Terug
Gepubliceerd op 25/03/2025

2025_IP_00011 - Interpellatie van raadslid Zehra Özmen: Bezorgdheid rond erkenning Middenschool GO! Onderwijs Genk

Gemeenteraad
di 18/03/2025 - 20:15 Stadhuis - Foyer
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries, Burgemeester; Anniek Nagels, 1ste schepen; Karel Kriekemans, 2de schepen; Harun Solak, 3de schepen; Erhan Yilmaz, 4de schepen; Kathleen Parthoens, 5de schepen; Alessandro Cucchiara, 6de schepen; Mustafa Harraq, 7de schepen; Sara Roncada, 8ste schepen; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Marleen Vrancken; Geert Reyskens; Nele Beckers; Laura Olaerts; Toon Vandeurzen; Gaby Colebunders; Cansu Pinarci; Yilmaz Kurtal; Danny Kerkhofs; Sabine Hoeven; Cindy Machiels; Inge Paesen; Juul Bergmans; Alinoé Remacle; Alay Beyazyuz; Anneleen Remans; Marie Zwijzen; Alessio Pavone; Felicia Cesar; Zehra Özmen; Kübra Sertkaya; Hilde De Wilde

Afwezig

Zuhal Demir; Anna Boey

Verontschuldigd

Nawal Farih; Johan Vangeneugden

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2025_IP_00011 - Interpellatie van raadslid Zehra Özmen: Bezorgdheid rond erkenning Middenschool GO! Onderwijs Genk 2025_IP_00011 - Interpellatie van raadslid Zehra Özmen: Bezorgdheid rond erkenning Middenschool GO! Onderwijs Genk

Motivering

Indiener(s)

Zehra Özmen

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

wo 12/03/2025 - 23:49

Toelichting

Op vrijdag 28 februari 2025 kregen we in de kranten te lezen dat de erkenning van de Middenschool GO! onderwijs in Genk mogelijk teruggetrokken zou worden. Deze school telt veel leerlingen die in een b-stroom zitten. Met andere woorden, leerlingen die een leerachterstand hebben of leerlingen die liever al doende leren.
Het opvangen van deze b-stroom leerlingen in een ander school in Genk is helaas niet mogelijk gezien de andere 2 scholen Don Bosco en het Atlas College met een b-stroom aanbod,  geen plaats meer zouden hebben. Deze leerlingen, die juist meer én speciale aandacht nodig hebben, kunnen we in een warme stad als Genk niet in de kou laten staan. Onze nieuwe minister van onderwijs schreeuwt elke week van de daken dat we hard moeten inzetten op onderwijs en elke vorm van achterstand moeten inhalen. Ik vraag me dan af hoe we dat in Genk gaan doen als we straks geen aangepast onderwijs kunnen bieden aan de leerlingen die op straat komen te staan. De impact van deze mogelijke sluiting moeten we niet onderschatten en beperken tot alleen de leerlingen. Leerkrachten, ondersteunend- en administratief personeel op deze school, kunnen straks zonder werk komen te staan.
Daarom maken heel wat Genkenaren zich terecht zorgen over het al dan niet erkennen van deze school en zou ik graag een antwoord willen hebben op de volgende vragen:

  1. Indien er een sluiting komt van deze school, hoe worden de leerlingen van deze school dan verder begeleid en opgevangen?
  2. Indien er toch wordt overgegaan naar een strikte begeleiding, is dit dan alleen tot het einde van dit schooljaar? En wat daarna?
  3. Welke rol kunnen wij als stad of het LOP innemen indien de school onder strikte begeleiding geplaatst wordt?

Bespreking

Antwoord

Indien er een sluiting komt van deze school, hoe worden de leerlingen van deze school dan verder begeleid en opgevangen? 

De school is nog wachtende op het besluit van de minister. Zij vermoeden dat als er een negatieve beslissing (tot sluiting) komt, dit niet met onmiddellijke ingang gaat zijn.
Ofwel dat alle zittende leerlingen het schooljaar nog kunnen afmaken of de 1ste graad mogen afronden. Mocht het tot een sluiting komen, zal het LOP dit verder opvolgen.  

Indien er toch wordt overgegaan naar een strikte begeleiding, is dit dan alleen tot het einde van dit schooljaar? En wat daarna? 

De school zelf wacht nog op het besluit van de minister. We hebben vanuit het stadsbestuur geen zicht op eventuele begeleidingsmaatregelen die kunnen worden opgelegd. We volgen de situatie uiteraard nauw op. We wensen graag zo snel mogelijkheid duidelijkheid in de vorm van een beslissing van de minister. 

Welke rol kunnen wij als stad of het LOP innemen indien de school onder strikte begeleiding geplaatst wordt? 

Vanuit uit onze flankerende onderwijsrol kunnen we zeker een zinvolle aanvulling aanbieden bij een eventueel begeleidingstraject. Dit veronderstelt een transparante en eerlijke opstelling van de school om vanuit de betrokken stedelijke dienst goed in te kunnen schatten binnen welke aspecten van het schoolgebeuren er kan geflankeerd worden. Tot op heden werd de dienst Opgroeien in een Leeromgeving niet als zodanig geïnformeerd. 

We zijn als stadsbestuur immers bezorgd rond een aantal thema’s die rond deze problematiek naar voren komen. Er is enerzijds de inzet rond de preventie van ongekwalificeerde uitstroom. Daarnaast willen we maximaal de rechten van Genkse gezinnen waarborgen alsook de beeldvorming rond kwaliteit en beleidsvoerend vermogen van de Genkse scholen.  Het is zo dat het hier gaat over een kwetsbare doelgroep binnen de B-stroom waarvoor men binnen de Genkse scholen al kampt met een capaciteitsprobleem.

De flankerende rol van het Genkse stadsbestuur zal zich steeds situeren binnen de perken van de aanwezige expertise en capaciteit binnen de stedelijke dienst ‘Opgroeien in een Leeromgeving’ en uiteraard ook conform het mandaat dat een lokaal bestuur heeft met betrekking tot het autonoom pedagogisch project van een school. 

wo 19/03/2025 - 07:39