Op 25 juni 2023 voerde IBZ een controle uit op de naleving van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid op het evenement GENK ON STAGE.
Zij stelden de aanwezigheid vast van bewakingsagenten op het Stadsplein en Evenementenplein.
Daar kwam volgende aandachtspunten uit:
Geconsulteerde diensten: PZ CARMA, Afdeling Veiligheid - Preventie, Dienst Evenementen, Afdeling Veiligheid - Handhaving, veiligheidsoverleg Genk on Stage.
Artikel 3 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, stelt dat elke vorm van statische bewaking van de goederen, van toezicht op en controle van het publiek met het oog op het verzekeren van het veilig en vlot verloop van evenementen als bewakingsactiviteit wordt beschouwd.
Artikel 16, eerste lid van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, stelt dat niemand diensten van een bewakingsonderneming mag aanbieden of een interne bewakingsdienst mag organiseren zonder te beschikken over een vergunning afgeleverd door de Minister van Binnenlandse Zaken.
Artikel 61, 4° van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid stelt dat personen die bewakingsactiviteiten uitvoeren, dienen te voldoen aan de door de Koning vastgestelde voorwaarden inzake beroepsopleiding. Artikel 76, eerste lid van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid bepaalt dat personen die bewakingsactiviteiten uitvoeren, houder dienen te zijn van een identificatiekaart afgeleverd door de Minister van Binnenlandse Zaken.
Artikel 116 van de wet van 2 oktober 2017 stelt o.a. dat evenementenbewaking op de openbare weg slechts kan uitgeoefend worden indien een politiereglement de afbakening van de zone of perimeter waar bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend, de duur of, in voorkomend geval, de periodiciteit gedurende dewelke de maatregel geldt, bepaalt.
De gemeenteraad gaat akkoord met de tijdelijke politieverordening betreffende regeling van de private bewaking en de voorgaande veiligheidscontroles inzake Genk on Stage 2024.
Sinds begin 2021 is er de mogelijkheid voor gemeenten om een administratieve geldboete op te leggen in het kader van beperkte snelheidsovertredingen.
De gemeenteraad van 16 november 2021 heeft de politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen (G.A.S. 5) goedgekeurd.
Inmiddels zijn er wijzigingen in de regelgeving m.b.t. G.A.S. 5 doorgevoerd.
Wijziging in de voorwaarden:
Tot voor kort konden er conform artikel 29quater van de wegverkeerswet administratieve geldboetes opgelegd worden ten aanzien van beperkte snelheidsovertredingen mits er cumulatief aan volgende voorwaarden was voldaan:
1. het betreft een snelheidsovertreding begaan op een plaats waar de snelheid beperkt is tot 30 of 50 kilometer per uur;
2. het betreft een snelheidsovertreding waarbij de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20 kilometer per uur is overschreden (na correctie met de technische tolerantiemarge);
3. het betreft een snelheidsovertreding vastgesteld volgens de voorwaarden, vermeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, met uitzondering van het zesde en achtste lid, met automatisch werkende toestellen, die volledig worden gefinancierd door de lokale overheid;
4. het betreft een snelheidsovertreding begaan door een meerderjarige natuurlijke persoon of door een rechtspersoon;
5. het betreft een snelheidsovertreding waarbij niet gelijktijdig een andere overtreding wordt vastgesteld.
Het vierde punt van dat artikel 29quater van de wegverkeerswet werd echter gewijzigd door artikel 3 van het decreet van 22 maart 2024 over de weginfrastructuur en het wegenbeleid en de waterinfrastructuur en het waterbeleid naar: ‘de snelheidsovertreding wordt begaan door meerderjarige natuurlijke personen, vermoed of aangeduid overeenkomstig artikel 67bis en 67ter’.
Het decreet trad in werking op 6 mei 2024
De gevolgen van deze wijziging zijn:
1° binnen G.A.S. 5 is het niet meer mogelijk om rechtspersonen te beboeten;
2° de artikelen 67bis en 67ter van de wegverkeerswet zijn wel degelijk van toepassing. Deze artikelen regelen de identificatie van de overtreder. De bestraffing van overtreding van deze artikelen is voorzien in artikel 29ter wegverkeerswet.
Wijziging procedure G.A.S. 5
Artikel 29quater werd ook al gewijzigd op vlak van de procedure, namelijk:
1° er moet enkel een afschrift van het proces-verbaal overgemaakt worden i.p.v. het origineel;
2° indien de overtreder geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, mag het afschrift van het proces-verbaal vervangen worden door de informatiebrief, vermeld in artikel 5 van richtlijn 2015/413/EU van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2015 ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie. M.a.w. het proces-verbaal moet niet vertaald worden, enkel de informatiebrief moet in de taal van het land van inschrijving van het voertuig;
3° de termijn voor het beantwoorden van de verweren is verlengd van 30 dagen naar 90 dagen.
De politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen wordt dan ook in die zin aangepast en heft ook de betreffende bepalingen hieromtrent in het reglement gemeentelijke administratieve sancties op.
Nieuwe Gemeentewet
Wegverkeerswet
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en haar uitvoeringsbesluiten
Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraad keurt de wijziging van de politieverordening betreffende beperkte snelheidsovertredingen goed.
Stad Genk kent een geboortepremie toe aan gezinnen waar een kind geboren wordt op voorwaarde dat de moeder zes maanden vóór de geboorte is ingeschreven in het Genkse bevolkings- of vreemdelingenregister. Ook bij adoptie wordt een premie voorzien. VUTG (Vlaams Agentschap voor de Uitbetaling van Toelagen in het kader van het Gezinsbeleid) biedt lokale besturen momenteel de mogelijkheid tot samenwerking zodat de geboortepremie automatisch toegekend kan worden.
Die automatische toekenning van de geboortepremie via VUTG is enkel mogelijk indien de voorwaarden in het reglement gebaseerd zijn op de parameters van het groeipakket. Voor de adoptiepremie en de geboortepremie voor sterrenkindjes is automatische toekenning via VUTG niet mogelijk.
Het gewijzigde reglement werd zowel aan de juristen als aan VUTG voorgelegd en door beide partijen positief geadviseerd.
De gemeenteraad gaat akkoord met het gewijzigde reglement geboorte- en adoptiepremie.
Door een wetswijziging in het burgerlijk wetboek is het mogelijk om alternatieve locaties aan te duiden om te huwen.
De mogelijkheden hiertoe werden onderzocht en er werd overgegaan tot opmaak van een reglement waarbij een kader wordt gecreëerd en het verdere initiatief, organisatie en verantwoordelijkheid bij het bruidspaar ligt.
Door een wetswijziging in het burgerlijk wetboek is het mogelijk om alternatieve locaties aan te duiden om te huwen.
