Achtergrondsituatie
Sinds vorige maand krijgen in het Verenigd Koninkrijk gezinnen die worstelen met afstandsonderwijs een gratis breedband internetverbinding. Wat daar kan, moet ook bij ons mogelijk zijn.
"Al vier maanden heb ik geen internet thuis. Soms heb ik een beetje internet, maar het valt vaak weg. Alles is tegenwoordig online. Contact met vrienden loopt via internet, maar nu kan ik hen amper nog horen. Iedereen is bezig met iets en ik kan niet meedoen, dan voel ik me buitengesloten." zeker in deze corona tijden. Deze pakkende getuigenis van een scholier vanuit Kolderbos.
"Een slechte wifi-verbinding hebben is vervelend, maar het is vooral vermoeiend," zei een studente uit Sledderlo me. "Het is vaak gokken wat de prof heeft gezegd omdat je haar maar met stukjes en beetjes hoort doorkomen. Ik durf geen vragen te stellen. Ik weet niet of ik mijn examen durf af te leggen. Wat als de wifi het weer niet doet?"
"Ik kan geen vrienden live meer zien door de coronamaatregelen, mijn 5 euro zakgeld gebruik ik om via mijn herlaadkaart mijn vrienden toch eventjes online te zien. Maar die is zo snel op. Veel van mijn vriendjes ben ik daardoor kwijt en ben daardoor niet meer bij de groep."
Dit zijn jammer genoeg geen uitzonderingen. De Barometer Digitale Inclusie van de Koning Boudewijnstichting becijferde in 2019 dat 29% van de gezinnen met een laag inkomen niet beschikken over een internetverbinding. 75% van hen loopt het risico op digitale uitsluiting, dat wil zeggen: niet kunnen meedraaien in de samenleving omwille van een digitale achterstand.
Sinds de lockdown is meer dan ooit duidelijk dat snelle en betrouwbare wifi in 2021 geen luxe meer is, maar een noodzaak. In een wereld waarin steeds meer dingen online moeten gebeuren, zou het internet even toegankelijk moeten zijn als de stoep voor je deur. Net zoals je geen centje moet steken in je voordeur om de straat op te lopen, zou ook toegang tot breedbandinternet gratis moeten zijn.
We kunnen als stad tevens investeren om pleintjes, scholen en openbare locaties uit te rusten met betrouwbare wifi. Zo geven we iedereen de mogelijkheid om mee te zijn in 2021, ook wanneer de lockdown, eindelijk, achter de rug is. Dat is nodig en perfect mogelijk. We merken dat de digitale wereld een echt klassekarakter heeft en internet geen basisrecht is. Terwijl onze maatschappij dit tegenwoordig wel verwacht. Laat een stad op mensenmaat zijn. En ook onze kansarmen de mogelijkheid te geven om op een waardige manier de lessen te kunnen volgen, om elkaar even online te zien, zeker in deze coronatijden.
Reeds in 2013 hebben we een voorstel ingediend om alle wijken te voorzien van gratis Wifi. Dat is technologisch goed doenbaar, zeker in appartementsblokken. Daar kan je via een snelle internetverbinding (kabel) een net installeren van Wifi repeaters, elk appartement voorzien van wifi. Bovendien ligt er al heel wat glasvezelkabel in Genk, zodat de bandbreedte en de mogelijkheden nog véél groter wordt. Het antwoord van het stadsbestuur was toen dat de netwerken (telenet, proximus...) zich hiertegen verzetten... We weten nu dat telenet, een project heeft om gratis internet te voorzien voor mensen met een laag inkomen. https://press.telenet.be/telenet-opent-publieke-internetconnecties-voor-leerlingen-zonder-internettoegang. Zo levert Wireless België met trots gratis draadloos internet aan liefdadigheidsorganisaties, wijken waar minderbedeelde inwoners een meerderheid vormen, hulpdiensten, evenementen met een humaan karakter, ... http://www.wirelessbelgie.be/over-ons/ Dus de mogelijkheden zijn er wel.
Daarom enkele vragen.
Hoe groot is het percentage Genkse gezinnen met een laag inkomen dat niet beschikt over een internetverbinding?
