Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_GEM_00038 - OMV - Beslissing m.b.t. de vaststelling van het nieuwe rooilijnplan en de aanleg van nieuwe gemeenteweg i.h.k.v. de omgevingsvergunningsaanvraag i.f.v. de verlenging van de Mondeolaan ter verbinding met de Henry Fordlaan voor de herontwikkeling van het bedrijventerrein Ford Genk met openbare wegenis op naam van Joël Bijnens met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, exploitant en DE VLAAMSE WATERWEG nv PR gevestigd te Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, gelegen te Henry Fordlaan zn (OMV_2020124883) - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 23/02/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Afwezig

Anna Boey

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_GEM_00038 - OMV - Beslissing m.b.t. de vaststelling van het nieuwe rooilijnplan en de aanleg van nieuwe gemeenteweg i.h.k.v. de omgevingsvergunningsaanvraag i.f.v. de verlenging van de Mondeolaan ter verbinding met de Henry Fordlaan voor de herontwikkeling van het bedrijventerrein Ford Genk met openbare wegenis op naam van Joël Bijnens met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, exploitant en DE VLAAMSE WATERWEG nv PR gevestigd te Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, gelegen te Henry Fordlaan zn (OMV_2020124883) - Goedkeuring 2021_GEM_00038 - OMV - Beslissing m.b.t. de vaststelling van het nieuwe rooilijnplan en de aanleg van nieuwe gemeenteweg i.h.k.v. de omgevingsvergunningsaanvraag i.f.v. de verlenging van de Mondeolaan ter verbinding met de Henry Fordlaan voor de herontwikkeling van het bedrijventerrein Ford Genk met openbare wegenis op naam van Joël Bijnens met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, exploitant en DE VLAAMSE WATERWEG nv PR gevestigd te Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, gelegen te Henry Fordlaan zn (OMV_2020124883) - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Overeenkomstig artikel 15 van het omgevingsvergunningsdecreet is de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

  1. de Vlaamse projecten;
  2. de projecten die uitsluitend mobiele of verplaatsbare inrichtingen of activiteiten omvatten als vermeld in artikel 5.1.1, 10°, van het DABM over twee of meer provincies.

De Vlaamse Regering bepaalt in welke gevallen de gewestelijke omgevingsambtenaar over de vergunningsaanvraag kan beslissen.

Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat roept overeenkomstig artikel 31 § 1 van het omgevingsvergunningsdecreet, het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

Aanleiding en context

Conform art. 15 van het Omgevingsvergunningendecreet is de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar is in eerste administratieve aanleg bevoegd voor de volgende aanvragen:

  • de Vlaamse projecten;
  • de projecten die uitsluitend mobiele of verplaatsbare inrichtingen of activiteiten omvatten als vermeld in artikel 5.1.1, 10°, van het DABM over twee of meer provincies.

Projectnummer:

OMV_2020124883

Projecttype:

gewone procedure

Bevoegde overheid:

Vlaamse overheid

Rol CBS:
adviesverlenende overheid

Stedenbouwkundige handeling

 

Gegevens van de aanvrager:

Joël Bijnens met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt en DE VLAAMSE WATERWEG nv PR gevestigd te Havenstraat 44 te 3500 Hasselt

Omschrijving:

de aanleg van een kade na sloop met terreinaanlegwerken (opbraak en aanleg van verharding, riolering, omheining, reliëfwijziging, werfzones), het realiseren van constructies en de kap van solitaire bomen en bos met openbare wegenis 

Ligging van het project:

Kadastrale omschrijving:

Henry Fordlaan zn, Genk

afdeling 4 sectie E nrs. 714P, 714L, 735M15, 735K12, 738K2, 738H3, 738S2, 738W2, 738T2, 742C3, 743V10, 906F, 906H, 906C, 906D en 906B

Ingedeelde inrichting of activiteit

 

Gegevens van de aanvrager:
Tom Ory met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt
Omschrijving:
het exploiteren van een permanente drainage, een bronbemaling die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken en de opslag van gronden (inrichtingsnummer 20200406-0047)
Ligging van het project:
Kadastrale omschrijving:
Henry Fordlaan zn
afdeling 4 sectie E nrs. 701E, 713T, 714P, 714L, 735M15, 735K12, 738D3, 738G3, 738T2, 738E2, 738S2, 738W2, 738K2, 738H3, 738F2, 742C3, 743V10, 906F, 906B, 906C, 906D, 906G en 906H

1. Onderwerp

  • De vraag tot vaststelling van het nieuwe rooilijnplan tot verlenging van de Mondeolaan in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag;
  • De vraag tot goedkeuring van de nieuwe gemeenteweg en fietspad in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag.

2. Situering

Omschrijving

Het projectgebied omvat de voormalige terreinen van de Fordfabriek gelegen in het grootschalig industrieterrein Genk-Zuid. 

