gestoken en er werden enkele wijzigingen doorgevoerd om te vereenvoudigen en verduidelijken. Er werden tevens toevoegingen gedaan rond burgerbudgetten en adviesraden.
Art. 304 t.e.m. art. 325 Decreet over het lokaal bestuur
Art. II.74 t.e.m. art. II.88 Bestuursdecreet
De gemeenteraad keurt het reglement inzake participatie van de burger goed.
Kattevennen vzw is een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap. Cfr. art. 245, §3 en art. 286, §1 van het Decreet Lokaal Bestuur worden de statuten van de extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm via de webtoepassing van de gemeente bekendgemaakt.
Kattevennen vzw brengt de gewijzigde statuten (d.d. 21 juni 2023) ter kennis aan de gemeenteraad.
De gemeenteraad neemt kennis van de statuten van Kattevennen vzw.
Tijdens de gemeenteraad van 20 december 2023 werd een vernieuwd reglement voor subsidiëring onderhoud sportterreinen goedgekeurd. Een aanpassing van dit reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
In artikel 7 van het reglement onderhoud sportterreinen staat vermeld dat het subsidiebedrag een forfaitair bedrag is, dat jaarlijks wordt toegekend en wordt vastgelegd, al naargelang het type sportterrein.
Als onderdeel van de aanvraagprocedure dienen de sportclubs facturen voor te leggen van de gemaakte onderhoudskosten. Bij controle blijkt echter dat de som van de door de clubs gemaakte kosten soms lager ligt dan het toegekende subsidiebedrag. Dit was echter niet in lijn met de bedoelde "geest van de wet" en om oversubsidiëring te vermijden, stelt dienst Sport voor om de passage in artikel 7 en artikel 8 te wijzigen zoals aangegeven in het aangepast reglement in bijlage.
Er werd positief advies verleend voor deze aanpassing door de cel Juridische zaken.
Het reglement in bijlage bij deze nota bepaalt de verdere criteria en voorwaarden voor het toekennen van deze subsidie.
De gemeenteraad keurt de aanpassing van het reglement ‘subsidiëring onderhoud sportterreinen’ goed, ter vervanging van het reglement ‘subsidiëring onderhoud sportterreinen’ dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 december 2023.
De gemeenteraad en raad van bestuur keurden op 21 januari 2020 de statuten en de beheersovereenkomst stad-AGB, met in bijlage 1 de tarievenlijst (inwerkingtreding op 1 februari 2020), goed.
De tarievenlijst werd gewijzigd door de gemeenteraad en raad van bestuur dd. 15 december 2020 (met ingang van 1 januari 2021), dd. 23 februari 2021 (met ingang van 1 maart 2021), dd. 23 maart 2021 (met ingang van 1 april 2021), dd. 26 april 2022 (met ingang van 1 mei 2022), dd. 18 oktober 2022 (met ingang van 1 november 2022), dd. 20 juni 2023 (met ingang van 1 juli 2023), dd. 19 maart 2024 (met ingang van 1 april 2024) en dd. 17 december 2024 (met ingang van 1 januari 2025).
De raad van bestuur en de gemeenteraad keurden op 18 maart 2025 de nieuwe beheersovereenkomst stad-AGB, met in bijlage 1 de tarievenlijst, goed.
Overeenkomstig artikel 11 §3 van de beheersovereenkomst stad-AGB gebeurt het vaststellen en wijzigen van de tarieven door de raad van bestuur van het AGB en door goedkeuring van de gemeenteraad.
Op voorstel van de inhoudelijke diensten worden onder meer volgende wijzigingen aan de tarievenlijst aangebracht:
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, art. 233-234
Het besluit van de gemeenteraad van 30 juni 2004 tot oprichting van het autonoom gemeentebedrijf AGB GENK
Beheersovereenkomst Stad Genk en het Autonoom gemeentebedrijf Genk
De gemeenteraad keurt de wijzigingen van de tarievenlijst en de gecoördineerde versie goed.
De wijzigingen gaan in vanaf 1 mei/september 2025.
De wijzigingen van de tarievenlijst worden ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur van 22 april 2025.
