Terug
Gepubliceerd op 02/01/2023

2022_IP_00056 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Stand van zaken rond de toekomstplannen rond de terril van Winterslag.

Gemeenteraad
di 20/12/2022 - 20:15 Limburghal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Karel Kriekemans; Yilmaz Kurtal; Sara Roncada; Geert Swartenbroekx; Ria Grondelaers; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Mehmet Kayacan; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Caroline Antkowiak; Stijn Schepers

Verontschuldigd

Chris Janssens; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Meryame Kitir; Hilde De Wilde

Secretaris

Stijn Schepers

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2022_IP_00056 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Stand van zaken rond de toekomstplannen rond de terril van Winterslag. 2022_IP_00056 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Stand van zaken rond de toekomstplannen rond de terril van Winterslag.

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 15/12/2022 - 08:21

Toelichting

In mei 2021 stelde ik de vraag hoe het zat met de toekomst van de terril van Winterslag.
Dit omdat er ons bepaalde info ter oren kwam die ons zeer ongerust maakten.
Niet alle info kon mij toen gegeven worden tijdens de gemeenteraad.
Door het thuiswerk, tijdens de corona en bijkomende feestdagen moest ik even wachten op de verdere info. Ter inzage.
Nu zijn we december 2022 en tot op heden buiten een eenmalig bericht dat ik nog even geduld moet hebben, dat ze me niet vergeten zijn…
Niets meer?
Mijnheer de burgemeester sta me toe dit een heel raar verhaal te vinden.
De terril heeft al een geschiedenis sinds de sluiting van de steenkoolmijnen die niet altijd even zuiver is verlopen.

Van 1996 tot 2006 haalt Limcoal NV, met een oude techniek (zwaar water) steenkoolgruis uit de terril.  Vooral het oudere deel van de terril, waar het steenpuin nog veel steenkool bevat is zeer rendabel.  Toen de buit binnen was, werd de vennootschap ontbonden en een vereffenaar aangesteld via een ander vennootschap van dezelfde eigenaar NV exterbel. [1]

Niet alleen de NV Limcoal werd ontbonden, ook de infrastructuur werd voor een groot gedeelte vernield en bleef er een grote krater over.  Normaal moest de terril terug hersteld worden en terug aan de stad gegeven.  De winst die Limcoal maakte met de steenkool was nog niet genoeg, de nieuwe NV wilde gedurende 20 jaar 200 vrachtwagens per dag vervuilde grond storten, of een totaal van 3,7 miljoen ton.  Hier kwam zeer veel protest van de inwoners van Genk, vooral van de bewoners van Winterslag.   En die waren furieus toen om een of andere duistere reden, de toenmalige milieuminister , Joke Schauvliege,  toch de toelating gaf tot storten. 

In oktober 2014 schorste de Raad van State echter die beslissing van Schauvliege. Het rechtscollege erkent het beroep en schrapt de toezegging aan Limcoal. Het argument is dat de omvang van het project (circa 3,7 miljoen m³ gestorte grond) en de duur ervan (20 jaar) niet in verhouding staan tot de doelstelling in het Bijzonder Plan van Aanleg, meer bepaald, het inrichten van een recreatiezone.

Limcoal kan wel nog de vooraf afgesproken taken op het terrein uitvoeren, zoals het verwijderen van de laatste steenkoolresten. Daarna wordt het gebied voor een vastgelegd bedrag verkocht aan het stadsbestuur, zodat na het afvlakken van de steile randen, kan gestart worden met het inrichten van de recreatiezone.

In dec 2017 is de stad Genk dan ineens bereid om véél meer te betalen voor de terugkoop van de mijnterrils die 20 jaar geleden overeengekomen was, 100.000€.  En het stadsbestuur zou ook nog de toelating gegeven hebben op toch nog 750.000m³ afvalgrond te laten storten.  

 Dit staat niet alleen compleet haaks op de planning van de stad, zoals reeds aangegeven in de meerjarenplanning van 2001-2006, om van de terril en de omgeving van C-Mine een groene omgeving te maken, het doet ook vragen rijzen over alle contracten en contacten tussen de stad en Limcoal. 

