Stad Genk heeft al altijd erg ingezet op talentontwikkeling op verschillende disciplines. Zowel op sport als kunst of andere domeinen.
Alleen jammer dat er heel wat talent verloren gaat in onze mooie stad. Een stad die uniek is in haar eigenheid. Elke wijk heeft zijn eigen kenmerken maar ook zijn eigen uitdagingen en kansen.
Sommige wijken hebben op alle vlakken een groot achterstand. En dit op verschillende levensdomeinen. Ik weet dat Genk altijd heeft geijverd om armoede op alle vlakken te bestrijden. We doen het goed in Genk. We hebben heel wat organisaties die al jaren vertrouwd zijn met deze problematiek. De intentie is groot maar de resultaten blijven weg ondanks de miljoenen die er elke jaar ingestoken worden.
In vele landen is sport een middel om uit de armoede te geraken. Zeker als sport samen gaat persoonsontwikkeling en betere resultaten op school.
Iedereen die in het Genkse sportief bezig is, weet dat er heel wat talent in de wijken is. Talent op verschillende sportdisciplines. Alleen zien we heel weinig sportieve succesverhalen uit de wijken. Gelukkig ken ik persoonlijk een paar, maar in verhouding met de aantal die het nooit haalt is dit echt heel weinig.
Ik kan je tientallen argumenten aanhalen waarom heel wat jongeren hun talenten niet ten volle kunnen brengen maar ik beperk me tot een paar.
Zoals je hierboven leest kan er op heel wat punten beleidsmatig een oplossing structureel gevonden worden. En nogmaals ik wil benadrukken dat nu al heel veel gedaan wordt rond talenontwikkeling.
Wat ik voorstel is, om talentrijke kinderen en jongeren maximale kansen te bieden om hun talenten te ontwikkelen. Dit houdt in dat ze tijdig ontdekt moeten worden.
Hiervoor zijn er twee belangrijke argumenten. In eerste instantie om niet alleen het kind zelf maar ook de ouders te beschermen tegen onrealistische verwachtingen. Aan de hand van sport specifieke ontwikkelingslijnen kunnen topsportfederaties samen met de ouders nagaan wat een talentvol kind op een bepaalde leeftijd moet kunnen, welk programma het moet afwerken en of het over voldoende talent beschikt om te mogen dromen van een topsportcarrière.
In tweede instantie dient vroegtijdige detectie niet om talenten reeds op jonge leeftijd grote trainingshoeveelheden aan te bieden. Wel moet dit hen in staat stellen die eigenschappen en/of vaardigheden te oefenen tijdens die ontwikkelingsjaren waarop ze inderdaad ook optimaal kunnen worden getraind (en die op latere leeftijd veelal niet meer op eenzelfde maximale wijze kunnen worden ontwikkeld).
Om tijdig talent te ontdekken moet je met verschillende partners samen werken onder andere de scholen maar ook de verschillende diensten in de wijken zoals wijkwerkers, jeugd en welzijnswerkers en alle sportactoren in de wijk. Scholen kunnen een brug vormen naar clubs. Eenmaal de jongere aangesloten bij een club moet er coaching komen om afhaken door allerlei randproblemen te voorkomen. Zeker tijdens de puberteit moet er intensief gecoacht worden.
Als we als stad een sportmasterplan zouden maken met als intentie Het recht van elk Genks getalenteerd kind om al dan niet sportkampioen te worden dan ben ik zeker dat we heel wat jongeren gaan helpen om uit de armoede te geraken maar dat we ook heel wat kampioenen en rolmodellen rijker gaan zijn als stad.
Mijn vragen:
Is er eens nagedacht waarom we minder kampioenen voortbrengen dan pak weg Nederland?
Deze vraag lijkt ons de Genkse context wat te overstijgen, maar sta me toe toch enkele bedenkingen mee te geven. Om Olympische kampioenen voort te brengen zijn heel wat factoren nodig, die voornamelijk via de Vlaamse overheid een betekenisvolle impact kunnen hebben:
Maar ook in Genk dragen we ons steentje bij en investeren we in hoogwaardige sportinfrastructuur. Denk maar aan het SportinGenk Park met topsporthallen, een hoogwaardige gymhal en een Olympisch 50 meter-bad. En we subsidiëren en ondersteunen verenigingen die investeren in sportinfrastructuur. Maar ook in topsportevenementen, zodat Genks talent ook in eigen stad kan meedingen naar kampioenstitels. Kwaliteitsvolle sportinfrastructuur en sportverenigingen zorgen er beiden voor dat sporters hoog kunnen scoren en dat deze talenten kunnen doorgroeien.
Een toegankelijke brede basis is nodig om elk talent te kunnen laten ontwikkelen. Zowat al onze doelstellingen zijn er dan ook op gericht om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om aan sport te doen. In Genk waren in 2020 ongeveer 11.500 leden aangesloten bij een erkende sportvereniging waarvan bijna 5.000 kinderen (-19 jaar).
Hebben we een ambitieus sport-masterplan waar we grote doelen hebben?
Vanuit de dienst sport delen we dezelfde bezorgdheid als beschreven in deze interpellatie. In 2019 werden onze doelstellingen en acties uitgeschreven voor het nieuwe beleidsplan. Naar aanleiding daarvan is de dienst sport duidelijk naar voor gekomen met de missie in de vorm van de gouden cirkel. We zijn ervan overtuigd dat sterke, fitte, gezonde, talentvolle en sociale mensen de wereld, en in het bijzonder de Genkse samenleving positief kunnen beïnvloeden. We zijn overtuigd van de kracht van sport. Daarom organiseren we sport- en beweegactiviteiten voor diverse doelgroepen in toegankelijke en kwaliteitsvolle sportinfrastructuur en we ondersteunen clubs en partners die dit ook doen.
Zonder andere kwetsbare doelgroepen uit het oog te verliezen leggen we de focus daar waar de impact het hoogst is: sport voor kinderen en heel concreet zetten we daarbij in op volgende projecten:
Corona zette ons op sommige projecten even achteruit maar voor bovenstaande projecten zijn toch al heel wat stappen ondernomen en is er vooruitgang geboekt.
Op elk van deze projecten werken we ook concreet op het bereiken van kinderen in armoede en met resultaat:
Als Dienst Sport is het dus absoluut onze doelstelling om elk talent te laten tellen en te laten ontwikkelen
We hebben één topploeg in onze stad. Hoeveel Genkse jongeren staan in de eerste ploeg?
We denken toch meerdere topploegen in onze stad te huisvesten. Denk maar aan KRC Genk, de KRC Genk Ladies en Jaraco Ladies Volley Limburg. Je doelt wellicht op KRC Genk, waar op dit moment geen echte Genkenaren deel uitmaken van de eerste ploeg, al zijn er wel enkele talenten die al van jongsaf aan in de jeugd opgeleid werden.
De Genkse voetbalclubs zijn een belangrijke partner in het kwalitatief begeleiden van de Genkse kinderen om elk talent de kans te geven om op zijn/haar niveau begeleid te worden. Met het Genker voetbalproject wordt gewerkt aan samenwerkingen tussen de voetbalclubs en is het doel om Genks talent te laten doorgroeien op ieders niveau binnen de Genkse voetbalclubs. Subsidiereglementen voor de werking en kwaliteitsvolle jeugdsportopleiding, zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding. Ook onderzoeken we momenteel hoe we het project ‘Elk talent telt’ kunnen implementeren. Dit project zet in op samenwerking tussen voetbalclubs die eenzelfde doel nastreven: dat elk kind, elk talent, de kans krijgt om zich te ontwikkelen.
di 23/02/2021 - 14:46