Het mag evenwel niet eender welke plek zijn. Zo moet het gaan om een vaste plek, op het grondgebied van de stad, die openbaar is en een neutraal karakter heeft.
Er werden 2 pistes bekeken:
De inzet van logistieke middelen en personeel, het vinden van een geschikte locatie en de bijkomende kostprijs hiertoe maken deze eerste optie momenteel niet realiseerbaar.
De tweede optie met het scheppen van een kader en de verdere uitwerking bij het bruidspaar laten, is wel haalbaar. Bovendien is dit sneller realiseerbaar en is de verdere invulling volledig naar de wensen van het bruidspaar.
Het opgemaakte reglement schept dit kader en legt het verdere initiatief, organisatie en verantwoordelijkheid bij het bruidspaar.
De dienst Burgerzaken werkte een reglement uit waarbij:
1) Het centrale uitgangspunt is: de stad schept een kader en het verdere initiatief ligt bij de burger. Met hierbij aandacht voor de wettelijke bepalingen: op het grondgebied van de gemeente, een openbare plaats met een neutraal karakter.
Er wordt duidelijk opgenomen dat de huwelijksvoltrekking enkel kan gebeuren op het publiek en openbaar gedeelte van de opgenomen locaties. Feestzalen en de plekken met commerciële (horeca)uitbating zijn dus niet toegelaten. De locatie moet tijdens de ceremonie toegankelijk blijven voor iedereen. Het is niet toegestaan om de locatie af te sluiten voor wandelaars, fietsers, bezoekers en/of toevallige passanten (art 6).
Ook staat opgenomen dat het bruidspaar hun aanvraag steeds schriftelijk en tijdig (4 maanden op voorhand) moet indienen zodat de dienst elke aanvraag kan controleren naar haalbaarheid en bepalingen cfr. het reglement (art. 2). Hierdoor blijft het bruidspaar enige vrijheid behouden maar wij toch ook een controle. Bv. C-mine: onder de schacht huwen kan, aan het labyrinth ook maar bijvoorbeeld niet in de Barenzaal (neen: commerciële uitbating/feestzaal) of bovenop de schacht (neen: niet vrij toegankelijk).
2) Volgende locaties worden opgenomen: C-Mine, Kiosk Kattevennen, ontwijde kerk Oud-Winterslag, Nomadland, Thorpark en het Molenvijverpark (art 1).
Eerder genoemde locaties zoals Bokrijk en KRC Genk werden niet weerhouden. Bokrijk liet weten dat er geen ruimte ter beschikking gesteld kon worden. KRC Genk bood één van haar zalen aan maar de wet voorziet uitdrukkelijk dat feestzalen niet in aanmerking komen.
Elke locatie zal een contactpersoon hebben met wie praktische afspraken gemaakt worden: is de locatie beschikbaar en toegankelijk? Wanneer mogen de materialen geleverd worden? Wanneer moet alles terug opgeruimd zijn? Tot waar mag met rijden met de wagen? ed. Deze contactpersoon is niet verantwoordelijk voor het voorzien van materialen, het opzetten/opruimen ervan ed. De concrete afspraken hoe elke locatieverantwoordelijke dit gaat aanpakken, is door hen zelf in te vullen. Zolang het binnen het kader van het reglement is, kunnen zij de praktische kant invullen.
3) Er elke zaterdag om 15h30 één huwelijk op locatie kan worden ingepland (art. 3): rekening houdend met de planning en de nodige reistijd werden in de huwelijksagenda intussen de nodige regelingen getroffen. Om een huwelijk op locatie om 15h30 mogelijk te maken moet het tijdsblok ervoor ook worden vrijgehouden. Het laatste huwelijk kan dus worden ingepland om 14h30 (14h30-15h00).
Opgelet: het zal de eerst komende tijd evenwel niet echt mogelijk zijn om een huwelijk op locatie te kunnen voltrekken. Er liggen namelijk al heel wat huwelijken vast. Het voorziene tijdstip 'zaterdag om 15h30' is zeker tot en met de maand september 2024 nog maar enkele keren beschikbaar. In de gevallen waar het op dit moment nog mogelijk is werd de huwelijksagenda al geblokkeerd/vrijgehouden. De komende maanden zijn zeer populaire huwelijksmaanden dus ook al geruime tijd volgeboekt. Het spreekt voor zich dat eerder ingeplande huwelijken niet verplaatst of geannuleerd kunnen worden. In verdere bekendmaking en communicatie zal het dus zeer belangrijk zijn om dit te vermelden om teleurstellingen en frustratie te voorkomen. Aangezien één tijdsblok wordt voorzien blijft de trouwzaal in de Limburghal steeds ter beschikking voor eventuele onvoorziene omstandigheden zoals bv. slecht weer (art. 4).
4) Alle organisatie, initiatief en verantwoordelijkheid bij het bruidspaar ligt (art. 6): het zelf inrichten, organiseren en opruimen komt volledig in handen van het bruidspaar. Het bruidspaar is verantwoordelijk voor de orde en netheid op de locatie alsook het opruimen van eventueel afval. Veroorzaakte schade is ook volledig op hun te verhalen. Het bruidspaar voorziet zelf de voor hen nodig geachte benodigdheden voor zichzelf en hun gasten. Alle regelingen hiervoor worden door henzelf getroffen in samenspraak met de verantwoordelijke van de betreffende locatie.
5) Een bijkomende kost van € 100,00 wordt aangerekend (art. 5).
6) Overeenkomstig de wettelijke bepaling duidelijk wordt opgenomen dat de huwelijksvoltrekking niet kan plaatsvinden in een feestzaal of het gedeelte met commerciële (horeca)uitbating van de aangeduide locaties (art. 6);
7) Wordt verwezen naar de politieverordening ter beteugeling van overlast en andere toepasselijke wetgeving m.b.t. geluid, vuurwerk ed. (art. 7 en 8)
Met het invoeren van deze mogelijkheid om te huwen op een alternatieve locatie willen we meegaan met de wettelijke mogelijkheden en tegemoetkomen aan de behoeften van de Genkse burger.
De bijhorende kosten zullen worden opgenomen in het retributiereglement voor administratieve dienstverlening. Deze wijziging zal ingediend worden via de dienst Financiën.
Gelet op artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur;
Gelet op artikel 165/1 BW.
De gemeenteraad keurt het reglement 'huwen op locatie' goed en gaat akkoord met de ingangsdatum van 1 juli 2024.
Het behoud en de versterking van natuur en groen is een van de speerpunten van het Genkse beleid. De laatste jaren groeit het besef dat bomen een natuurlijke oplossing zijn voor heel wat stedelijke uitdagingen, zowel op sociaal, economisch als ecologisch vlak. Hun kracht in de strijd tegen klimaatverandering is onmiskenbaar. Bomen kunnen ons beschermen tegen klimaatrisico’s zoals droogte en overstroming. Bomen spelen in ons klimaatadaptatiebeleid terecht een hoofdrol.
