Terug
Gepubliceerd op 17/04/2025

2025_IP_00015 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Toenemend drugsgebruik in Genk zichtbaar in rioolwateranalyses

Gemeenteraad
di 22/04/2025 - 20:15 Stadhuis - Foyer
2025_IP_00015 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Toenemend drugsgebruik in Genk zichtbaar in rioolwateranalyses 2025_IP_00015 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Toenemend drugsgebruik in Genk zichtbaar in rioolwateranalyses

Motivering

Indiener(s)

Geert Reyskens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 17/04/2025 - 08:28

Toelichting

Uit recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij en andere partners, blijkt dat het gebruik van bepaalde illegale drugs in Vlaanderen toeneemt. Ook in Genk zien we dit patroon: rioolwateranalyses tonen een duidelijke stijging van drugresiduen, met name van ketamine.

Wat vooral opvalt, is dat het gebruik zich niet meer beperkt tot het weekend of het uitgaansleven. De aanwezigheid van sporen op weekdagen wijst op een structureel en mogelijk problematisch gebruik, ook bij jonge mensen.
"Wat begint als een trip, eindigt soms bij de nefroloog — ketamine sloopt niet alleen je brein, maar ook je blaas en nieren."

Gelet op de zware mentale, sociale en fysieke impact van ketaminegebruik, richt ik mij tot het stadsbestuur met volgende vragen:

  1. Is het stadsbestuur op de hoogte van de resultaten van deze rioolwateranalyses voor Genk? En zo ja, hoe worden deze gegevens geïntegreerd in het lokale veiligheids- en gezondheidsbeleid?
  2. Wordt binnen het drugspreventiebeleid van Genk specifiek aandacht besteed aan ketamine of andere opkomende drugs? Overweegt men dit naar aanleiding van deze cijfers te doen?
  3. Worden er momenteel acties ondernomen – of overwogen – om de oorzaken van dit stijgend gebruik te onderzoeken en hier beleidsmatig op in te spelen?
  4. Is er overleg met politie, scholen, jeugdorganisaties of het CAW om deze trend bespreekbaar te maken en preventieacties op te zetten?
  5. Plant de stad om ook in de toekomst deel te nemen aan rioolwateranalyses om evoluties in druggebruik te blijven monitoren?

Deze data bieden ons een unieke kans om proactief én onderbouwd op te treden. Een stevig beleid rond preventie, begeleiding en handhaving is nu meer dan ooit nodig.