Terug
Gepubliceerd op 29/03/2021

2021_IP_00019 - Interpellatie van raadslid Chantal Coppens: Performante klantvriendelijke dienstverlening

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00019 - Interpellatie van raadslid Chantal Coppens: Performante klantvriendelijke dienstverlening 2021_IP_00019 - Interpellatie van raadslid Chantal Coppens: Performante klantvriendelijke dienstverlening

Motivering

Indiener(s)

Chantal Coppens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 18/02/2021 - 09:03

Toelichting

Terecht hecht u in uw meerjarenplan een groot belang aan een performante stedelijke organisatie. In de uitwerking van dit thema heb ik echter het gevoel dat u vergeet eerst te zorgen voor een solide basis. U hebt het over een positieve beeldvorming over Genk bij de diverse doelgroepen verhogen, over merkcommunicatie, over sensibilisering tot een collectieve ambitie tot duurzaamheid en diversiteit, over een stadsbreed communicatienetwerk enz. En ik twijfel er niet aan dat daaraan gewerkt wordt maar eigenlijk dient dit niet in de eerste plaats de burger maar de politiek van de meerderheid. 

Een performante, klantvriendelijke dienstverlening voert geen propaganda maar stelt de burger centraal, wil niet beleren maar informeren en kiest geen partij dan die van de waarheid. Dat burgers die meer informatie komen vragen met betrekking tot een dossier door ambtenaren worden voorgelogen is volstrekt onaanvaardbaar. En dat gebeurt… en ik hoor spijtig genoeg meer berichten over desinformatie dan andere … Vandaar dat ik een aantal dringende vragen heb:

  • Weten alle ambtenaren wat de rechten van de burger zijn met betrekking tot inzage in bepaalde beslissingen?
  • Zijn er sancties voorzien voor ambtenaren die manifest verkeerde informatie geven aan burgers of anders gezegd: die burgers voorliegen?
  • Is er voor een ambtenaar die een burger informeert een verplichting om zich actief te identifieren: bvb. door een kaartje met naam en mailadres te overhandigen? Dat zou namelijk een stimulans kunnen zijn om bij de waarheid te blijven.

Bespreking

Antwoord

Weten alle ambtenaren wat de rechten van de burger zijn met betrekking tot inzage in bepaalde beslissingen?

Zijn er sancties voorzien voor ambtenaren die manifest verkeerde informatie geven aan burgers of anders gezegd: die burgers voorliegen?

Wij zijn er van overtuigd dat het kennisniveau van onze medewerkers doorgaans op een hoog niveau staat. Het feit dat onze diensten nog steeds heel vaak door andere besturen om advies gevraagd worden, bevestigt toch enigszins deze stelling. We bewaken dat ook en steken veel energie in het opvolgen van de nieuwigheden binnen de wetgeving, om ze vervolgens bij onze medewerkers eigen te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Immers, de complexiteit van de verschillende disciplines waar onze dienstverlening mee te maken heeft verhoogt continu. Nieuwe en gewijzigde wetgeving volgt elkaar in sneltempo op. 

 

Toch streven we er naar onze medewerkers allemaal en altijd tijdig volledig op de hoogte te laten zijn van alle relevante regelgeving. Het kan natuurlijk altijd zijn dat bepaalde info toch eens onvolledig gegeven wordt of als dusdanig begrepen wordt door de klant. 

 

De vragen die in de interpellatie gesteld worden lijken ons voort te spruiten uit specifieke situaties of dossiers en zijn naar onze mening geen algemeen gegeven. Mocht u bijkomende informatie kunnen verschaffen over de aard van het dossier of de handeling, wil onze dienst het graag verder uitzoeken. En hoe dan ook, burgers die zich benadeeld voelen in de wijze waarop zij bejegend worden door onze medewerkers, kunnen hiermee altijd terecht bij de klachtencoördinator. Waar nodig zullen vervolgens zeker stappen tot verbetering en bijsturing gezet worden. 

 

Is er voor een ambtenaar die een burger informeert een verplichting om zich actief te identificiëren: bvb. door een kaartje met naam en mailadres te overhandigen? Dat zou namelijk een stimulans kunnen zijn om bij de waarheid te blijven.

Medewerkers aan de balies hebben doorgaans geen naamkaartje aan de balie staan. Daar zijn meerdere redenen voor : 

  • De balies worden namelijk afwisselend bemand door andere medewerkers. 
  • Medewerkers zijn vaak geen dossierbeheerders. Binnen een dienstonderdeel zijn er meerdere medewerkers die aan dezelfde dossiers werken. 
  • Niet alle contacten verlopen in een even positieve sfeer. Zo vinden er ook klantencontacten plaats in het kader van de weigering van een aanvraag (zoals bij een woonstonderzoek, verblijfsvergunning, bouwdossier, …) waarbij de emoties nogal eens durven oplopen. Burgers die zich benadeeld voelen projecteren hun negatieve gevoelens op de medewerker die op dat moment de boodschapper is. Soms wordt dan erg persoonlijk gereageerd en heeft dit zelfs gevolgen tot buiten de werksfeer. 
di 23/02/2021 - 14:53