Stad Genk voert al vele jaren een duurzaam en doordacht bomenbeleid. De stad wil zo de biodiversiteit verhogen, klimaatrisico’s beperken, draagvlak creëren en bovenal ook de Genkenaren laten genieten van een gezonde en aangename leefomgeving.
De nieuwe groenrichtlijnen van Genk Future Proof stelt burgers voor een aantal aanplantverplichtingen bij nieuwbouw. Met dit subsidiereglement wil de stad Genk hen financieel ondersteunen bij het naleven hiervan, en deze ondersteuning ook doortrekken naar de gehele Genkse bevolking.
Het bomenbeleid van de stad Genk stelt dat ze de burger wil stimuleren en ondersteunen bij de aanplant van bomen. Dit subsidiereglement maakt deze strategie concreet.
Het subsidiereglement stimuleert en ondersteunt elke Genkenaar om bomen en hagen te planten op privaat domein.
Het reglement voorziet een kostendekkende subsidie voor het aankopen, aanplanten en leveren van een boom of haag. Deze wordt geplant tussen 1 januari 2024 en 31 december 2025 (of tot uitputting van het budget).
Om iedere Genkenaar de kans te geven om gebruik te maken van deze subsidie, wordt er een variatie van plantmaten betoelaagd. Zo kan er een boom geplant worden voor ieders budget.
Er wordt gekozen voor een plantmaat van minstens 8 cm, om de positieve impact van dit beleid op korte termijn te vergroten.
De aanvraag kan digitaal gebeuren. Voor vragen kunnen burgers terecht in het Heempark. De tegemoetkomingen worden uitgekeerd per adres. Dit gebeurt eenmaal per jaar, na het plantseizoen, in april.
Dit subsidiereglement is niet van toepassing als de aanvrager nog een compensatieplicht dient te voldoen.
De aanvrager kiest uit een de lijst van streekeigen bomen en haagplanten. Deze lijst is gebaseerd op de lijst van de stedelijke verordening voor kappen van bomen en werd uitgebreid met een aantal inheemse bomen. In de lijst werden de klimaatbomen bovendien aangeduid.
Het volledige subsidiereglement is te vinden in bijlage.
De gemeenteraad keurt het subsidiereglement voor het aankopen, aanplanten en leveren van een boom of haag in de private tuin goed.
Het dossier meerjarenplan 2020-2026 AGB Genk - aangepaste versie 2024/1 bevat de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 voor het lopende boekjaar 2024. Vermits er een aantal aanpassingen gevraagd worden voor de kredieten van de boekjaren 2024-2026, die niet via kredietverschuivingen kunnen worden uitgevoerd, dient er een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 te gebeuren.
Om een maximaal geïntegreerd lokaal beleid te kunnen realiseren, werd er voor stad en OCMW Genk één doelstellingenboom opgesteld.
Ook de rechtspersoon AGB Genk heeft zich ingeschreven in hetzelfde geïntegreerde meerjarenplan en draagt alzo bij aan de realisatie van de gemeenschappelijke beleidsdoelstellingen en actieplannen van groep Genk.
De strategische nota legt de focus niet langer op de prioritaire beleidsdoelstellingen, maar ook en vooral op de prioritaire acties of actieplannen die bijdragen aan de realisatie van de prioritaire doelstellingen. Voor stad, OCMW en AGB Genk werd ervoor gekozen om de informatie in de strategische nota op het niveau van de acties te presenteren en om alle acties als prioritair te beschouwen.
Het meerjarenplan 2020-2025, vastgesteld door de raad van bestuur AGB en goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2019, is tot stand gekomen op basis van de uitgevoerde omgevingsanalyse, het bestuursakkoord en de input van diverse besprekingen, participatietrajecten en adviezen.
Bij deze aanpassing van het meerjarenplan waren alle diensten betrokken, waarbij de ontwerpdocumenten werden besproken in verschillende MT-vergaderingen.
Gezien de financiële nota altijd ten minste drie toekomstige boekjaren dient te beschrijven, dient deze de cijfers voor de periode 2020-2026 te bevatten. De strategische nota moet enkel de periode 2020-2025 beschrijven.
Daaruit zijn de voorgestelde deelrapporten strategische nota, financiële nota en toelichting voortgevloeid, die samen de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 van AGB Genk uitmaken.
Financieel evenwicht:
Het vroegere jaarlijkse budget is voortaan geïntegreerd in het meerjarenplan.
Het meerjarenplan moet financieel in evenwicht zijn. Dat is het geval als het voldoet aan de volgende voorwaarden:
1. het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief;
2. de geraamde autofinancieringsmarge (AFM) voor 2025 is minstens gelijk aan nul.
Het beschikbaar budgettair resultaat voor AGB Genk bedraagt:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
€ -8.916.303 | € -10.247.116 | € -4.955.455 | € -801.541 | € 100.558 | € 84.851 | € 605.709 |
De autofinancieringsmarge voor AGB Genk bedraagt:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
€ -669.657 | € -378.465 | € -473.410 | € -652.693 | € -208.819 | € 190.352 | € 430.372 |
In deze bedragen zijn volgende aanpassingen opgenomen: de verwerking van het resultaat jaarrekening 2023, de overdracht van de goedgekeurde investerings- en financieringskredieten, de gevraagde aanpassingen op de kredieten voor de eerste aanpassing meerjarenplan 2020-2026 van het lopende boekjaar 2024.
De beginkredieten van het volgende boekjaar 2025 worden pas vastgesteld in de volgende aanpassing meerjarenplan van boekjaar 2024.
In afwachting van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 is de documentatie bij het meerjarenplan terug te vinden onder deze link.
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van het meerjarenplan 2020-2026 - aangepaste versie 2024/1 voor AGB Genk, bestaande uit de deelrapporten strategische nota, financiële nota en toelichting.
Het dossier meerjarenplan 2020-2026 stad en OCMW Genk - aangepaste versie 2024/1 bevat de eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 voor het lopende boekjaar 2024. Vermits er een aantal aanpassingen gevraagd worden voor de kredieten van de boekjaren 2024-2026, die niet via kredietverschuivingen kunnen worden uitgevoerd, dient er een aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 te gebeuren.
De vaststelling en goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan verloopt volgens artikel 249 van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur dat bepaalt dat:
Om een maximaal geïntegreerd lokaal beleid te kunnen realiseren, werd er voor stad en OCMW Genk één doelstellingenboom opgesteld. Ook het financiële evenwicht wordt beoordeeld voor stad en OCMW Genk samen. Daaruit volgt dat beide entiteiten een gezamenlijk meerjarenplan hebben opgesteld, dat door beide raden dient te worden vastgesteld.
