In navolging van eerdere vragen over het afvalprobleem in bepaalde wijken van Genk, wil ik opnieuw uw aandacht vestigen op de aanhoudende problematiek van sluikstorten en zwerfvuil. Ondanks de inspanningen van de 'mooimakers' en van de groendienst, die wekelijks vele zakken zwerfvuil ophalen, lijkt het dweilen met de kraan open. De plaatsing van camera's heeft ertoe geleid dat het sluikstorten zich verplaatst, wat aangeeft dat er structurele oplossingen nodig zijn. Er zijn te weinig vuilnisbakken in de wijken en de bestaande bakken worden te weinig geleegd. Sommige druk gebruikte bushaltes hebben geen vuilnisbak. Meerdere bewoners van Kolderbos hebben online via de website van het stad gevraagd om meer vuilbakken te plaatsen. Er is hun beloofd dat deze eind december vorig jaar zouden worden geplaatst, maar tot nu toe is er nog niets veranderd. We zijn inmiddels al eind maart.
In sommige overbevolkte wijken is er tijdens de zomermaanden slechts om de twee weken een vuilophaling, terwijl veel gezinnen in appartementen zonder tuin wonen waar ze hun vuilzakken niet kwijt kunnen. Dit leidt tot ondraaglijke stankoverlast.
Daarom stel ik de volgende vragen aan het stadsbestuur:
Waarom wordt er niet gekozen voor een wekelijkse vuilophaling tijdens de zomermaanden in de meest overbevolkte wijken?
Is het mogelijk om het aantal ondergrondse afvalcontainer, die 24/7 beschikbaar zijn, gevoelig uit te breiden voor die appartementen die zich engageren om daar gebruik van te maken?
Waarom worden er niet meer vuilnisbakken geplaatst en vaker geleegd?
Is het mogelijk om meer mensen in dienst te nemen om desnoods dagelijks onze wijken schoon te houden?
Ik hoop dat het stadsbestuur deze vragen serieus neemt en snel actie onderneemt om de leefbaarheid in onze wijken te verbeteren.
Waarom wordt er niet gekozen voor een wekelijkse vuilophaling tijdens de zomermaanden in de meest overbevolkte wijken?
Er zijn bij de start van Optimo in 2022 verschillende voorstellen gemaakt voor een wekelijkse ophaling, zowel door stad Genk als Limburg.net, waarbij er werd gekeken naar het aantal inwoners in de verschillende Genkse wijken.
Dit zowel op basis van kadastrale percelen als bewoonde kadastrale percelen, inwoners per straat, inwoners per wegsegment en inwoners per km² bewoond. We hebben gekozen voor het criterium van meer dan 350 inwoners per km op een straat voor gebieden van minstens 1.200 inwoners. Op die manier zijn we uitgekomen bij het centrum en de drie bovenlokale handelsstraten. Door de ligging op grensgebieden van verschillende ophaalrondes is de extra kost beperkt tot 2,2 euro per inwoner.
Verlagen we de dichtheid tot 280 inwoners/km komen meerdere wijken in aanmerking, maar dan gaat de kost al naar 6 euro per inwoner. Gaan we nog verder komen we uit bij een meerkost van 12 euro per inwoner. De keuze werd gemaakt om de kosten laag te houden voor de inwoners.
Is het mogelijk om het aantal ondergrondse afvalcontainer, die 24/7 beschikbaar zijn, gevoelig uit te breiden voor die appartementen die zich engageren om daar gebruik van te maken?
In elke verkaveling of woonontwikkeling moet ingezet worden op een duurzaam en efficiënt afvalbeleid. Daarom moet bij verkavelingen en woonontwikkelingen vanaf 25 wooneenheden verplicht ruimte voorzien worden voor de plaatsing van collectieve, gescheiden en ondergrondse afvalcontainers voor restafval, papier en pmd (geen GFT!). Deze investering gebeurt door de initiatiefnemer.
Collectieve, gescheiden en ondergrondse afvalcontainers worden verplicht voorzien op het publieke domein zodat de stad, na gratis grondoverdracht door de initiatiefnemer (ontwikkelaar) aan de stad, kan instaan voor het onderhoud, herstellingen en vervangingen. Dit zorgt dan ook voor een financiële ontlasting van de latere kopers.
Een gemotiveerde afwijking op bovenstaande verplichting m.b.t. ondergrondse afvalcontainers is enkel mogelijk in samenspraak met de stad en de instantie die instaat voor de ophaling van het afval. Voor bijkomende vragen (bijvoorbeeld de plaatsingscriteria) kan steeds contact opgenomen worden met de stedelijke dienst Reiniging.
Er zijn ondertussen toch een 20-tal afvalstraatjes in Genk en dat aantal zal de komende jaren nog stijgen. Ook in de ontwikkelingen in Kolderbos wordt dit meegenomen. Het masterplan wordt momenteel uitgewerkt, afvalstraatjes worden daarin verwerkt.
Waarom worden er niet meer vuilnisbakken geplaatst en vaker geleegd?
In 2022 zijn we gestart met de opmaak van een vuilnisbakkenplan. Alle vuilnisbakken zijn toen gemonitord en hebben een QR-code en nummer gekregen. Hierdoor is de dienst goed op de hoogte van de exacte locatie, type locatie, type vuilnisbak, capaciteit in liter, diameter inwerpopening, materiaal vuilnisbak, ledigingsfrequentie, ondergrond, zichtbaarheid en de bereikbaarheid.
Uit deze monitoring kwam naar voor dat Genk nog steeds veel types van vuilnisbakken heeft. Sommige worden niet of nauwelijks gebruikt, anderen staan verkeerd gepositioneerd, enzovoort.
Op basis van deze metingen is een plan uitgewerkt om de meest ideale vuilnisbak te bepalen.. In 2023 is het vuilnisbakkenplan goedgekeurd, waardoor het inzamelvolume meer dan verdubbelt.
De uitvoering van het plan is voorzien over meerdere jaren. In de eerste fase: voor de periode 2023/2024 is gekozen voor scholencampus Bret en de bovenlokale handelsstraten. Eind 2024 zijn de vuilnisbakken geleverd voor fase 2: de schuilhuisjes bij bushaltes. Deze zijn ze op dit moment aan het plaatsen, dus ook weldra in Kolderbos.
Voor fase 3 - het centrum - wordt later dit jaar het plan opgemaakt. Ook wordt voor de wijken Kolderbos en Sledderlo het vuilnisbakkenplan naar voor geschoven, zodat zij in fase 3 (deels) meegenomen kunnen worden.
Is het mogelijk om meer mensen in dienst te nemen om desnoods dagelijks onze wijken schoon te houden?
De huidige planning voorziet een dagelijkse reiniging in het centrum en de bovenlokale handelsstraten. Ook alle andere vuilnisbakken worden minstens 1x per week geledigd. Alle straten in Genk worden minstens 6x per jaar geborsteld en maandelijks zwerfvuilvrij gemaakt.
Het zwerfvuil in Genk wordt objectief per kwartaal gemeten om te zien hoe we scoren – deze resultaten worden gebruikt om bij te sturen op het terrein.
wo 19/03/2025 - 07:36