Het huidige reglement op ambulante activiteiten dateert van 1 juli 2010. Inmiddels wijzigde de regelgeving, waarop het gehele reglement opnieuw onder de loep werd genomen. Het gaat hierbij om ambulante activiteiten uitgezonderd de markten en kermissen, waar een afzonderlijk reglement van toepassing is.
De belangrijkste wijzigingen werden doorgevoerd n.a.v. de gewijzigde regelgeving. Het volledige spectrum van ambulante handel wordt voortaan opgenomen, uitgezonderd openbare markten en kermissen. Daarnaast werden een aantal zaken toegevoegd en verduidelijkt. Een overzicht hiervan is in de bijlage te vinden. Het reglement werd intern afgetoetst met de juristen, Maatschappelijke Veiligheid, brandweer en VLAIO, de relevante passages werden ook alvast aangehaald bij dienst Evenementen en Sport.
Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten(opent nieuw venster) en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het nieuwe reglement op ambulante activiteiten goed.
Naar aanleiding van recente initiatieven in andere steden, zoals Hasselt, die lokale KMO's actief betrekken in hun aankoop- en uitbestedingsbeleid, zou ik graag willen weten of het stadsbestuur van Genk vergelijkbare stappen heeft gezet om onze eigen lokale ondernemers te ondersteunen.
In Hasselt bijvoorbeeld is er een platform dat Stadsleverancier heet en specifiek gericht is op het inschrijven van lokale bedrijven voor aanbestedingen, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om deel te nemen aan overheidsopdrachten. Dit heeft niet alleen de lokale economie gestimuleerd, maar ook gezorgd voor een grotere betrokkenheid van de Hasseltse KMO's.
Mijn vraag is dan ook:
Is het stadsbestuur van Genk momenteel bezig met een dergelijk initiatief om Genkse KMO's te betrekken bij de aanbestedingen en het aankoopbeleid? Op welke manier worden lokale bedrijven momenteel al betrokken in het aankoop- of uitbestedingsproces in Genk? Welke platforms worden momenteel gebruikt voor het publiceren van aanbestedingen in Genk en hoe kunnen lokale KMO's zich inschrijven voor deze aanbestedingen?
Jazeker. We hebben een lange traditie om Genkse KMO’s te betrekken bij de aanbestedingen en het aankoopbeleid en dat zal in het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 zeker worden verdergezet én versterkt.
Groep Genk lanceert jaarlijks honderden plaatsingsprocedures voor overheidsopdrachten gaande van bestelbonprocedures, overheidsopdrachten van beperkte waarde, onderhandelingsprocedures, openbare procedures of raamcontractprocedures. We betrekken Genkse bedrijven door ze ofwel actief om offertes te vragen in bepaalde procedures of ze de kans te bieden om gepubliceerde overheidsopdrachten te raadplegen en offertes in te dienen via het verplichte ‘public procurement platform’. Voor opdrachten die op de markt geplaatst worden via de procedure aanvaarde factuur kan de offerte via mail worden bezorgd.
Naast de verplichte publicaties in het Bulletin Der Aanbestedingen op Belgisch niveau en in het Publicatieblad van de Europese Unie (OPOCE) voor opdrachten die de Europese drempelbedragen overschrijden, heeft stad Genk enkele jaren geleden ook deelgenomen aan het initiatief van Provincie Limburg in samenwerking met Unizo en VKW Limburg om KMO’s in het perspectief van de korte keten meer kansen te bieden. Maar we stellen vast dat we in dit systeem onvoldoende onze handelaars bereiken. Het is net daarom dat onze dienst in aanloop naar het nieuwe meerjarenbeleidsplan op dit moment uitzoekt hoe we ons hierin kunnen versterken, want het kan zeker nog beter.
Is er een evaluatie gemaakt van hoeveel Genkse bedrijven/KMO’s wij bereiken?