Ook de rechtspersoon AGB Genk heeft zich ingeschreven in hetzelfde geïntegreerde meerjarenplan en draagt alzo bij aan de realisatie van de gemeenschappelijke beleidsdoelstellingen en actieplannen van groep Genk.
De strategische nota legt de focus niet langer op de prioritaire beleidsdoelstellingen, maar ook en vooral op de prioritaire acties of actieplannen die bijdragen aan de realisatie van de prioritaire doelstellingen. Voor stad, OCMW en AGB Genk werd ervoor gekozen om de informatie in de strategische nota op het niveau van de acties te presenteren en om alle acties als prioritair te beschouwen.
Het meerjarenplan 2020-2025, vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn en vastgesteld/goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2019, is tot stand gekomen op basis van de uitgevoerde omgevingsanalyse, het bestuursakkoord en de input van diverse besprekingen, participatietrajecten en adviezen.
Bij deze aanpassing van het meerjarenplan waren alle diensten betrokken, waarbij de ontwerpdocumenten werden besproken in verschillende MT-vergaderingen.
Gezien de financiële nota altijd ten minste drie toekomstige boekjaren dient te beschrijven, dient deze de cijfers voor de periode 2020-2026 te bevatten. De strategische nota moet enkel de periode 2020- 2025 beschrijven.
Daaruit zijn de voorgestelde deelrapporten strategische nota, financiële nota en toelichting voortgevloeid, die samen de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 van stad en OCMW Genk uitmaken.
Financieel evenwicht:
Het vroegere jaarlijkse budget is voortaan geïntegreerd in het meerjarenplan.
Het meerjarenplan moet financieel in evenwicht zijn. Dat is het geval als het voldoet aan de volgende voorwaarden:
1. het geraamde beschikbaar budgettair resultaat is in geen enkel jaar negatief;
2. de geraamde autofinancieringsmarge (AFM) voor 2025 is minstens gelijk aan nul.
Het beschikbaar budgettair resultaat voor stad en OCMW Genk bedraagt:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
€ 4.008.471 | € 8.034.836 | € 14.253.750 | € 23.274.287 | € 2.711.233 | € 950.378 | € 88.745 |
De autofinancieringsmarge voor stad en OCMW Genk bedraagt:
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 |
€ 7.766.211 | € -44.987 | € 3.661.812 | € 9.085.398 | € -15.072.381 | € 445.384 | € 505.862 |
In deze bedragen zijn volgende aanpassingen opgenomen: de verwerking van het resultaat jaarrekening 2023, de overdracht van de goedgekeurde investerings- en financieringskredieten, de gevraagde aanpassingen op de kredieten voor de eerste aanpassing meerjarenplan 2020-2026 van het lopende boekjaar 2024.
De beginkredieten van het volgende boekjaar 2025 worden pas vastgesteld in de volgende aanpassing meerjarenplan van boekjaar 2024.
In afwachting van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2026 is de documentatie bij het meerjarenplan terug te vinden onder deze link.
De gemeenteraad gaat akkoord met de vaststelling van het deel STAD van het meerjarenplan 2020-2026 - aangepaste versie 2024/1 voor stad en OCMW Genk, bestaande uit de deelrapporten strategische nota, financiële nota en toelichting.
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van het deel OCMW van het meerjarenplan 2020-2026 - aangepaste versie 2024/1 voor stad en OCMW Genk, bestaande uit de deelrapporten strategische nota, financiële nota en toelichting.
Via retributies kunnen bepaalde kosten gerecupereerd worden van diegenen, die voordelen halen uit een dienst die door de stad wordt geleverd.
De gemeenteraad stelde op 17 december 2019 volgend retributiereglement vast: “Retributiereglement voor administratieve dienstverlening met ingang van 1 januari 2020”. Op 21 december 2021, 19 december 2023, 20 februari 2024 en 21 mei 2024 werden een aantal wijzigingen aan dit retributiereglement goedgekeurd met ingang van respectievelijk 1 januari 2022, 1 januari 2024, 1 maart 2024 en 1 juni 2024.
De stad biedt de mogelijkheid aan om burgerlijke huwelijken ook op andere locaties dan in de trouwzaal te voltrekken. De aanvragen hiertoe worden bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen. Voor de voltrekking van een burgerlijk huwelijk op een andere locatie dan in de trouwzaal is het aangewezen, gezien de budgetnoodwendigheden en de financiële toestand van de stad Genk, een billijke vergoeding (‘bijkomende retributie’) aan te rekenen van € 100,00 bovenop de reguliere basisretributie voor een huwelijk (i.e. in de trouwzaal): deze dienst brengt immers, naast extra verplaatsings- en administratiekosten, onder andere ook bijkomende personeelskosten met zich mee als gevolg van de hogere gemiddelde afhandeltijd.
Ingeval van annulatie van een huwelijk dat op een andere locatie voorzien is, of ingeval van wijziging van de huwelijkslocatie van de andere locatie terug naar de trouwzaal op verzoek van het bruidspaar (bijvoorbeeld omwille van slechte weersomstandigheden) is een annuleringkost verschuldigd, ongeacht wanneer de annulatie of wijziging aan de stadsdiensten wordt gemeld. Deze annuleringskost bedraagt 50% van de bijkomende retributie en wordt verantwoord door de reeds gemaakte administratie- en personeelskosten in voorbereiding van het huwelijk op locatie en voor het vrijhouden van het betreffende moment. Voor deze annuleringskosten wordt een creditnota opgemaakt; indien de factuur voor de bijkomende retributie reeds volledig werd betaald, impliceert deze annuleringskost een terugbetaling van 50% van het bedrag van de bijkomende retributie.
Voor de lijst van andere locaties waar een burgerlijk huwelijk kan voltrokken worden, de aanvraagprocedure, enz., wordt verwezen naar het reglement m.b.t. huwen op locatie.
Deze wijzigingen gaan in vanaf 1 juli 2024.
Het retributiereglement voor administratieve dienstverlening wordt gewijzigd als volgt:
De gemeenteraad keurt de gecoördineerde versie van het retributiereglement voor administratieve dienstverlening goed.
Deze wijzigingen gaan in vanaf 1 juli 2024.
In zijn vergadering van 25 maart 2024 heeft de kerkraad van kerkfabriek MARIA MOEDER VAN DE KERK, Kolderbos-Langerlo, de budgetwijziging van dienstjaar 2024 en wijziging nr. 1 van het meerjarenplan 2020-2025 vastgesteld.
