Terug
Gepubliceerd op 29/03/2021

2021_IP_00023 - Interpellatie van raadslid Meryame Kitir: Impact van Covid in het onderwijs en maatregelen ter voorkoming van leerachterstand

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00023 - Interpellatie van raadslid Meryame Kitir: Impact van Covid in het onderwijs en maatregelen ter voorkoming van leerachterstand 2021_IP_00023 - Interpellatie van raadslid Meryame Kitir: Impact van Covid in het onderwijs en maatregelen ter voorkoming van leerachterstand

Motivering

Indiener(s)

Meryame Kitir

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 18/02/2021 - 09:56

Toelichting

COVID heeft ons leven ondersteboven gehaald. 

Het is een crisis die vele van ons nooit eerder meemaakten. 

En dan bedoel ik niet enkel een gezondheidscrisis. Er ligt werk op de planken op verschillende vlakken. Economisch, sociaal en mentaal. Maar ook in het onderwijs. 

COVID heeft de uitdaging om elk kind mee te krijgen nog scherper gemaakt.

Het is belangrijk om elk kind gelijke kansen te geven om haar of zijn talenten te ontwikkelen. 

Om dat te bekomen is het belangrijk dat elke leerling mee is. Het afgelopen jaar is er veel leerstof via afstandsonderwijs aangeboden. 

Mijn vragen zijn dan ook de volgende: 

  • Welke impact heeft dit gehad op de leerlingen? Heeft elke leerling toegang om de leerstof via digitale wijze te volgen?
  • Welke maatregelen zal u nemen om te voorkomen dat leerlingen een leerachterstand opdoen? 
  • Op welke wijze gebeurt de opvolging van de situatie? 

Bespreking

Antwoord

Welke impact heeft dit gehad op de leerlingen? Heeft elke leerling toegang om de leerstof via digitale wijze te volgen?

Uit vele rapporten weten we dat er vooral na de eerste lockdownperiode sprake was van leer(stof)achterstand. Ondanks alle inspanningen van vele mensen uit het onderwijs is het afstandsonderwijs of het ‘blended learning’ niet zo effectief als het fysieke lesgeven. Daarenboven zijn er dus aanwijzingen dat de kloof tussen kinderen uit hoogopgeleide en laagopgeleide gezinnen vergroot is en blijkt ook het welbevinden van vele leerlingen en scholieren gedaald te zijn. 

 

Op Genks niveau weten we uit de dialoog met het onderwijsveld en bijvoorbeeld de initiatieven inzake leerbegeleiding dat de zelfredzaamheid van vele kleuters gedaald was, dat er duidelijke bijkomende achterstand inzake taalvaardigheid was en dat leerlingen die de overgang van het basis naar secundair secundair onderwijs maakten duidelijk niet alle studievaardigheden even goed in de vingers hadden. 

 

In verband met de digitale infrastructuur kunnen we stellen dat in dit schooljaar de situatie veel verbeterd is ten aanzien van vorig schooljaar. Alle secundaire scholen deden duidelijke inspanningen. Als stadsbestuur stelden we onze 100 aangekochte laptops ter beschikking van de vier scholen die duidelijke noden hadden. Wij leggen nu een bijkomende buffer aan in functie van mogelijke nieuwe uitdagingen. 

 

Welke maatregelen zal u nemen om te voorkomen dat leerlingen een leerachterstand opdoen? 

Gelet op de uitgangspunten van het flankerend onderwijsbeleid, zetten we bijkomend – in samenwerking met het onderwijs, betrokken partners en welzijnsactoren – in op de realisatie van het ‘Iedereen Slaagt’-plan met als belangrijke onderdelen:

  • De versterking van de initiatieven inzake leerbegeleiding (infrastructureel, werkingsmiddelen, zoeken naar vrijwilligers, …).
  • De verdere uitbouw van het meldpunt voor kinderen en jongeren die dreigen af te haken, inclusief het ontwikkelen van risicotrajecten.
  • De ontwikkeling van coachinginitiatieven in die gebieden waar vele leerlingen verontrustende tussentijdse rapportcijfers behaalden.
  • De ondersteuning van Genkse scholen inzake ‘blended learning’ en de aanpak van alle digitale kloven. 
  • De structurele uitbouw van buitenschoolse taalstimuleringsinitiatieven, zoals de Krokusscholen die net plaatsvonden en waarbij we met drie pilots zo’n 45-tal kleuters bereikten. 
  • Het verder inzetten op de versterking van basisonderwijs door het voeren van een taalbeleid. 
  • Het op peil houden van kleuterparticipatie. 
  • Inzetten op versterking van de kwaliteit van die basisscholen op maat, waar deze in het gedrang is. 
  • De verdere ontwikkeling van nieuwe COVID-Zomerscholen voor basis- en secundair onderwijs en de outreaching naar laagopgeleide gezinnen en de versterking van hun ouderlijke vaardigheden. 


Op welke wijze gebeurt de opvolging van de situatie? 

We zullen de situatie nauw blijven monitoren, in dialoog met de onderwijswerkvloer via de bestaande overleggen én via een structureel overleg met het onderwijs over de beginsituatie van kinderen die deelnemen aan programma’s en impactmeting. We bekijken ook hoe we de beschikbare cijfers uit standaardmetingen in het onderwijs (zoals de Diataal, de nieuwe kleutertoets, ...) nog beter kunnen opvolgen. 

di 23/02/2021 - 15:08