Sinds 2020 is er een jaarlijkse rapportering van overheidsopdrachten die werden uitgevoerd door Genkse leveranciers, dienstenverstrekkers, aannemers of handelszaken. We vertrekken daarbij van de databank van alle inkomende facturen die worden gefilterd op adres met postcode Genk. Dit geeft een zeer goede benadering van het reële volume aan overheidsopdrachten dat in het betreffende boekjaar effectief werd uitgevoerd en gefactureerd. Voor de periode 2020-2024 gaat het gemiddeld om overheidsopdrachten met jaarlijks 677 Genkse leveranciers en voor een jaarlijks gefactureerde waarde van 6,1 miljoen euro. Om dit jaarlijkse volume verder te laten toenemen bereiden we nieuwe initiatieven voor om overheidsopdrachten als een hefboom te laten bijdragen aan de versterking van het Genks economisch weefsel.
wo 23/04/2025 - 08:21Onze fractie werd geraadpleegd door o.a. DO Advocaten over de bezorgdheid rond de blauwe parkeerzone in voornoemde straten.
DO Advocaten is reeds sedert januari 2024 gevestigd op de Jan Habexlaan, alwaar zij tot maart 2025 geen enkele boete ontvingen en probleemloos konden parkeren in de Jan Habexlaan op de ‘onverdeelde’ parkeerplaatsen voor de appartementsgebouwen (DO Advocaten gelijkvloers).
Op 31 maart 2025 ontving een eerste werknemer van DO Advocaten tot haar verbazing plots een parkeerboete ten belope van € 25 voor de Bresserstraat (alwaar er eveneens maanden probleemloos en zonder boete kon worden geparkeerd door bewoners/personeel dat getroffen was door de werkzaamheden aan de Bochtlaan + E. Coppeelaan).
DO Advocaten, richtte dan ook een bezwaar tegen alle volgende retributies op 08 april 2025 en haalde terecht de volgende argumenten aan: parkeersituatie niet conform aangegeven blauwe zone door technisch probleem- gebrek aan berichtgeving-praktische onhaalbaarheid-niet adequaat geboden oplossing.
Daar waar Genk aantrekkelijk zou willen zijn voor nieuwe en groeiende ondernemers, dient toch wel gewezen op de belemmeringen dewelke dit soort situaties met zich meebrengt…
Vragen:
Waarom blijft duidelijke communicatie naar betrokken Genkenaren van structurele beslissingen op de gemeenteraad uit?
Het parkeerbeleid in Genk werd in mei 2020 grondig herzien, met enkele aanpassingen in 2021, waarbij de noden van de Genkenaar en de doelstellingen van het beleid beter op elkaar afgestemd werden. Zo werd o.a. de parkeervergunning voor ondernemers in de blauwe zone in het leven geroepen, net om parkeermogelijkheden te bieden aan zaakvoerders en werknemers van een zaak in een bewonerszone. We hebben daarover destijds uitvoerig gecommuniceerd.
In juli 2023 nam stad Genk het parkeerbeleid volledig in eigen handen, maar aan de parkeerreglementering veranderde niets. De doelstellingen van meer klantvriendelijkheid en duidelijkere communicatie stonden voorop. Het parkeerbeleid bleef de voorbije vier jaren dus ongewijzigd. Je kan het altijd raadplegen via www.genk.be/parkeren.
Kan stad Genk deze blauwe zone herevalueren, gezien hier alleen mensen zich begeven die in deze straat moeten zijn? Lenen deze straten zich tot blauwe zone? Is het mogelijk om alle betrokkenen te voorzien van een bewonerskaart gedurende de werken? En niet enkel de gevestigde ondernemers per huisnummer? Want wat met de medewerkers en klanten?
De Jan Habexlaan en de Bressersstraat zijn al een tiental jaren onderdeel van de blauwe zone die zich rondom de betaalzone van Genk-Centrum bevindt. Deze blauwe cirkel rondom het centrum is een gebied waar wonen primeert. Je kan in een blauwe zone maximaal twee uur parkeren. De regels voor een blauwe zone gelden van maandag tot zaterdag, telkens van 9 tot 18 uur. Op andere momenten kan je daar dus wel langer parkeren.
Ook de parkeerplaatsen gelegen voor de appartementsgebouwen waar DO Advocaten gevestigd zijn, vormen onderdeel van het openbaar domein en maken dus deel uit van die blauwe zone. Het is niet wenselijk deze zone daar op te heffen teneinde, want anders trekken we daar opnieuw langparkeerders aan, wat overigens ook zou impliceren dat klanten van het kantoor in die buurt minder gemakkelijk parkeerplaats vinden.