Exploitatie
In 2023 werd bij de opmaak van het budget 2024, om het gecorrigeerd exploitatietekort van 2022 van € 11.079,88 (K-waarde) op te vangen, bij de exploitatieontvangsten een bedrag van € 21.543,55 ingeschreven op mar 134 kleine giften. De kerkraad is echter tot de conclusie gekomen dat dit bedrag niet haalbaar is en wenst daarom via de budgetwijziging het bedrag van de giften te verlagen tot € 1.000,00. Ook werden enkele exploitatie-uitgaven verlaagd, waardoor de stijging van de exploitatietoelage enigszins beperkt blijft tot het gecorrigeerd exploitatietekort. De exploitatietoelage van het budget 2024 stijgt van € 26.082,94 tot € 37.162,82 en bedraagt dan meer dan de exploitatietoelage ingeschreven in 2024 van het meerjarenplan 2020-2025, waardoor deze laatste ook dient gewijzigd te worden.
Exploitatie | Meerjarenplan 2024 | Budget 2024 | Wijziging | Nieuw B2024 | |
J | Exploitatie eigen boekjaar | € -26.082,94 | € -15.003,06 | € -11.079,88 | € -26.082,94 |
K | Overschot/Tekort Expl n-2 | € 0,00 | € -11.079,88 | € 0,00 | € -11.079,88 |
L | Exploitatie vóór toelage | € -26.082,94 | € -26.082,94 | € -11.079,88 | € -37.162,82 |
M | Exploitatietoelage | € 26.082,94 | € 26.082,94 | € 11.079,88 | € 37.162,82 |
N | Overschot Exploitatie | € 0,00 | € 0,00 | € 0,00 | € 0,00 |
Investeringen
De kerkraad is op zoek naar ideeën voor een breder gebruik om de toekomst van het kerkgebouw veilig te stellen en de kerkfabriek zelfvoorzienend te maken. Ook de gronden rondom de kerk, die eigendom zijn van de kerkfabriek en voornamelijk in blauwe zone zijn gelegen, zouden een bestemming kunnen krijgen in dienst van de plaatselijke noden, met aandacht voor kwetsbare mensen. De kerkraad wenst hiervoor een beperkt marktonderzoek te laten uitvoeren, kostprijs € 10.345,50 (mar 4102) en vraagt hiervoor een tussenkomst van de stad van € 5.000,00 (mar 3100). Het saldo van de factuur zal met het investeringsoverschot van de rekening van 2022, zijnde de verkoopopbrengst van zaal de Kastert, gefinancierd worden. De rest van het investeringsoverschot (€ 208.173,51) zal op mar 436 Investeringsbeleggingen worden geboekt, zodat de budgetwijziging ook in de investeringen sluitend is.
Art. 45-50 van het decreet van 7 mei 2004, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van dienstjaar 2024 en wijziging nr. 1 van het meerjarenplan 2020-2025 van kerkfabriek MARIA MOEDER VAN DE KERK, Kolderbos-Langerlo, goed.
Deze dossiers zullen voor verder gevolg worden overgemaakt aan de hogere overheid.
Aanleiding en context
In zijn vergadering van 16 april 2024 heeft de kerkraad van kerkfabriek ST.-JOZEF, Sledderlo, de budgetwijziging van dienstjaar 2024 vastgesteld.
De aanpassingswerken voor de nevenbestemming van de St.-Jozefkerk verschuiven van 2023 naar 2024, waardoor ook de eerste kapitaalsaflossing van de renteloze lening verschuift van 2024 naar 2025. Hierdoor worden de leningslasten verlaagd, met als gevolg dat de exploitatietoelage van 2024 daalt met € 49.627,18, nl. van € 77.605,43 naar € 27.978,25.
Investeringen
De aanpassingswerken i.v.m. de nevenbestemming van de St.-Jozefkerk zijn ook niet in 2023 kunnen doorgaan. Via de budgetwijziging worden de investeringsbudgetten overgenomen in het budget van 2024.
Budget 2024 | Wijziging | Nieuw budget 2024 | |
Uitgaven | |||
-Grote herstellingen | € 0,00 | € 1.201.731,00 | € 1.201.731,00 |
-Erelonen | € 0,00 | € 45.005,82 | € 45.005,82 |
Totaal | € 0,00 | € 1.246.736,82 | € 1.246.736,82 |
Ontvangsten | |||
-Stadstoelage | € 0,00 | € 240.000,00 | € 240.000,00 |
-Provinciale toelage | € 0,00 | € 12.500,00 | € 12.500,00 |
-Gewesttoelage | € 0,00 | € 159.737,08 | € 159.737,08 |
-Geparkeerd inv.overschot | € 0,00 | € 15.612,77 | € 15.612,77 |
-Lening | € 0,00 | € 798.941,12 | € 798.941,12 |
Subtotaal | € 0,00 | € 1.226.790,97 | € 1.226.790,97 |
Inv.overschot 2023 - saldo provinciale toelagen | € 19.945,85 | ||
Totaal | € 1.246.736,82 |
Wat de provinciale toelage voor de uitvoeringsfase betreft (€ 25.000,00), het voorschot van 50% werd reeds in 2022 bekomen, de overige helft zal in 2024 bij de uitvoering van de werken worden verkregen.
Om het investeringsoverschot van € 39.018,85 van de rekening van 2023 weg te werken, dient de budgetwijziging met een even groot tekort te sluiten. Zo wordt de in 2023 vervallen belegging van stichtingsgelden van € 19.073,00 herbelegd in 2024 en wordt het saldo van de provinciale toelage van € 19.945,85 als medefinanciering gebruikt voor het nevenbestemmingsproject.
Exploitatie
Doordat de ingeschreven lening wordt verschoven naar 2024, zal ook de eerste terugbetaling van het kapitaal verschuiven van 2024 naar 2025. De verlaging van de leningslasten en andere wijzigingen in de exploitatie-uitgaven zorgen voor een daling van de exploitatietoelage van 2024 met € 49.627,18, nl. van € 77.605,43 tot € 27.978,25.
Art. 45-50 van het decreet van 7 mei 2004, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van dienstjaar 2024 van kerkfabriek ST.-JOZEF, Sledderlo, goed.
Dit dossier zal voor verder gevolg worden overgemaakt aan de hogere overheid.
In zijn vergadering van 13 mei 2024 heeft de raad van kerkfabriek HEILIG HART, Winterslag de budgetwijziging van dienstjaar 2024 vastgesteld.
Het budget van 2024 wordt gewijzigd omwille van de verschuiving van de dringende dakherstellingswerken van 2023 naar 2024.
