Het afgelopen jaar was een zeer bijzonder jaar met een virus dat een zeer hoge tol eiste.
Ook voor de niet-zieke mensen was het een jaar van beperkingen, extra inspanningen en frustraties.
Iedereen is dan ook blij dat er een vaccin tegen Covid 19 gevonden werd.
Produceren is één, het toedienen van het vaccin aan een zo groot mogelijk gedeelte van de bevolking is een ander verhaal.
Wij zijn blij dat er in Genk snel een vacccinatiecentrum werd gebouwd en dat er voldoende vrijwilligers werden gevonden om van start te gaan. Wij waarderen de inspanningen van het stadspersoneel om deze klus zo snel mogelijk te klaren.
Volgt nu de sensibiliseringscampagne.
Hoe gaan de Genkenaren geïnformeerd worden?
De bevolking informeren is een gezamenlijke inspanning van de lokale en de hogere overheden. Op lokaal vlak zet de stad Genk een campagne op met een dubbele focus: enerzijds informeren en anderzijds sensibiliseren, overtuigen. Wat het informerende luik betreft vormen de website www.genk.be/laatjevaccineren en het Infocenter Vaccinatie de centrale bronnen van informatie voor de bevolking. Via het stadsmagazine, sociale en andere media en diverse netwerken wordt de beschikbare informatie nog eens extra gepusht. En dit in diverse formaten en ook in meerdere talen. Wat het sensibiliserende luik betreft zet de stad Genk een eerste communicatiegolf op met als slogan “Ik doe het voor u. En gij?” Hiermee wordt geappelleerd aan de instrinsieke, prosociale motivatie van mensen: doe het voor elkaar. In deze campagne werken we bewust met lokale mensen, die de rol van ambassadeurs spelen. Ook voor dit sensibiliserende luik zal de stad gebruik maken van alle mogelijke kanalen, waaronder naast print en online ook borden en werfdoeken in het straatbeeld.
Is er een plan van aanpak om de informatiecampage zo op te zetten dat alle groepen van de Genkse bevolking bereikt worden? Is dit plan voldoende fijnmazig om alle doelgroepen tot in het vaccinatiecentrum te krijgen?
Binnen de brede communicatiestrategie waarbij we echt ‘elke Genkenaar’ (en bij uitbreiding elke inwoner van As en Zutendaal) willen bereiken, is er expliciete aandacht voor een outreachende aanpak in functie van de bijzondere aandachtsgroepen/kwetsbare doelgroepen. Het gaat dan over senioren, jongeren, anderstaligen, de diverse Genkse gemeenschappen (met specifieke aandacht voor de eerste generatie ouderen), laaggeletterden, mensen met geen of beperkte digitale vaardigheden, laaggemotiveerden, daklozen, mensen zonder papieren, logementsbewoners, bewoners van het woonwagenterrein en zo meer.
Het hele intermediaire netwerk van stadsdiensten en externe organisaties wordt mee ingeschakeld met het oog op het bereiken van alle doelgroepen, en dit zowel pro-actief als reactief:
De populatiemanager zal op basis van statistische data kunnen vaststellen in welke gebieden en wijken en binnen welke doelgroepen de vaccinatiegraad achterblijft en zal dit signaleren aan het lokaal bestuur, om vervolgens samen doelgroep- en/of gebiedsgerichte acties te ontwikkelen.
Vanuit het team Diversiteit & Gelijke Kansen wordt personeelscapaciteit ter beschikking gesteld aan het Vaccinatiecentrum om de volledige doelgroepgerichte aanpak uit te rollen, in samenwerking met onze dienst MarCom en de populatiemanager.
Welke inspanningen gaat stad Genk doen om zoveel mogelijk Genkenaren te overtuigen om zich te laten vaccineren? Hoe gaat deze campagne verlopen? Worden verenigingen, buurtwerkers, influencers enz.. ingeschakeld?
Stad Genk zal maximale inspanningen leveren om zoveel mogelijk Genkenaren te overtuigen zich te laten vaccineren. De campagne loopt al en zal moeten worden volgehouden tot het einde van de vaccinatiecampagne. We onderscheiden het latente, continue werk van informeren en één of meerdere campagnegolven rond sensibiliseren en overtuigen.
Afhankelijk van een aantal factoren (zoals de bereikte vaccinatiegraad, eventuele problemen zoals vertragingen met leveringen, organisatorische of andere problemen,…) zullen meerdere communicatiegolven nodig zijn. Hierin moeten we flexibel zijn zowel op vlak van timing als inhoud. Deze campagnegolven moeten erop gericht zijn veel zicht- en ruchtbaarheid te genereren voor de vaccinatie als belangrijk, gezamenlijk doel waaraan elke burger een steentje kan bijdragen.
Een timing plakken op deze campagnegolven lijkt op dit moment koffiedik kijken, maar een eerste golf is volop bezig en we verwachten een tweede golf bij een vaccinatie naar een breder deel van de bevolking in mei-juni en verder.
Bij het uitwerken van de Genkse campagne is er voor gekozen om Genkse rolmodellen en figuranten in te schakelen. Het beeldmateriaal zal ook de vaccinatiegolven volgen. Er wordt gebruik gemaakt van de meertalige communicatiematerialen die door de Vlaamse overheid worden ontwikkeld. Concreet voor het Vaccinatiecentrum Genk worden flyers ontwikkeld in zeven andere talen, zoals ook door Vlaanderen voorzien (het gaat dan over Arabisch, Turks, Italiaans, Engels, Frans, Bulgaars, Russisch).
Het hele stedelijke interne en externe netwerk wordt mee ingeschakeld in de campagne om een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad te bereiken: buurtwerkers, straathoekwerkers, jongerenwerkers, socioculturele verenigingen en federaties, moskeeverengingen, religieuze verenigingen, seniorenverenigingen, adviesraden, overlegorganen/netwerken, influencers, Centrum voor Basiseducatie, Agentschap Integratie en Inburgering, en zo meer. Ook met Radio GRK en Radio Internazionale zijn afspraken gemaakt. Zij zullen de komende maanden de vaccinatiecampagne mee ondersteunen; via (meertalige) spots, interviews met bekende Genkenaren die zich laten vaccineren en exit-interviews aan het Vaccinatiecentrum.
di 23/02/2021 - 14:30