Bewoners kunnen maximaal twee bewonerskaarten per adres aanvragen. Sinds 2021 hebben ook ondernemers de mogelijkheid om twee parkeervergunningen aan te kopen, aan 300 euro per jaar. Hiermee kunnen ze onbeperkt parkeren in de aangeduide blauwe zone. Sinds de invoering van de ondernemersvergunning zijn het aantal meldingen van te weinig flexibiliteit zeer beperkt gebleven.
De parking van Portavida kan voor de langparkeerder een mogelijk alternatief zijn. Het ligt op 500 meter afstand en is voorzien van alle comfort (overdekt, bewaakt, laadpunten en garantie op plaats). Het door jou aangehaalde bedrag van 100 euro is onjuist. De tarieven zijn zeer democratisch, zo kost een kantoorabonnement 40 euro per maand en een 24/7-abonnement 60 euro per maand.
Maar nog meer moedigen we aan dat werkgevers voor woon-werkverkeer incentives voorzien voor hun personeel om verplaatsingen duurzamer te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het voorzien van een fietsvergoeding, het voorzien of leasen van fietsen of het terugbetalen van een abonnement voor openbaar vervoer. Dit verlaagt de parkeerdruk, ontlast de omgeving en zorgt voor gezondere werknemers.
Is het mogelijk om alle parkeerretributies kwijt te schelden zeker gezien er voor 1 januari 2025 steeds op correcte wijze gebruik werd gemaakt van de parkeerplaatsen behorende tot de onverdeelde eigendom van de gebouwen? Nu heeft u de retributies kwijtgescholden echter voor iedereen blijft de eerste boete staan wegens een ‘signaalfunctie’?
De bewuste parkeerplaatsen maken onderdeel uit van het openbaar domein. Aldaar geldt dus het retributiereglement voor de blauwe zone. De blauwe zone staat gesignaleerd op alle toegangswegen. De blauwe zones zijn een hele periode niet gecontroleerd door een technisch probleem, maar sinds enkele maanden gebeurt dit opnieuw. Maar de aan- of afwezigheid van handhaving is uiteraard geen reden om de geldende parkeerreglementering niet te volgen. Uit begrip voor onwetendheid of vergissing worden als tegemoetkoming niet alle retributies gevorderd, maar ze allemaal kwijtschelden geeft natuurlijk ook een verkeerd signaal.
wo 23/04/2025 - 08:25Uit recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij en andere partners, blijkt dat het gebruik van bepaalde illegale drugs in Vlaanderen toeneemt. Ook in Genk zien we dit patroon: rioolwateranalyses tonen een duidelijke stijging van drugresiduen, met name van ketamine.
Wat vooral opvalt, is dat het gebruik zich niet meer beperkt tot het weekend of het uitgaansleven. De aanwezigheid van sporen op weekdagen wijst op een structureel en mogelijk problematisch gebruik, ook bij jonge mensen.
"Wat begint als een trip, eindigt soms bij de nefroloog — ketamine sloopt niet alleen je brein, maar ook je blaas en nieren."
Gelet op de zware mentale, sociale en fysieke impact van ketaminegebruik, richt ik mij tot het stadsbestuur met volgende vragen:
Deze data bieden ons een unieke kans om proactief én onderbouwd op te treden. Een stevig beleid rond preventie, begeleiding en handhaving is nu meer dan ooit nodig.
Is het stadsbestuur op de hoogte van de resultaten van deze rioolwateranalyses voor Genk? En zo ja, hoe worden deze gegevens geïntegreerd in het lokale veiligheids- en gezondheidsbeleid? Wordt binnen het drugspreventiebeleid van Genk specifiek aandacht besteed aan ketamine of andere opkomende drugs? Overweegt men dit naar aanleiding van deze cijfers te doen?
Uiteraard zijn we op de hoogte van deze resultaten, middels het lokale DRU-G overleg dat trends inzake middelen met een verslavend potentieel monitort. Verhoogd ketaminegebruik is een trend die reeds sinds medio 2024 werd opgepikt door het DRU-G overleg.
De metingen uit de studie kunnen echter niet specifiek op Genks niveau toegespitst worden. De enige conclusie, betreffende Genk, die men met deze studie kan nemen, is dat er een licht verhoogde consumptiegraad van ketamine is in de provinciehoofdsteden en in de provincie Limburg ten opzichte van de rest van Vlaanderen en Brussel. En dat is vermoedelijk te wijten aan de nabijheid van Nederland, gekend voor ketamineproductie. Deze problematiek blijkt ook uit andere studies.