Naar aanleiding van het inspectierapport van de vzw Monumentenwacht besliste de kerkraad, na overleg met de dienst Kerkfabrieken, om in 2023 de meest dringende dakherstellingswerken te laten uitvoeren, kostprijs € 40.000,00 (mar 4100). Hiervoor werd in de budgetwijziging van 2023 een renteloze lening van de stad aangevraagd van € 40.000,00 (mar 350), met een looptijd van 15 jaar en waarvan de eerste kapitaalsaflossing zou plaats vinden in 2024. Echter, de herstellingswerken worden pas in 2024 uitgevoerd. Via de budgetwijziging worden de investeringsgegevens van 2023 overgenomen in het budget van 2024. Omdat de eerste kapitaalsaflossing van de renteloze lening niet in 2024 maar pas in 2025 zal gebeuren, worden de leningslasten verlaagd waardoor de exploitatietoelage van 2024 daalt met € 2.666,66, nl. van € 106.386,57 tot € 103.719,91.
De budgetwijziging sluit met een investeringstekort van € 332,00 doordat het saldo van een in 2023 vervallen belegging van stichtingsgelden, pas in 2024 wordt herbelegd en daarmee het investeringsoverschot van de rekening 2023 wordt weggewerkt.
Art. 45-50 van het decreet van 7 mei 2004, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van dienstjaar 2024 van kerkfabriek HEILIG HART, Winterslag goed.
Dit dossier zal voor verder gevolg worden overgemaakt aan de hogere overheid.
Annita Laporte neemt niet deel aan de beraadslaging o.w.v. artikel 27 DLB.
In zijn vergadering van 23 april 2024 heeft de kerkraad van kerkfabriek O.L.V. VAN DE ROZENKRANS, Termien, de budgetwijziging van dienstjaar 2024 en wijziging nr. 4 van het meerjarenplan 2020-2025 vastgesteld.
Het budget en het meerjarenplan worden in de exploitatie aangepast omwille van wijzigingen in de uitgaven, die voor een stijging van de exploitatietoelage van 2024 van € 1.595,00 zorgen.
Wijzigingen in de exploitatie-uitgaven, waaronder een verhoging van het onderhoudsbudget, dwingen de kerkfabriek om in 2024 een verhoging aan te vragen van de exploitatietoelage met € 1.595,00, nl. van € 50.017,93 naar € 51.612,93, die hierdoor meer bedraagt dan de exploitatietoelage, ingeschreven in 2024 van het meerjarenplan 2020-2025, waardoor deze laatste ook dient gewijzigd te worden.
Art. 45-50 van het decreet van 7 mei 2004, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van dienstjaar 2024 en wijziging nr. 4 van het meerjarenplan 2020-2025 van kerkfabriek O.L.V. VAN DE ROZENKRANS, Termien, goed.
Deze dossiers zullen voor verder gevolg worden overgemaakt aan de hogere overheid.
In zijn vergadering van 16 maart 2024 heeft de raad van kerkfabriek ST.-MARTINUS, Genk-Centrum, de budgetwijziging van dienstjaar 2024 en wijziging nr. 3 van het meerjarenplan 2020-2025 vastgesteld.
Het budget 2024 en het meerjarenplan 2020-2025 worden gewijzigd omwille van wijzigingen zowel in de exploitatie als in de investeringen.
Investeringen
De geplande dakherstellingswerken zijn ook niet in 2023 kunnen doorgaan. Via de budgetwijziging worden de investeringsgegevens integraal overgenomen in 2024:
Uitgaven | Dak 2024 |
-Mar 4100 Grote herstellingen: | € 150.000,00 |
-Mar 4102 Erelonen: | € 19.500,00 |
Totaal: | € 169.500,00 |
|
|
Ontvangsten |
|
-Mar 3102 Gewesttoelage: | € 45.000,00 |
-Mar 3109 Andere (giften): | € 54.500,00 |
-Mar 350 Lening stad: | € 70.000,00 |
Totaal: | € 169.500,00 |
Exploitatie
Met de verschuiving van de dakherstellingswerken schuift ook de eerste kapitaalsaflossing van de renteloze lening op van 2024 naar 2025. De leningslasten worden verlaagd (mar 250) en dus ook de exploitatietoelage van 2024, nl. met € 4.666,67 van € 261.748,03 naar € 257.081,36.
Art. 45-50 van het decreet van 7 mei 2004, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van dienstjaar 2024 en wijziging nr. 3 van het meerjarenplan 2020-2025 van kerkfabriek ST.-MARTINUS, Genk-Centrum goed.
Dit dossier zal voor verder gevolg worden overgemaakt aan de hogere overheid.
Anniek Nagels neemt niet deel aan de beraadslaging o.w.v. artikel 27 DLB.
In zijn vergadering van 3 april 2024 heeft de raad van kerkfabriek ST.-JAN BAPTIST DE LA SALLE, Boxbergheide, de budgetwijziging van dienstjaar 2024 vastgesteld.
De onvoorziene herstelling van de verwarmingsketel en de schouw dwingt de kerkraad een verhoging van de exploitatietoelage van € 5.000,00 aan te vragen, nl. van € 19.478,77 naar € 24.478,77.
Exploitatie
De onvoorziene herstelling van de verwarmingsketel en de schouw dwingt de kerkraad een verhoging van de exploitatietoelage van € 5.000,00 aan te vragen, nl. van € 19.478,77 naar € 24.478,77. De exploitatietoelage, ingeschreven in 2024 van het meerjarenplan 2020-2025, wordt niet overschreden.
Investeringen
De uitbetaling van de laatste schijf van de gewesttoelage t.b.v. € 20.449,33 i.v.m. de dakrenovatie, die werd afgerond in 2023, wordt in 2024 verwacht en ingeschreven.
De geplande aankoop van een elektrisch orgel voor in de weekkapel t.w.v. € 15.000,00 gaat voorlopig niet door.
Het budget van € 25.000,00 dat in 2024 voorzien werd voor grote onderhoudsherstellingen blijft behouden. Zo zullen m.b.v. een hoogtewerker meerdere gevelstenen worden vervangen, worden de siliconen rondom de oude ramen vernieuwd en worden de uitzetvoegen aan de achterkant van de kerk opnieuw gedicht.
Er wordt een budget van € 10.000,00 voorzien op mar 4101 voor het schilderen van het plafond van de kerk.
Beide uitgaven worden deels betaald met de laatste schijf van de gewesttoelage en deels met het investeringsoverschot van de rekening van 2022.
Het saldo van de verkoopopbrengst van het privaat patrimonium, nl. € 109.649,21 wordt als investeringsuitgave geboekt, meer bepaald op mar 436 Investeringsbeleggingen, om te vermijden dat de budgetwijziging met een investeringsoverschot sluit.
De in 2023 vervallen belegging van stichtingsgelden, die deel uitmaakt van het investeringsoverschot van de rekening van 2023, wordt in 2024 herbelegd, hierdoor sluit de rekening met een investeringstekort van € 2.356,00.
Art. 45-50 van het decreet van 7 mei 2004, betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest.
