Terug
Gepubliceerd op 29/03/2021

2021_IP_00021 - Interpellatie van raadsleden Cindy Machiels, Geert Reyskens: Uitrol van het vaccinatiecentrum en de toepassing van de vaccinatiestrategie

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00021 - Interpellatie van raadsleden Cindy Machiels, Geert Reyskens: Uitrol van het vaccinatiecentrum en de toepassing van de vaccinatiestrategie 2021_IP_00021 - Interpellatie van raadsleden Cindy Machiels, Geert Reyskens: Uitrol van het vaccinatiecentrum en de toepassing van de vaccinatiestrategie

Motivering

Indiener(s)

Cindy Machiels, Geert Reyskens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 18/02/2021 - 09:28

Toelichting

Als oppositie zijn wij niet betrokken geweest bij de organisatie van het vaccinatiecentrum.

Een niet verbindende opstelling van de meerderheid tijdens deze gezondheidscrisis. 

De kernvraag is: krijgt Genk een supergeordend en gedigitaliseerd vaccinatiecentrum, met vrijwilligers die de mensen bij iedere stap begeleiden en tenslotte een armbandje krijgen “ik ben ingeënt”? 

  1. Je krijgt gefaseerd een uitnodiging per brief, mail of sms en er bestaat de mogelijkheid om te bevestigen, te verplaatsen of te annuleren. Daar de vaccinatie gefaseerd verloopt gaan de uitnodigingen ook verspreid in tijd toekomen bij de mensen. Een stevig communicatieplan is hierbij onontbeerlijk.
  2. Uit wat bestaat de procedure van aanmelding tot verlaten van het vaccinatiecentrum?
  3. De timing van de vaccinatie is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid vaccins. Welke voorraad is er? Is er zicht op nieuwe leveringen? Welk merkvaccin wordt geleverd? Graag een tijdslijn?
  4. Hoeveel vaccinatielijnen bestaan er? Wat is de capaciteit van een vaccinatielijn?
  5. Een vaccinatiecentrum is tevens een logistiek gebeuren; wie zijn de partners en uit wat bestaan de opdrachten? Wordt de Event Confederation betrokken? Wordt de lokale horeca betrokken (cafetariagebeuren voor de medewerkers?).
  6. Wanneer start de vaccinatie van de  1stelijnsgezondheidswerkers zoals de thuisverpleegkundigen, de huisartsen, de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum, het veiligheidspersoneel zoals politie en brandweer?
  7. Hoe laat starten en eindigen de vaccinaties? Wordt er in het weekend gevaccineerd?
  8. Worden er mobiele teams ingezet voor personen die niet geraken in het vaccinatiecentrum?
  9. Uit wat bestaat het mobiliteitsplan? Worden er shuttles ingezet? Worden mensen beloond die met de fiets of te voet komen? Wordt er een fietsparking voorzien?
  10.  Het vaccinatiecentrum wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers. Is er al een overzicht van hun aantal en hun taken?
  11. Is er een verkort vaccinatietraject voor personen met een beperking (zoals een mobiliteitsbeperking)
  12. Ten slotte,  een vaccinatiecentrum runnen is niet gratis, wat zijn de kosten van het vaccinatiecentrum, zijn het meerkosten in de begroting, of vallen de kosten binnen de reguliere werking? Graag een financieel overzicht.

Bespreking

Antwoord

Een stevig communicatieplan is hierbij onontbeerlijk. 

Daar zijn we het over eens! 


Uit wat bestaat de procedure van aanmelding tot verlaten van het vaccinatiecentrum?

