Terug
Gepubliceerd op 10/06/2021

2021_IP_00072 - Interpellatie van raadslid Sabine Hoeven: Zwerfvuil en vandalisme

Gemeenteraad
di 15/06/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
2021_IP_00072 - Interpellatie van raadslid Sabine Hoeven: Zwerfvuil en vandalisme 2021_IP_00072 - Interpellatie van raadslid Sabine Hoeven: Zwerfvuil en vandalisme

Motivering

Indiener(s)

Sabine Hoeven

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

di 08/06/2021 - 16:26

Toelichting

Geachte burgemeester,

De zwerfvuilcijfers zijn niet goed. Kartonnen drankbekers op de grond. Papierwikkels in de struiken. Mondmaskers in onze Stiemerbeek. Het blijft een grote frustratie voor de Genkenaren. Hoe moeilijk kan het zijn om je eigen rotzooi mee naar huis te nemen of in de vuilbak te werpen? 

Het is duidelijk dat we de volhardende vervuilers van ons leefmilieu niet tot inkeer brengen met sensibiliseringscampagnes.

 

Elke dag weer spannen talloze vrijwilligers zich in om onze stad proper te maken. Deze Mooimakers verdienen applaus en niet de slag in het gezicht dat sluikstorters hen dagdagelijks geven. Handhaving van vervuilers is niet alleen voor ons leefmilieu, echter ook uit respect voor hen.

Door middel van GAS kan er een lik-op-stuk-beleid gevoerd worden. Steden kunnen in hun politiereglement bepalingen opnemen die als overlast beschouwd worden op hun grondgebied (vb. sluikstort, graffiti, zwerfvuil, nachtlawaai, …). Zowel politie als stedelijke ambtenaren (mits het volgen van de nodige opleidingen) kunnen de vaststellingen doen. Uiteindelijk kan een sanctionerend ambtenaar een sanctie opleggen. GAS helpen de stad om de sociale veiligheid in buurten te verbeteren doordat je storend gedrag snel en efficiënt kan sanctioneren.

Op die manier kom je tot een buurt waar dat wonen, studeren, werken, zorg, vrije tijd en een aangename en veilige leefomgeving samen komen. GAS draagt hiertoe bij, omdat niet-wenselijk gedrag op een snelle manier kan worden afgestraft en bijgestuurd. 

In Genk treffen we overal zwerfvuil en sluikstorten aan. Tevens konden we in de media lezen dat er aan de pop-up zomerbar aan de Molenvijvers vernielingen en graffiti werden aangebracht. Bezoekers van de bar in het park stelden vast bij het naar huis gaan dat enkele van hun persoonlijke spullen en hun afgesloten fiets ontvreemd waren.

 

Vandaar onze volgende, prangende en steeds weerkerende vragen:

  • Over hoeveel sanctionerende ambtenaren beschikt de Stad? Hoeveel uren presteren zij werkelijk in the field als sanctionerend ambtenaar?
  • Hoeveel GAS zijn er uitgeschreven en geïnd in totaal:
  • In 2019
  • In 2020
  • In 2021 tot op heden
  • Hoe wordt er opgetreden op vlak van preventie en veiligheid bij evenementen (zoals vb. pop-up zomerbars), in de parken, op publieke plaatsen, ...?
  • Hoeveel en waar bevinden zich overal (mobiele) camera’s in Genk? Wie beslist waar ze komen te staan?
  • Wie ontfermt zich over de camerabeelden en hoe gebeurt dit?

 

Alvast bedankt voor uw antwoord.