Terug
Gepubliceerd op 02/01/2023

2022_IP_00057 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Afschakelplan.

Gemeenteraad
di 20/12/2022 - 20:15 Limburghal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Karel Kriekemans; Yilmaz Kurtal; Sara Roncada; Geert Swartenbroekx; Ria Grondelaers; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Mehmet Kayacan; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Caroline Antkowiak; Stijn Schepers

Verontschuldigd

Chris Janssens; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Meryame Kitir; Hilde De Wilde

Secretaris

Stijn Schepers

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2022_IP_00057 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Afschakelplan. 2022_IP_00057 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Afschakelplan.

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 15/12/2022 - 12:17

Toelichting

De laatste weken is er al het een en ander in de media verschenen rond het afschakelplan. Je kan het stemmingsmakerij noemen, of om de druk te verhogen om de kerncentrales langer open te houden. Maar vooral de ongerustheid van onze inwoners neem toe. Veel van onze inwoners zijn al eens gaan kijken op de volgende link waar je de verschillende fases voor het afschakelplan ziet van Genk.

https://statisticbelgium.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=36b64ccc0aaa452aba86c180d2732eca

Maar wat ver van mijn bed leek.... komt nu wel dichterbij.

Er zijn 8 fases, te beginnen bij 8 en het ergste is fase 1. Hieraan kan je zien dat er zeer veel (295 van de 1018) van de cabines afgesloten worden in de tweede (7°) fase. En nog eens 496 in de fase 6. Dat wil zeggen dat 80% afgeschakeld wordt in de fase 6 (derde stap) Dat is dus al vroeg in het gehele schakelplan. Als je rekening houdt met het feit dat een aantal strategische zaken niet zullen afgesloten worden (Ziekenhuis, brandweer, politie...) zal het voor al de bevolking zijn die getroffen wordt.

Zo wordt het stadsplein niet afgeschakeld. Ook C-Mine wordt niet afgeschakeld. Ook Henry Ford laan wordt niet afgeschakeld. Maar vooral de cites worden wel snel afgeschakeld. Sledderlo bijvoorbeeld in fase 7. Je kan begrijpen dat veel burgers hier enorm van schrikken.

Daarmee enkele vragen:

  • Op welk niveau is de stad erbij betrokken met de keuzes van afschakelen.
  • Is er al een plan wat de stad voorziet voor kwetsbare mensen.
  • Is er een veiligheidsplan rond bijvoorbeeld liften communicatie enz...
  • En op welke wijze zien jullie hierover te communiceren.

Bespreking

Antwoord

Op welk niveau is de stad erbij betrokken met de keuzes van het afschakelen?

Het plan werd opgemaakt door Elia als beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. Het is zo uitgewerkt dat het manueel geactiveerd kan worden in geval van schaarste. Een eventuele afschakeling heeft dan tot doel het evenwicht van het netwerk in stand te houden om een algemene black-out van de elektriciteits-bevoorrading van het land te vermijden. 

Er bestaan in dat afschakelplan in België acht schijven. Elke schijf is proportioneel verdeeld over vijf elektriciteitszones. Indien het plan geactiveerd moet worden, zullen één of meerdere schijven voor een bepaalde periode afgeschakeld worden. In principe gaat het dan over slechts één schijf, maar als het tekort te groot wordt, kunnen er meerdere schijven tegelijk afgeschakeld worden. Men hanteert daarbij een rotatiesysteem tussen de afschakelbare schijven in dalende volgorde. Men begint bij schijf 8 en zo dalend tot schijf 2. Schijf 1 wordt niet manueel afgeschakeld en is bestemd voor een eventuele automatische afschakeling bij een plots incident. 

Het zijn de ministers van Energie en Economie die op de vooravond van een eventueel tekort zullen beslissen welke schijf wanneer wordt uitgeschakeld. In principe kiest de overheid dan voor de piekmomenten tussen 17 en 20 uur ’s avonds. 

Als stad zijn we niet betrokken bij de opmaak van dit plan en de keuzes die daarin gemaakt zijn. Ook Fluvius is daar niet bij betrokken geweest. 

Is er al een plan wat de stad voorziet voor kwetsbare mensen?

Bij een afschakeling vallen heel wat alledaagse functies weg, maar voor de meesten onder ons is het haalbaar om een periode van enkele uren zonder stroom te overbruggen. Zo ook voor de kwetsbare groepen, waar bewustmaking en sensibilisering op voorhand wel zeer belangrijk is. De registratie op BE-alert zal via het OCMW en het Sociaal Huis voor kwetsbare doelgroepen actief gepromoot en ondersteund worden. Ook de digidokters in de bib (op woensdagnamiddag) helpen met het installeren van de app. Zo ook voor de stadsapp. 

Verder kunnen we de huidige ‘warme plekken’ (https://www.genk.be/warme-plekken) inzetten in functie van het afschakelplan en inwoners informeren waar en wanneer zij bij een afschakeling op terecht kunnen voor warmte, informatie, of gewoon om even samen te zijn met anderen. 

Mochten kwetsbare – of andere – mensen op die momenten nood hebben aan medische, brandweertechnische of politionele hulp; kunnen zij daarvoor nog altijd beroep doen op de diensten. Zo blijven de kazernes operationeel, want zij werken met een noodgroep. Zij blijven ook telefonisch bereikbaar!

Is er een veiligheidsplan rond bijvoorbeeld liften, communicatie, …?

Als er afgeschakeld moet worden, zal dat steeds selectief gebeuren, waarbij dus hulpdiensten van netbeheerders, ziekenhuizen en de centrales van de 101 en 112 geen hinder zullen ondervinden van de afschakeling. 

De overheid heeft ook duidelijk beslist hoe de communicatie desgevallend zal verlopen. Het is de FOD Economie die dat mee opvolgt en vragen van burgemeesters zullen via de gouverneurs gekanaliseerd worden. 

Aangezien er steeds in de vooravond van een eventueel tekort beslist zal worden welke schijf uitgeschakeld wordt en er in principe uitgeschakeld wordt tussen 17 en 20 uur lijkt er nog voldoende tijd om de nodige communicatie te voorzien aan liften en dergelijke. 

En op welke wijze zien jullie hierover te communiceren? 

We zullen de communicatie volgen die ons bezorgd worden door onze netbeheerder.  Burgers kunnen zich ook registreren op BE-alert en worden dan rechtstreeks verwittigd bij een dreigend tekort of afschakeling.

wo 21/12/2022 - 09:18