We hebben elke sociale woning nodig en die moeten gaan naar mensen die het daadwerkelijk nodig hebben.
Wie een sociale woning huurt, mag tegelijkertijd geen eigen woning bezitten. In Vlaanderen verloopt die controle dankzij het kadaster zonder problemen, maar wanneer het gaat over woningen in het buitenland, is de controle niet altijd even evident. Sommige sociale huisvestingsmaatschappijen, vooral in Antwerpen, zijn al even bezig met het buitenlands eigendomsonderzoek via private onderzoekbureaus. Dit initiatief werkt.
Onlangs besliste de Vlaamse Regering 5 miljoen extra uit te trekken ter ondersteuning van het buitenlands eigendomsonderzoek. Het raamcontract biedt inhoudelijke en organisatorische ondersteuning aan sociale verhuurders. Daarnaast voorziet de overheid een financiële ondersteuning, zowel voor de vooronderzoeken als voor de onderzoeken ten gronde.
Vanaf eind februari kunnen alle sociale verhuurders intekenen op deze raamovereenkomst met private onderzoeksbureaus.
Vragen:
De essentie is dat de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) een prijsvraag organiseert bij mogelijke aanbieders van onderzoeken naar buitenlandse eigendom. Na gunning door de VMSW kan elke sociale huisvestingsmaatschappij die hiervoor kiest, hier op intekenen. Meer weten wij op dit moment niet. Zodra meer geweten is, wordt dit aan de raad van bestuur van Nieuw Dak voorgelegd. Het lijkt me heel waarschijnlijk dat Nieuw Dak hierop zal intekenen.
di 23/02/2021 - 15:02