Deze procedure is uitgeschreven door het Agentschap Zorg en Gezondheid en ligt vast in de richtlijnen die elk vaccinatiecentrum dient te volgen. Mensen met een uitnodiging en / of bevestigingsbrief worden ontvangen in de grote agora-hal van het vaccinatiecentrum.  Nadat ze aangemeld zijn, worden ze ontvangen bij het Algemeen Onthaal waar men geregistreerd wordt op basis van de identiteitskaart. Daar wordt je aanwezigheid officieel. Nadien wordt je doorgestuurd naar het medisch onthaal waar een medische anamnese wordt afgenomen.  Indien er geen tegenindicaties zijn, ga e door naar de vaccinatieruimte waar je je vaccin ontvangt.  Tot slot word je gevraagd om in de wachtruimte 15 of 30 minuten te wachten om eventuele reacties op het vaccin te observeren.  

Welke voorraad is er? Is er zicht op nieuwe leveringen? Welk merkvaccin wordt geleverd? Graag een tijdslijn?

Op dit ogenblik hebben wij geen zicht op voorraden op Vlaams niveau. Voor Genk hadden we voor deze week 300 vaccins. Deze zijn gisteren allemaal gezet. Voor de week van 1 maart hebben we 200 vaccins toegekend gekregen, welke gezet worden op vrijdag 5 maart.  Voor de week van 8 maart zijn er dat al 600; maar voor de periode daarna zijn er nog geen pre-allocaties gedaan, voor geen enkel vaccinatiecentrum. Op dit ogenblik hebben we enkel de Astra Zeneca vaccins ter beschikking, dit voor de komende week.  Er zijn geen officiële gegevens over welke type vaccins we zullen ontvangen komende weken.  Je kan wel kijken op www.laatjevaccineren.be en dan regelmatig checken op ‘professionals’ en dan doorklikken op ‘zorgraden en lokale besturen’.  Maar het is pas als men vanuit het agentschap zekerheid heeft, dat je hier melding krijgt.   


Hoeveel vaccinatielijnen bestaan er? Wat is de capaciteit van een vaccinatielijn?

We beschikken over vier vaccinatielijnen die elk minimaal 25 vaccins per uur kunnen verwerken. Dit zijn in totaal honderd vaccins per uur en we kunnen tot zestien uur per dag operationeel zijn. Dit is ook zoals verwacht en voorgeschreven door het agent-schap. Er is daarnaast nog een vijfde vaccinatielijn, die als reserve beschikbaar is; mocht er zich elders toch een probleem voordoen. 

 

Een vaccinatiecentrum is tevens een logistiek gebeuren; wie zijn de partners en uit wat bestaan de opdrachten? Wordt de Event Confederation betrokken? Wordt de lokale horeca betrokken (cafetariagebeuren voor de medewerkers?).

De Limburghal is onze vaste partner en heeft ook de logistieke organisatie voor haar rekening genomen. Zij hebben prijsbevragingen gedaan en op basis daarvan de nodige firma’s aangesteld. We zijn blij te vernemen dat dit steeds lokale en bijna altijd Genkse firma’s zijn. Zo zorgde New Lines voor de opbouw, To The Point Events voor de inkleding en Whitelight voor drukwerk en signalisatie. Ook voor poetswerken wordt beroep gedaan op Genkse firma’s. Voor wat catering betreft gaat het nu vooral over koffie en fris en als er broodjes besteld moeten worden, gebeurt dat bij de lokalen handelaars. 


Wanneer start de vaccinatie van de eerstelijnsgezondheidswerkers zoals de thuis-verpleegkundigen, de huisartsen, de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum, het veiligheidspersoneel zoals politie en brandweer?

Dit is in het Genkse vaccinatiecentrum is begonnen. De thuisverpleegkundigen, huisartsen en de vrijwilligers staan op de prioritaire lijst. Het veiligheidspersoneel van de politie en brandweer niet. Dat gebeurt pas in fase 1b. De timing daarvan is afhankelijk van de levering van vaccins.  


Hoe laat starten en eindigen de vaccinaties? Wordt er in het weekend gevaccineerd?

We zijn voorzien om te starten om 8 uur en kunnen doorwerken tot 21.30 uur, dagelijks en dus ook in het weekend indien nodig. Maar ook hier zijn we dus volledig afhankelijk van de levering van de vaccins.