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging van dienstjaar 2024 van kerkfabriek ST.-JAN BAPTIST DE LA SALLE, Boxbergheide, goed.
Dit dossier zal voor verder gevolg worden overgemaakt aan de hogere overheid.
Er zijn reeds verschillende tussenkomsten geweest over het station en de dienstverlening van de NMBS.
In 2019 reeds werd de slechte toestand van het station van Genk aangeklaagd.
Er is een actie geweest vanuit Vooruit en een overleg met de regiomanager van de NMBS, met positieve resultaten. De hygiëne verbeterde , toiletten waren open en er was meer toezicht.
Dit toezicht gebeurde vanaf toen door een onderstationschef en 2 toezichthoudende personeelsleden in een vroege en late shift. Dit was een enorme verbetering, het gaf een veiliger gevoel en er was altijd iemand die men kon aanspreken.
Toestand op dit moment (op papier) : 1 onderstationsschef en2 toezichthoudende .
In praktijk is dit vaak maar 1 persoon of/en vaak niemand (door ziekte, heirkracht enz…is er vaak minder personeel aanwezig).
In het kader van het nieuwe vervoersplan gaat dit vanaf oktober helemaal veranderen, nl.:
- de functie van onderstationschef verdwijnt
- het toezichthoudend personeel wordt op Limburgs niveau gereduceerd van 20 personen tot 5 personen. Deze mensen gaan dan toezicht houden op basis van oproep!!!!
- personen met een beperking die assistentie nodig hebben moeten op voorhand een afspraak maken
In concreto houdt dit in dat we vanaf oktober een onbemand station hebben.
Hoe de regelingen i.v.m. oproep van personeel gaat lopen is ons een raadsel.
Is dit te verantwoorden voor een centrumstad als Genk?
Er werd een nieuw vervoersplan uitgewerkt met ( zogezegd) meer treinen , doch wij zien alleen maar afbouw:
- nl. het schrappen van de piektrein
- het inkrimpen van personeel, waardoor de aanwezigheid van personeel eigenlijk tot nul herleid wordt.
Wij denken dat een onbemand station tot heel wat problemen gaat leiden, denken we maar aan het onveiligheidsgevoel dat hierdoor ontstaat, vandalisme enz
Als centrumstad is het niet meer dan evident dat wij een bemand station hebben.
Wij vragen dat de stad hieromtrent een duidelijke stellingname inneemt t.a.v. de NMBS, dit ook verder opneemt met de NMBS en in de vervoersraad.
Tot heden zijn wij niet officieel op de hoogte gesteld van de gevolgen van de herstructurering die de NMBS zou doorvoeren vanaf oktober 2024. Het zou gaan over het dossier ‘Dienstverlening in de Stations’ (DIS), dat de aanwezigheid van personeel in de stations grondig reorganiseert.
Ook wij hebben dit via de media moeten vernemen en kregen hierover dus nog geen formele communicatie vanwege de NMBS. We betreuren dat en maken ons net als u zorgen over de impact van dergelijke beslissing.
De dienst staat al enige tijd in contact met de NMBS en deed in januari – toen naar aanleiding van de wijzigende openingsuren van de loketten en de aankondiging van het nieuwe vervoersplan – al een schrijven naar de gedelegeerd bestuurder, de bevoegde minister en de voorzitters van de vervoerregioraad. Ze lieten ons toen weten dat het Genkse station open en toegankelijk zal blijven en dat er maximaal wordt ingezet op de veiligheid en het comfort van iedereen.
Ook in het kader van deze – voorlopig dus nog onofficiële communicatie – delen we onze bezorgheden met de NMBS en volgen we dat nauw op.
In afwachting van dus eventuele nieuwe wijzigingen, is vandaag de dag nog altijd volgende regeling in voege en dit sinds 20 november 2023:
De toegangspoort naar toiletten en lift blijft altijd openstaan. De toiletten zijn open tussen 4.30u en 20.00u. Ook de lift is steeds toegankelijk, en mocht er een defect zijn, dan kunnen de perrons steeds bereikt worden via de achterliggende parking. En de wachtzaal is dagelijks geopend tussen 4.30u en 20.00u. Er hangt een camera ter hoogte van de ingang toiletten. Er kan bij eventuele problemen via een geluidsinstallatie een boodschap uitgezonden worden of een sirene afgespeeld worden en bij escalatie wordt Securail of politie gemobiliseerd. Er is sinds november slechts één geval van vandalisme geregistreerd (stukgeslagen WC-meubilair).
Uiteraard volgen we het samenleven in en rond het station ook vanuit andere diensten nauw mee op en is ook Politie Carma vaak aanwezig.
wo 19/06/2024 - 08:43Zijn terrassen in de Stalenstraat wel een optie voor veiliger verkeer?
Op woensdag 5 juni 2024 kregen we te horen dat op de Stalenstraat er nieuwe permanente terrassen bijkomen. Stalenstraat in Genk krijgt extra permanent terras: "Om er te flaneren en elkaar te ontmoeten” | VRT NWS: nieuws.
In 2022 experimenteerde de stad al met een eerste terras in de Stalenstraat, om de buurt aangenamer te maken, en fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. Volgens schepen van Economie Toon Vandeurzen (CD&V) was die test erg succesvol.
Op de website van stad Genk kan je het hele stappenplan volgen van de aanleg van deze terrassen. Terrasinterventie Stalenstraat - Stad Genk
Vragen:
Zoals je weet zetten we als stadsbestuur al lange tijd actief in op de ontwikkeling van onze bovenlokale handelsstraten. Zo ook in de Stalenstraat, waarbij we in een Vallei van Werelden ook verder willen inzetten op het voorzien van meer aangename verblijfsplekken in de straat. Vandaar het initiatief om destijds via een eerste proefopstelling ter hoogte van de nummers 15-19 een terras te bouwen. Het doel daarvan was meerzijdig. Naast de extra verblijfsruimte en dus ook het verhogen van verblijfskwaliteit in de Stalenstraat wilden we het te ‘snel’ rijden in de straat afremmen én de straat extra vergroenen en de link met de Stiemervallei versterken. Ondertussen zijn ook de werken gestart voor een tweede terrasinterventie ter hoogte van de nummers 91-99.
Uiteraard werd de eerste interventie grondig geanalyseerd en even vanzelfsprekend werd ook nu weer in een participatief traject vooraf contacten gelegd met bewoners, handelaars en gebruikers van de Stalenstraat.
Er werd van de eerste terrasinterventie een interne én externe evaluatie opgemaakt, o.a. ook via een bevraging bij de betrokken handelaars (via de afdeling economie) en via huisbezoeken bij de buurtbewoners (via de wijkmanager). De reacties zijn daar globaal genomen neutraal tot positief. Ik licht graag enkele aspecten van die evaluatie nader toe:
Veiligheid van het terras
De desbetreffende bloembakken zorgen voor de veiligheid van het terras. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de bochtstralen van gemotoriseerd verkeer, zowel autoverkeer als busverkeer. Voor de fietsers wordt een duidelijke uniforme fietssuggestiestrook van thermoplastic met een opvallende rode kleur aangebracht op het wegdek.