De bedrijfssite betreft een trimodaal ontsloten terrein in een industriële omgeving en wordt ingesloten door het Albertkanaal in het noorden en het oosten, de Henry Fordlaan in het zuiden en de spoorweg/sporenbundel in het westen. De Mondeolaan, gesitueerd ten noorden van het projectgebied loopt momenteel dood op de poorten van de voormalige Fordfabriek.

De dichtstbijzijnde woonkern bevindt zich in Sledderlo, op ca. 1,3 km ten oosten van het projectgebied. In de directe omgeving (<1 km) bevinden zich geen kwetsbare locaties.

Zoneringsgevevens:

Volgens het gewestplan Hasselt-Genk, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 3 april 1979, is de omgevingsvergunningsaanvraag gelegen in de bestemming ‘industriegebieden’.

Het project ligt binnen de afbakeningszone van het gewestelijk RUP ‘Afbakening regionaalstedelijk gebied Hasselt – Genk’, goedgekeurd op 20-06-2014.  Het valt niet binnen specifieke deelgebieden van dit RUP.

Het voorwerp van de aanvraag is niet binnen een gemeentelijk RUP of BPA gelegen. Ook is het niet gelegen binnen een goedgekeurde, niet vervallen verkaveling.

3. Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Door het verdwijnen van autobouwer Ford is deze site komen leeg te staan en werd er een masterplan (dd. 12-08-2016) opgemaakt voor de herbestemming ervan. In dit masterplan ‘Ford Genk’ wordt een onderscheid gemaakt in 3 zones. Er werd gekozen om zoveel mogelijk infrastructuren die bedrijven gemeenschappelijk kunnen gebruiken te bundelen in zone A. Deze zone vormt de ruggengraat van het terrein en is van belang voor het functioneren van zone B en C. 

De aanvraag vormt een uitvoering van dit opgemaakte masterplan. Dit masterplan heeft de visie voor het doortrekken van de Mondeolaan tot aan de ventwegstructuur van de Henry Fordlaan (N702). De Mondeolaan is momenteel een weg die doodloopt op de poorten van de voormalige Fordfabriek. De afgebakende zone A binnen dit masterplan heeft onder andere de rol als ontsluitingsas voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd vervoer. 

Vergunningsplichtige handelingen

De aanvraag beoogt de de aanleg van een kade na sloop met terreinaanlegwerken, met openbare wegenis (opbraak en aanleg van verharding, riolering, omheining, reliëfwijziging, werfzones), het realiseren van constructies en de kap van solitaire bomen en bos.

Voorts omvat het project een milieuluik voor het exploiteren van een permanente drainage, een bronbemaling die technisch noodzakelijk is voor de verwezenlijking van bouwkundige werken en de opslag van gronden (inrichtingsnummer 20200406-0047).

Over de SH en IIOA handelingen werd door het college van burgemeester en schepenen op 22-12-20 een voorwaardelijk gunstig advies afgeleverd aan de Vlaamse overheid.

Louter de zaak der wegen, onderdeel uitmakend van de omgevingsvergunningsaanvraag met kenmerk OMV_2020124883 wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

Concept

De omgevingsvergunningsaanvraag is de concretisering van het concept van het masterplan Ford Genk.  

Gelet op de strategische ligging en de ontsluitingsmogelijkheden is het wenselijk om de site, als deel van het regionaal bedrijventerrein Genk-zuid, multimodaal te ontsluiten. 

De Vlaamse Waterweg nv wenst in voorliggend dossier een zone her aan te leggen in functie van de ontsluiting van het industrieterrein met nieuwe weginfrastructuur en het voorzien van gemeenschappelijke functies als riolering, regenwaterbuffering en een parkinrichting alsook een hedendaagse inrichting van de havenzone, het Regionaal Overslagcentrum of ROC met uitbating voor het stapelen van containers en het overslaan van containers van en naar het Albertkanaal. Dit gebied wordt zo ontworpen dat er een doeltreffende en efficiënte schakeling tussen de verschillende vervoersmodi (water, spoor, weg) mogelijk is. Er wordt een havenverbinding voorzien tussen het Albertkanaal in het oosten en de bedrijvigheid in het westen van het gebied.

Voor fietsers is het projectgebied bereikbaar via de N702 Henry Fordlaan, die deel uitmaakt van zowel het fietssnelwegennetwerk als het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het aanwezige dubbelrichtingsfietspad aan de zuidkant van de N702 is bereikbaar vanaf het projectgebied via de bestaande onderdoorgangen onder de N702. Deze tunnels worden echter ook door het gemotoriseerd verkeer gebruikt. In de westelijke tunnel is een fietsdoorsteek aangelegd in de middenberm. In de oostelijke tunnel is dat niet het geval, fietsers rijden er gemengd met het gemotoriseerd verkeer. Fietsers kunnen het projectgebied ook via de Mondeolaan bereiken vanuit het noorden. Daar zijn fietspaden aanwezig, deels aanliggend en deels vrij liggend.

