Deze legislatuur liggen er verschillende projecten klaar om het centrum te transformeren. Vergroening van het centrum, project Regina Mundi, project Shopping 2, de nieuwe zuidelijke lus, … dit zijn allemaal projecten om het centrum groener, bereikbaarder en bruisender te maken voor bewoners, bezoekers en handelaars.
Het is belangrijk dat bij deze metamorfose van het centrum ook voldoende aandacht wordt besteed aan het “jonge” erfgoed van Genk. Na het bestuderen van het project Regina Mundi merk ik op dat de oude woning op de Grotestraat grenzend aan de Kattebergparking zal verdwijnen.
Rond 1900 is het dorp Genk ontstaan ter hoogte van de Grotestraat. Er zijn op deze straat verschillende herkenbare gebouwen terug te vinden uit deze periode. Het zou zeer jammer zijn dat deze typische gebouwen uit deze tijd zouden verdwijnen in ons centrum.
Daarom stel ik graag onderstaande vragen voor extra aandacht voor de historische gebouwen in Genk.
- Welke acties onderneemt de stad om het erfgoed in Genk te behouden en op te waarderen?
- Zal er aandacht worden besteed aan de geschiedenis van de locatie bij de ontwikkeling van Regina Mundi ?
- Kunnen er nog gebouwen van de Grotestraat op de lijst van erfgoed toegevoegd worden?
Welke acties onderneemt de stad om het erfgoed in Genk te behouden en op te waarderen?
Stad Genk investeert in het behoud van erfgoed op verschillende manieren:
Zal er aandacht worden besteed aan de geschiedenis van de locatie bij de ontwikkeling van Regina Mundi?
Uiteraard zal hier doorheen het hele traject aandacht voor zijn. Er zal onderzocht worden welke panden over een voldoende hoge erfgoedwaarde beschikken en binnen het concept van de ontwikkeling kunnen behouden blijven.
Wat betreft de oude woning naast de Kattenbergparking: het is een zinvolle suggestie die zeker verder zal onderzocht worden voor wat betreft:
Kunnen er nog gebouwen van de Grotestraat op de lijst van erfgoed toegevoegd worden?
Volgende panden in de Grotestraat zijn opgenomen in de lijst vastgesteld bouwkundig erfgoed: Grotestraat 10, Grotestraat 111 en delen van de school Regina Mundi. De opname van bijkomende panden is afhankelijk van de erfgoedwaarde en dit wordt mee bepaald door het Agentschap Onroerend Erfgoed.
De vraagstelling betreft hier vooral bouwkundig en onroerend erfgoed. Maar vanuit de stad investeren we ook in het bewaren en ontsluiten van het cultureel (roerend en immaterieel) erfgoed, o.a. in samenwerking met heemkring Heidebloemke. Binnen de werking van het Emile Van Dorenmuseum is de uitbouw van het artistieke en visuele geheugen van Genk en zijn landschap een blijvend aandachtspunt, met de uitbouw van een cultureel erfgoeddepot en de ontsluiting ervan via www.geheugenvangenk.be. Dit jaar worden de aparte historische beeldbanken van het Emile Van Dorenmuseum/stad Genk en heemkring Heidebloemke samengebracht tot één historische beeldbank.
di 23/02/2021 - 14:50