Sowieso wordt binnen het integraal drugsplan van stad Genk aandacht geschonken aan ketamine. Zo trouwens ook voor wat andere nieuwe opkomende drugs betreft, in het bijzonder de Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS’en) zoals flakka en nitazenes.
De scope van ons drugspreventiebeleid omvat alle illegale drugs, legale drugs (alcohol, tabak), psychoactieve medicatie, andere substanties met verslavend potentieel (bijvoorbeeld dopingproducten, lachgas, etc.) en gedragsvormen met verslavend potentieel, met bijzondere nadruk op gok- en kansspelen en games.
Dit is in lijn met de Interfederale Strategie geformuleerd door de Algemene Cel Drugsbeleid. Binnen het stedelijke beleidsplan streeft men naar de bescherming en de versterking van een gezonde en veilige samenleving voor iedereen met:
Uiteraard worden de spijtige trends die je aanhaalt binnen het Lokaal Veiligheids- en Gezondheidsbeleid meegenomen in ons DRU-G overleg en de verdere opmaak en aanpak van ons drugsbeleidsplan, waarover we later zeker nog verdere uitleg kunnen verschaffen in een gemeenteraadscommissie.
Meer concreet werd in dit geval van ketamine alvast een sensibiliseringsactie op poten gezet, waarin de negatieve gevolgen van ketaminegebruik worden geduid. Deze actie is als secundaire preventie vooral gericht op hulpverleners.
Worden er momenteel acties ondernomen – of overwogen – om de oorzaken van dit stijgend gebruik te onderzoeken en hier beleidsmatig op in te spelen?
In het kader van het integraal drugsplan is het de ambitie dat het DRU-G overleg een beeldvormingshub vormt, waarbinnen trends onderzoeken mogelijk is. Maar het onderzoeken waarom men een bepaald type drug gebruikt is wel een bijzonder complex gegeven, dat afhankelijk is van heel wat verschillende factoren: persoonskenmerken, omgevingskenmerken, sociale banden, motivaties, het type drugs en het aanbod. Aangezien dit bijzonder moeilijk te achterhalen is, wordt er in het algemeen meer ingezet op weerbaarheid, veerkracht of het omgaan met groepsdruk. Ook vanuit het gezondheidsbeleidsplan wordt er ingezet op het verhogen van veerkracht in functie van de verbetering van het mentaal welbevinden.
Is er overleg met politie, scholen, jeugdorganisaties of het CAW om deze trend bespreekbaar te maken en preventieacties op te zetten?
Al deze partners maken momenteel deel uit van het DRU-G overleg, waar deze trend besproken wordt en waar gekeken wordt wat gedaan kan worden. Een universele, grote preventieactie voor ketaminegebruik blijkt uit wetenschappelijk onderzoek niet aangewezen, wegens mogelijke negatieve gevolgen. Daarom werd er gekozen voor secundaire preventie.
Naar aanleiding van de signalen heeft Integra een werkgroep opgericht die zich richt op het sensibiliseren van huisartsen en hulpverleners rond vroegtijdige detectie. Enkele concrete acties uit dit plan zijn: het verspreiden van informatiefolders over ketamine in de wachtzalen van Integra, het voorzien van een infographic voor hulpverleners, extra aandacht voor het thema in het uitgaansleven, het bewustmaken van huisartsen over de link tussen ketaminegebruik en blaasproblemen, en het organiseren van een webinar voor urologen en artsen.
Plant de stad om ook in de toekomst deel te nemen aan rioolwateranalyses om evoluties in druggebruik te blijven monitoren?
We namen daarvoor reeds contact met Sciensano. Men heeft slechts een budget voor zeventien stations in heel België en helaas is Genk dit jaar niet weerhouden als een van de stations voor een afvalwateranalyse. Het waterzuiveringsstation van Hasselt is wel mee opgenomen. En wij hebben aan Sciensano gevraagd om ons wel mee op te nemen in de lijst voor een analyse in 2026.
wo 23/04/2025 - 08:26