Dat het centraliseren van naschoolse opvang voordelen kan hebben, mochten we al beamen. Maar in tijden van Corona waarin een vreselijk virus ons leven bepaalt zijn er jammer genoeg ook nadelen aan verbonden.
Na de eerste lockdown werd er al gereorganiseerd en leefgroepen werden opgesplitst in bubbels.
Jammer genoeg niet alle bubbels.
Gelukkig is er enkele weken geleden een ramp vermeden.
Het virus kon door deze naschoolse opvang van school tot school gaan.
Na de sluiting van de school witte school in Boxberg (gelukkig een bubbel op zichzelf), volgde ook Sint-Jozef.
Er werden besmettingen vastgesteld op Sint-Michiel waardoor Bokrijk ook in rep en roer stond. De besmettingen van op Sint-Jozef hadden dan ook weer gevolgen het schooltje in Waterschei.
Uiteindelijk heeft men de beslissing genomen om de naschoolse opvang te gaan organiseren in schoolbubbels. Wat een super goede zet is.
Maar waarom werd er niet eerder voor deze optie gekozen?
Ouders waren verontwaardigd, niet iedereen was op de hoogte dat hun kind in de naschoolse opvang samen zat met kinderen van een andere school.
Zij gingen er van uit dat de bubbels al per school georganiseerd waren.
Aan de schoolpoort waren er zelfs ouders die zeiden: ‘als ik dat geweten had, dan opteerde ik eerder om mijn kind toch naar de grootouders te sturen dan naar de naschoolse opvang’
Hoe komt het dat niet alle ouders op de hoogte waren van deze gemengde bubbels?
Hoelang gaat deze regeling nu zo blijven, bubbels opgesplitst per school?
Wanneer er in een klas/ bubbel iemand positief test wordt de complete bubbel in quarantaine gezet. (algemene regelgeving)
De opvang is ook enkele dagen gesloten geweest en kindjes moeten dus thuisblijven.
Gelukkig is telewerk nu de regel maar het is niet voor iedereen mogelijk.
Denk maar aan de essentiële beroepen, alleenstaande ouders. Het is een heel geregel.
Wij vragen ons af als de Genkse gemeenschap niets kan betekenen op deze momenten.
Ouders komen voor blok te staan. En niet iedereen kan zomaar thuisblijven.
Is er voor deze gevallen een vangnet? Zo niet, kunnen wij eens nadenken over hoe wij een vangnet kunnen creëren voor deze gezinnen?
Maar waarom werd er niet eerder voor deze optie gekozen?
De organisatoren van de buitenschoolse kinderopvang in Genk stellen alles in het werk om sinds het begin van deze crisis de opvang zo veilig mogelijk en volgens de vooropgestelde richtlijnen van Agentschap Opgroeien te organiseren. Er werd al zo veel mogelijk in bubbels gewerkt, maar deze werkwijze wordt afgewogen tegen de praktische haalbaarheid en de maatschappelijke kost. Voldoende aanbod voorzien en draagkracht van het personeel werden ook steeds mee opgenomen in deze afwegingen. Aangezien het Agentschap Opgroeien sinds eind januari de richtlijnen heeft aangepast, werd sindsdien samen met de opvangpartners, onderwijs, het agentschap en de stad bekeken op welke manier de buitenschoolse opvang georganiseerd kan worden.
Hoe komt het dat niet alle ouders op de hoogte waren van deze gemengde bubbels?
Als dienst kinderopvang gaan wij ervan uit dat de organisatoren van de opvang bij een wijziging in hun organisatie de ouders op de hoogte brengen. Het gecentraliseerde model betekent dat scholen gemengd zitten in de opvang (wat buiten corona-tijden een meerwaarde is) en als er geen wijziging aan de ouders werd doorgegeven, betekende dit dat de scholen nog steeds gemengd werden in de opvang. Dit was tot op heden ook niet verboden en werd ook niet afgeraden. Wel werden er in de opvang al bubbels gevormd per school (of enkele scholen samen) in plaats van bubbels per leeftijd over alle scholen van dat gebied heen.
Hoelang gaat deze regeling nu zo blijven, bubbels opgesplitst per school?
Familia heeft besloten om deze regeling te laten bestaan tot het einde van het schooljaar. Dit vooral om stabiliteit te bieden aan personeel en ouders; en niet in het minst aan de kinderen. De Apenstaart bekijkt dit op kortere termijn en behoudt deze regeling zolang dit organisatorisch haalbaar blijft.
Is er voor deze gevallen een vangnet? Zo niet, kunnen wij eens nadenken over hoe wij een vangnet kunnen creëren voor deze gezinnen?
Als een school of opvang gesloten is, voorzien we in noodopvang voor de kinderen die niet in quarantaine moeten en dat voor de kinderen van ouders met een essentieel beroep en voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Als een kind in quarantaine moet, rekenen we er op dat de ouders zich daar op organiseren; ook al beseffen we dat dat niet altijd gemakkelijk is. Wij kunnen desgevallend moeilijk in opvang voorzien, aangezien we dan de quarantaine-regels zouden overtreden.
di 23/02/2021 - 14:56