Voor het gemotoriseerd verkeer is het projectgebied in de eerste plaats toegankelijk via de ventwegen van de Henry Fordlaan (N702) en bijhorende tunnels onder de N702 die keren mogelijk maken. Keren is eveneens mogelijk op de rotondes van de N702 met de Taunusweg in het westen of de N750 Oosterring ten oosten van de site. Het is conform het Masterplan de bedoeling dat het projectgebied maximaal via het zuiden en de N702 Henry Fordlaan ontsluit. De Mondeolaan wordt ondergeschikt aangesloten.

Het projectgebied wordt momenteel niet ontsloten door het openbaar vervoer. Er is geen halte van De Lijn aanwezig in de onmiddellijke nabijheid van het projectgebied, binnen een aanvaardbare wandelafstand (< 500m). Ook een station van de NMBS voor personenvervoer is in de onmiddellijke omgeving van de site niet aanwezig.

De zone A zal ontworpen worden met een openbaar karakter maar blijft eigendom van de Vlaamse Waterweg. Enkel de wegen en de fietspaden worden overgedragen aan de stad Genk en dienen mee opgenomen te worden bij het openbaar domein.

De omgevingsvergunningsaanvraag volgt de visie van het masterplan.

In het ontwerp wordt er een centrale ontsluitings-as gecreëerd die aansluit op de Mondeolaan. In geval van calamiteiten is de site ook bereikbaar via de alternatieve noordelijke ontsluiting. De N702 blijft de voornaamste toegangsweg, zeker voor vrachtverkeer. De Mondeolaan zal voornamelijk als secundaire ontsluiting functioneren tussen de bedrijventerreinen ten oosten en westen van het Albertkanaal.

De wegen in zone A worden aangelegd in de vorm van een centrale lus. De verschillende verkeersgebruikers worden fysiek van elkaar gescheiden door brede groenzones. De ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer gebeurt via zijwegen die zowel de doorstroming, als de veiligheid verhogen. 

In zone A wordt een functionele fietsverbinding tussen de Mondeolaan en de ventwegen langs de N702 voorzien. Deze verbinding zal zorgen voor een ontsluiting van de site op het fietsroutenetwerk. Vanwege de aanwezigheid van te veel conflictpunten kan deze fietsverbinding niet fungeren als fietssnelweg. Er wordt vastgesteld dat voor het fietspad geen overweg ingetekend wordt aan de kruising met de havenverbinding. De rooilijn stopt aan de Havenweg, ook is er geen erfdienstbaarheid voorzien. Dit fietspad met erfdienstbaarheid dient doorgetrokken te worden over de kruising. Dit wordt opgenomen in de voorwaarden.

Binnen zone A wordt een OV-lus van en naar de N702 voorzien met ruimte voor een halte die vlot bereikbaar is vanaf de interne centrale voetgangers-as. Dit biedt mogelijkheden om de huidige buslijnen op de N702 om te leiden via de site. 

De aansluiting in het noorden van het gebied met betrekking tot de overgang van de nieuwe en de bestaande wegenis van de Mondeolaan wordt via een aparte opdracht goedgekeurd en maakt geen onderdeel uit van deze aanvraag. Rooilijnen dienen niet te worden aangepast om aansluiting te vinden.

De kruising van het openbaar personen- en vrachtverkeer met de havenverbinding zal aan de hand van slagbomen/hekken gebeuren.

Met betrekking tot de aangeduide erfdienstbaarheid ter hoogte van deze kruising heerst er nog enige onduidelijkheid. Dit dient verder te worden uitgeklaard tussen de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke planning - Grondzaken van de stad Genk. De modaliteiten van deze erfdienstbaarheid zijn op dit ogenblik nog niet volledig gekend. Het juridisch aspect alsook de uitvoeringswijze dient nader te worden onderzocht. 

Enkel het rooilijnplan en het wegenisdossier m.b.t. de aanleg van nieuwe gemeentewegen wordt aan de Gemeenteraad voorgelegd.

4. Procedureverloop 

Op 8 oktober 2020 werd door DE VLAAMSE WATERWEG nv PR, Joël Bijnens en Tom Ory de omgevingsvergunningsaanvraag ingediend, op 4 november 2020 werd het dossier volledig verklaard door de Vlaamse overheid.  Het openbaar onderzoek liep van 13 november 2020 t.e.m. 12 december 2020. 

