Terug
Gepubliceerd op 13/06/2024

2024_VVB_00002 - Agendapunt van raadslid Gaby Colebunders: Motie Palestina

Gemeenteraad
di 18/06/2024 - 20:15 Stadhuis - Foyer
2024_VVB_00002 - Agendapunt van raadslid Gaby Colebunders: Motie Palestina 2024_VVB_00002 - Agendapunt van raadslid Gaby Colebunders: Motie Palestina

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Tijdstip van indienen

do 13/06/2024 - 07:30

Toelichting

Toelichting:

Met plezier ondersteunen we het voorstel van de stedelijke Noord Zuid raad (22/5/24) om een motie ter stemming te brengen voor de Boycot van Israël te bespreken.
En dit voor de volgende gemeenteraad van juni 2024

Voor PVDA moeten Netanyahu en de Israëlische regering internationaal berecht worden voor oorlogsmisdaden in Gaza. Wij steunen actief de zaak van Zuid-Afrika voor het Internationaal gerechtshof. Er wordt te vaak een amalgaan gemaakt van antisemitisme en kritiek op het Israëlisch beleid.

Voorstel van beslissing:

PVDA stelt voor om volgende motie voor te leggen aan de gemeenteraad:

  • De gemeenteraad vraagt dat de Belgische regering werk maakt van een militair embargo tegen Israël. Zoals het Internationaal gerechtshof vraagt, helpen we als lid van de internationale gemeenschap om iedere vorm van genocide te voorkomen. Hiermee zetten we druk op de Israëlische regering om onmiddellijk een staakt-het-vuren af te kondigen.
  • De gemeenteraad roept op tot een boycot van producten uit Israël en een verbod op producten uit Israëlische nederzettingen. De gemeenteraad draagt daartoe het college op om een werkbare aanpak uit te werken voor de aankopen door de Stad Genk en roept de federale regering op de import van producten uit de illegaal bezette Palestijnse Gebieden te verbieden, hetzij via een Europees initiatief, zoniet via een eigen wetgevend initiatief.
Palestina wordt nu door 140 landen in de wereld erkend als soevereine staat.  Zeven EU-landen erkenden de Palestijnse staat al: Zweden, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Cyprus. Recent hebben Noorwegen, Ierland en Spanje beslist om Palestina als staat te erkennen zodat de Palestijnen als volwaardig lid van de internationale gemeenschap worden gezien en hun soevereiniteit en hun grenzen worden erkend.  De gemeenteraad van Genk roept de Belgische Regering op om in navolging van deze landen de Palestijnse staat ook te erkennen zodat een tweestaten oplossing in het bereik ligt voor het te laat is.

Initiatiefrecht

Artikel 1

De gemeenteraad van Genk ondersteunt deze motie.