Worden er mobiele teams ingezet voor personen die niet geraken in het vaccinatiecentrum?

Mobiele teams worden enkel in collectiviteiten ingezet en voor personen die absoluut niet in het vaccinatiecentrum geraken. Deze personen worden door de huisarts doorverwezen.


Uit wat bestaat het mobiliteitsplan? Worden er shuttles ingezet? Worden mensen beloond die met de fiets of te voet komen? Wordt er een fietsparking voorzien?

Er is een fietsparking voorzien, maar mensen worden niet beloond naargelang het transport dat ze nemen. Wel leggen we in onze communicatie de nadruk op het STOP-principe: stappen, trappen, openbaar vervoer, privé vervoer. Het callcenter zal de meest courante mobiliteitsvragen kunnen beantwoorden. In geval van minder mobiele personen werken we met de reeds gekende vervoersmogelijkheden zoals de Minder Mobielen Centrale en de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer. Het mobiliteitsplan is nog niet helemaal afgeklopt, wel is al duidelijk dat we de regie in eigen handen nemen. Er zal niet gewerkt worden met shuttles. De Lijn heeft ons geïnformeerd over de buslijnen die rechtstreeks langs het vaccinatiecentrum rijden. De mensen die hierover vragen hebben komen terecht in het callcenter en worden geïnformeerd over de aansluitmogelijkheden.


Het vaccinatiecentrum wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers. Is er al een overzicht van hun aantal en hun taken?

Er zijn een 600-tal vrijwilligers die zich momenteel kandidaat gesteld hebben. Die worden nu gescreend. Bedoeling is om ze vanaf midden maart in te schakelen in het vaccinatiecentrum. We zetten vrijwilligers vooral in voor het administratief onthaal en als stewards op sleutelposities om alles in goede banen te leiden.  


Is er een verkort vaccinatietraject voor personen met een beperking (zoals een mobiliteitsbeperking)?

Het vaccinatietraject duurt gemiddeld 25 minuten. Er is geen verkort traject. We hebben in de voorbereiding mensen ontvangen van de raad van voor personen met een handicap. Deze mensen hebben het traject twee keer getest; eenmaal tijdens de opbouw en nog eens tijdens de dry run. Er zijn telkens kleine opmerkingen gegeven en die verbeterpunten zijn ook aangepast. Zo hebben we een ringgeleidingssysteem in gebruik en zijn we twee systemen aan het testen om beter verstaanbaar te zijn. We hebben extra signalisatie aangebracht voor slechtzienden, er zijn rolstoelen ter beschikking en mensen mogen een begeleider meenemen. We zetten vertalers in waar nodig. We hopen op deze manier zo maximaal mogelijk tegemoet te komen aan de speciale noden en voor een zo goed mogelijk vaccinatie-ervaring te zorgen voor personen met een beperking.

 

Ten slotte, een vaccinatiecentrum runnen is niet gratis, wat zijn de kosten van het vaccinatiecentrum, zijn het meerkosten in de begroting, of vallen de kosten binnen de reguliere werking? Graag een financieel overzicht.

Stad Genk, als penhouder van ELZ Kemp en Duin voor het vaccinatiecentrum Limburghal, heeft een uitgebreid financieel overzicht opgemaakt volgens de indeling en logica van het Vlaams subsidiebesluit zodat de verschillende financiële transacties hierbinnen tot stand kunnen komen en dus subsidiabel zijn ten opzichte van deze extra Vlaamse middelen. De financiële vertaling hiervan zal gebeuren via speciaal daartoe aangemaakte meerjarenplannummers in het stedelijk financieel meer-jarenplan 2020-2025. De monitoring wordt opgenomen in de algemene coronamonitor die tevens tijdens de gemeenteraadscommissievergadering van 22 februari werd toegelicht. Ten slotte zal de afrekening van de hele operatie deel uitmaken van de financiële afsluiting van het boekjaar 2021 die haar neerslag zal vinden in de jaarrekening 2021.

di 23/02/2021 - 15:00