 Dus ga ik nogmaals proberen de vragen te stellen 

Kan ik inzage krijgen in het oorspronkelijk contract tussen de stad Genk en Limcoal nv?

Antwoord  mei 2021. Dat kan zeker. Initieel werd sloot LRM een overeenkomst met Limcoal voor het wassen van de terril. Stad Genk was daarbij geen directe betrokkene, maar wou daarbij wel de rechten afdwingen om de terril nadien te verwerven voor het borgbedrag van ongeveer 80.000 euro. Omwille van het verlengde weekend en het thuiswerken, hebben we nog niet de kans gehad de oorspronkelijke documenten hierover op te zoeken in het archief. We doen dat nog en zullen u hierover verder informeren.  

Heeft de stad ondertussen sinds mei 2021 nog contact gehad met limcoal over de verkoop van het terrein of herstellingen van het terrein? 

Kan ik inzage krijgen in en duiding bij de huidige stand van zaken inzake de terril van Winterslag?

Antwoord mei 2021 Vandaag is de terril (70 ha) volledig in handen van nv Limcoal. Ze is aldus privéterrein en eigenlijk niet toegankelijk. Voor de stabiliteit en veiligheid is het belangrijk dat op termijn nog twee depressies opgevuld en afgewerkt worden. We hebben daartoe de afgelopen jaren wel opdracht gegeven voor een technische ondersteuning om de noodzakelijke aanvullingen te berekenen om de terril te veilig en toegankelijk te maken,    

Bespreking

Antwoord

Kan ik inzage krijgen in het oorspronkelijk contact tussen de stad Genk en Limcoal nv?

Zoals ook al gezegd in mei 2021 is er geen contract tussen Limcoal en Stad Genk. 

Er is in juni 1996 wel een overeenkomst afgesloten tussen Limcoal nv, nv Mijnen (nu LRM) en nv Aertssen Aannemingsbedrijf, waarbij de bedrijfstak terrilwasserij (wasinstallatie met gronden en de erop liggende terril) door nv Mijnen wordt ingebracht in Limcoal nv. 

Wij zijn als stad niet betrokken in die overeenkomst en hebben die overeenkomst daarom ook niet teruggevonden in onze archieven. Ik heb daartoe wel nog navraag gedaan bij LRM, maar ook daar kregen we tot heden geen antwoord. Ik stuurde naar aanleiding van deze vraag nog een herinnering.

Op die terreinen waren er saneringswerken in uitvoering, die verder door Limcoal nv uitgevoerd dienden te worden volgens de specificaties van het aannemingscontract tussen nv Mijnen en Aertssen. Limcoal kreeg daartoe in 1998 een milieuvergunning voor negen jaar (tot 2007) voor de exploitatie, uitbreiding en wijziging van de vergunning voor een stortplaats van mijnbouwafval en van een wasinstallatie voor het herwassen van de steenstorten.

In de overeenkomst die in 1996 afgesloten werd, stond mee opgenomen dat het eigendomsrecht op het einde van de exploitatie naar Stad Genk zou moeten overgaan, tegenover een laag bedrag tussen de 50.000 en 80.000 euro. Deze overeenkomst is evenwel niet afdwingbaar, want nooit bekrachtigd op de gemeenteraad. 

Mede omdat er voor andere terrils door ANB ondertussen veel hogere bedragen betaald zijn, gaf Limcoal ook aan dat een verkoopsprijs van 100.000 euro of lager niet realistisch zou zijn. We hebben daartoe in 2014 nog intern overleg gehad om te kijken hoe we in overleg met Limcoal en Mr. Huysmans verdere stappen konden zetten. 

Maar helaas zonder resultaat. 

Heeft de stad ondertussen sinds mei 2021 nog contact gehad met Limcoal over de verkoop van het terrein of herstellingen van het terrein? Kan ik inzage krijgen in en duiding bij de huidige stand van zaken inzake de terril van Winterslag? 

Neen, er zijn vanuit de administratie geen verdere contacten meer geweest. De huidige stand van zaken is dan ook onveranderd sinds uw vorige vraag in mei 2021.

Er is dan ook helaas niets nieuws te melden. Het dossier zit muurvast bij de eigenaar. 

wo 21/12/2022 - 09:17