Een studie vanuit de Koning Boudewijnstichting gaat er algemeen van uit dat bijna één op de drie huishoudens met lage inkomens niet beschikt over een internetverbinding. We zetten in Genk volop in op het dichten van de digitale kloof, maar hebben daarbij geen sluitend beeld over aantal gezinnen zonder internetverbinding. Uit de bevraging bij de kwetsbare doelgroep gekend bij het OCMW die niet over de nodige hardware beschikten, bleek dat 8 op 154 cliëntsystemen geen toegang tot internet hadden. Via individuele steunverlening voorzien we dan een financiële tussenkomst in het abonnement. Daarnaast is er de mogelijk om via Telenet een tijdelijk gratis wifi-abonnement ter beschikking te stellen. De aanmeldingen gebeuren via de aanspreekpunten kinderrechten, die de nodige stappen zetten om dit in orde te brengen.
We zien dat er gratis wifi is voorzien in onze binnenstad, dit vooral voor het toerisme en de shoppers aan te wakkeren om naar ons stadscentrum te komen. Is het mogelijk om dit ook te voorzien voor onze buitenwijken?
Er is niet alleen gratis wifi in de binnenstad. Ook in de drie handelsstraten voorzien we wifi en alle jeugdhuizen zijn uitgerust met gratis wifi. We blijven ondertussen verder bekijken op welke plaatsen we best nog verder inzetten.
Hoe verloopt de procedure om aan onze kansarme gezinnen gratis internet te voorzien? Moeten ze er zelf een aanvraag voor doen? Of loopt dit automatisch via het OCMW? Wie wordt hier als kansarm gezin gezien? Moet men daarvoor een dossier hebben bij het OCMW?
Verschillende Vlaamse steden hebben reeds projecten lopen van gratis wifi, hebben jullie daar contacten mee?
Sinds het begin van de coronacrisis verdeelt Telenet via onderwijsinstellingen en OCMW’s logincodes aan kanszoekende gezinnen met schoolgaande kinderen en studerende jongeren. Wie thuis geen internetverbinding heeft, kan zich zo gratis verbinden tot einde van het schooljaar. Voor Genk loopt dit momenteel via de aanspreekpunten Kinderrechten. Voor Genkse gezinnen in begeleiding bij onze diensten, werd er structureel nagevraagd wie over wat beschikt.
Telenet wil nog een stap verder gaan en een structurele bijdrage leveren om kwetsbare doelgroepen mee op de digitale trein te krijgen. Daarom ontwikkelde het ‘Telenet Essential Internet’ waarmee het aan een vast tarief van 5 euro per maand basisinternet wil aanbieden aan zeer kwetsbare gezinnen en individuen. Het proefproject werd in Mechelen opgestart. In de lente van 2021, na een grondige evaluatie, wil het bedrijf het programma op grotere schaal uitrollen in Vlaanderen en Brussel. We volgen dit verder op. Daarnaast kan er steeds op basis van individueel sociaal onderzoek een financiële tussenkomst verleend worden aan kwetsbare gezinnen. Dit verloopt via het normenkader, waar er extra inzet mogelijk is via Corona-subsidie inzake het dichten van de digitale kloof.
Hoeveel laptops zijn er nu al opgehaald in Genk en verdeeld sinds vorig jaar maart? En hoeveel aanvragen zijn er nog lopende? Krijgen we als stad nog aanvragen binnen via scholen of via andere kanalen?
In Genk zijn er reeds veel inspanningen geleverd! Het centraal meldpunt digitaal leren werd opgericht ten tijde van de eerste lockdown. Het betreft een samenwerking tussen de aanspreekpunten kinderrechten, de afdeling zorgen en het team opgroeien in een leeromgeving. Doel is om alle digitale noden bij gezinnen in functie van afstandsleren te bundelen en te matchen met het aanbod. In totaal werden zo minstens 792 Genkse kinderen bereikt.
We zetten ook volop in op het dichten van de digitale kloof voor kwetsbare Genkenaren via de OCMW-diensten met als doel de meest kwetsbare gezinnen en alleenstaanden te voorzien van hardware, vorming en individuele assistentie. Het OCMW voorziet daarbij een financiële tussenkomst (tot max. 500 euro), zodat ieder gekend gezin bij de sociale dienst één laptop tot hun beschikking kan hebben. Er zijn wel enkele criteria verbonden aan het verkrijgen van deze tussenkomst:
Tot heden werden zo 112 laptops voorzien voor 49 volwassenen en 69 kinderen. Momenteel stellen we daarnaast nog eens 100 laptops ter beschikking aan de vier Genkse secundaire scholen en leggen we een extra buffer aan met het oog op eventuele nieuwe uitdagingen.
di 23/02/2021 - 14:36