We zetten als stadsbestuur ook via andere initiatieven in op de (verkeers)veiligheid. Er werden in de Stalenstraat heel wat camera’s geplaatst. En we zetten ook actief in om patserwagens aan te pakken.
Snelheid
De ingreep heeft een snelheidsremmend effect. Er werden metingen uitgevoerd op twee plekken. Zowel de snelheid als de hoeveelheid verkeer werd gemeten. Uit de resultaten blijkt dat de snelheid hier zeker acceptabel is, al heb je ook hier helaas zoals ook elders een klein percentage van bestuurders dat toch nog altijd te hard rijdt.
Daarnaast zetten we ook verder in op andere mobiliteitsmaatregelen. Zo streven we bij het binnenrijden van de Stalenstraat naar een poorteffect met duidelijke markeringen en borden om aan te geven dat je een zone 30 binnenrijdt.
Parkeren
Het opheffen van een beperkt aantal parkeerplaatsen vormt geen probleem en wordt ook niet als negatief ervaren. De bezettingsgraad van de parkeerplaatsen op de middenberm in de Stalenstraat is minder dan 50%. Je kunt op iedere parkeerplaats in de Stalenstraat, ook die voor de krantenwinkel of supermarkt, een uur gratis parkeren. Daarnaast heb je nog honderden parkeerplaatsen op wandelafstand waar je permanent gratis kunt parkeren.
Gebruik van het terras
Het is voorlopig niet voorzien om het terras zelf daar aan te passen, want het vormt nog altijd een meerwaarde voor de Stalenstraat. Maar we bekijken wel om het gebruik ervan wel wat aan te passen. Immers, aangezien de ontbijtzaak daar maar open is tot 14 uur, blijft het terras inderdaad veel ongebruikt of wordt het oneigenlijk gebruikt, met soms ook wat onveiligheidsgevoel en sluikafval tot gevolg. Daar willen we mee aan de slag. We bekijken daarom met de huidige uitbater of we de overeenkomst kunnen openbreken opdat andere ondernemers en verenigingen van de straat of buurt ook gebruik kunnen maken van het terras buiten de uitbatingsuren van Limonata en hoe we dat allemaal vlot kunnen laten verlopen. Met kleine ingrepen proberen we ook de overlast te beperken. En uiteraard zal dit alles meegenomen worden in de finale evaluatie van het daar lopende traject.
Wat de nieuwe terrasinterventie betreft:
Ook hier zijn we vooraf eerst in overleg gegaan met de direct betrokken handelaars, die allen enthousiast waren over de ingreep. In een tweede fase werden alle handelaars en bewoners in de ruime omgeving uitgenodigd om de plannen te bekijken en te bespreken en ook in de algemene vergadering van de handelaarsvereniging werd dit nader toegelicht.
Dit terras strekt zich ook uit over meerdere handelspanden, waardoor de impact op beleving groter zal zijn. En wanneer een zaak stopt, hopen we dat ook nieuwe ondernemers er zich snel thuis zullen voelen en deze interventie net extra kansen kan bieden. Immers, het gaat – zoals hierboven al gezegd – meer dan over een terrasopstelling alleen vooral over een aangenamere verblijfsomgeving.
Binnen deze ruimte is ter hoogte van de bloemist ook plaats voor passanten en anderen die even willen uitrusten op nieuwe banken in de vorm van het logo van de Stalenstraat die daartoe besteld zijn.
wo 19/06/2024 - 08:49Ik kwam laatst tot de vaststelling dat in het WZC Mandana de niet-afgehaalde kiesbrieven en de ziekteattesten van de bewoners reeds de maandag voor de verkiezingen werden overgemaakt aan de administratie van de stad op vraag van de stad.
Ik stelde hierover reeds een schriftelijke vraag. Het antwoord hierop was zeker niet duidelijk.
Daarom volgende vragen opnieuw:
Gebeurt dit gegeven met akkoord van de rusthuisbewoner en/of familie?
Wat is de reden van deze maatregel?
Wat kan de bewoner doen wanneer hij alsnog wilt gaan stemmen?
Wat gebeurde er ondertussen met deze kiesbrieven?
Worden de kiesbrieven in andere WZC ook op voorhand opgehaald?
Zoals ook onze stedelijke coördinator verkiezingen jou al liet weten, worden alle oproepingskaarten verstuurd naar het domicilieadres van de kiezer. Voor de meeste inwoners van het woonzorgcentra is dat dus ook op adres van het woonzorgcentrum zelf. Om een en ander daar ook vlot te laten verlopen, hanteren ze bij de Genkse woonzorgcentra Mandana en Toermalien volgende werkwijze voor deze gedomicilieerde inwoners:
Op 16 mei (voor WZC Mandana) en 17 mei (voor WZC Toermalien) werd een brief met alle informatie over de verkiezingen en de verspreiding van de stembrieven op elke kamer gelegd en gemaild of verstuurd naar de zaakgelastigden of familieleden. In die brief werd aan de bewoners uitgelegd hoe en waar ze hun oproepingsbrief konden afhalen en waar ze moesten stemmen. Er werd ook uitgelegd hoe ze eventueel per volmacht konden stemmen en welke actie ze daarvoor moesten ondernemen. Tenslotte werd meegegeven dat – voor de bewoners die niet konden gaan stemmen – de huisarts op vraag van de familie een medisch attest zou afleveren. En om te vermijden dat al deze bewoners of hun familieleden zich naar het stadhuis moesten begeven, werd aangeboden deze brieven en attesten te verzamelen en in zijn geheel over te maken aan de stedelijke diensten.
Voor bewoners waarvan de familie na herinnering niets had laten horen en waarvan men wist dat ze bedlegerig of niet wilsbekwaam zijn, heeft de dienstdoende arts een medisch attest getekend.
Het is op vraag van de woonzorgcentra zelf (en dus niet van Stad Genk) dat zij de attesten gegroepeerd aan ons konden bezorgen. Wij staan dat natuurlijk toe en voegen deze attesten toe aan al de andere afwezigheidsattesten die wij voorafgaand aan de verkiezingen ontvangen.
Deze werkwijze werd bij vorige verkiezingen zo ook al gevolgd.
Alle inwoners hebben dus – zoals ook iedere kiezer in heel Genk – te allen tijde de vrijheid gehad om te gaan stemmen, een volmacht te verlenen of zich in regel te stellen voor hun afwezigheid.
wo 19/06/2024 - 08:53