Zowel de vaststelling van het nieuwe rooilijnplan als de nieuwe wegenis vormen onderdeel van het aanvraagdossier en dienen voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

5. Openbaar onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar(s)

Resultaat onderzoek/raadpleging aanpalende eigenaar(s)

De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek vond plaats van 13 november 2020 t.e.m. 12 december 2020. 

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek  werden er geen standpunten, opmerkingen of bezwaren ingediend.

Informatiemoment

Een informatiemoment was niet verplicht en werd niet gehouden.

6. Adviezen

 Externe adviezen

De externe adviesinstanties werden aangeschreven en de adviezen worden behandeld door de vergunningverlenende overheid.

Bijkomend werd op 29 december 2020 door de stad Genk advies gevraagd aan de externe deskundige adviesinstanties politiezone CARMA en hulpverleningszone Oost-Limburg in het kader van het garanderen van de veiligheid van de site en bereikbaarheid voor hulpdiensten. Mogelijks worden er door hen opmerkingen geformuleerd met betrekking tot de organisatie rond calamiteiten alsook de kruising van een havenverbinding met toekomstige openbare wegenis. In de voorwaarden van het advies van het college van burgemeester en schepenen dd. 22 december 2020 werd opgenomen deze adviezen mee te behandelen bij de beoordeling van de aanvraag door de vergunningverlenende overheid. .

Interne adviezen

Dienst Economie heeft een advies gunstig uitgebracht. Het advies luidt als volgt: ‘Wij zijn vanaf dag 1 betrokken bij de herontwikkeling. Wij geven zonder meer een gunstig advies op deze plannen.’

Het advies wordt bijgetreden.

Dienst Reiniging & Groen heeft een voorwaardelijk gunstig advies verleend. Het advies wordt toegevoegd in bijlage.

Dit advies wordt deels bijgetreden. De bezorgdheid over de exacte overdracht naar het openbaar domein, namelijk of hier ook groenstructuren toebehoren welke in beheer zouden komen van de dienst Reiniging en Groen zijn niet aan de orde aangezien louter wegen en fietspaden worden overgedragen. De verdere advisering/overlegpunten opgenomen in het advies van de dienst Reiniging en Groen zijn besproken in het advies van het college van burgemeester en schepenen van 22 december 2020 en hebben geen betrekking op de zaak der wegen.

7. Omgevingstoets

Er wordt akkoord gegaan met de ligging van de rooilijnen zoals aangeduid in een rode stippellijn op het rooilijnplan, mits rekening gehouden wordt met de opgenomen voorwaarden. 

De nieuwe rooilijn is zowel de grens van de openbare weg als de grens van het openbaar domein. Het rooilijnplan vormt bijgevolg tevens het overdrachtsplan. 

Er kan akkoord gegaan worden met het overdrachtsplan met uitzondering van de erfdienstbaarheidszone (in een gele kleur aangeduid op het plan). Deze zone kan wegens de onduidelijkheid omtrent de modaliteiten van de erfdienstbaarheid niet worden overgedragen naar het openbaar domein. Het juridisch aspect alsook de uitvoeringswijze dient verder te worden uitgeklaard tussen de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke planning - Grondzaken van de stad Genk. 

Decreet Gemeentewegen

Op 12 augustus 2019 werd het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.  Op 1 september 2019 trad het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen in werking (verder in de tekst “Decreet Gemeentewegen” genoemd).  

Artikel 8 van het betreffende decreet meldt het volgende: “Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad ”. 

Volgens artikel 11 §1 leggen de gemeenten de ligging en de breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vast in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

In haar beslissing over de aanleg en/of wijziging van de gemeenteweg kan de gemeenteraad voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt. 

Artikel 31 § 1 van het Omgevingsvergunningsdecreet zegt het volgende: “Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.”

Rooilijnplan

De Gemeenteraad heeft de exclusieve bevoegdheid voor de aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van alle gemeentewegen.  De ligging en breedte van gemeentewegen wordt vastgelegd in een gemeentelijk rooilijnplan. 

Volgens artikel 12 § 2 kan de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met overeenkomstige toepassing van artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning (d.d. 25 april 2014) opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een omgevingsvergunning voor verkavelingen, voor zover die wijziging past in het kader van de realisatie van de bestemming van de gronden.  

Die mogelijkheid geldt voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan bevat dat voldoet aan de bij en krachtens dit decreet gestelde eisen op het vlak van de vorm en inhoud van gemeentelijke rooilijnplannen of voor zover het een grafisch plan met aanduiding van de op te heffen rooilijn bevat. Volgens artikel 16 van het Decreet Gemeentewegen bevat een gemeentelijk rooilijnplan minstens de volgende elementen:

  • de actuele en toekomstige rooilijn van de gemeenteweg; 
  • de kadastrale vermelding van de sectie, de nummers en de oppervlakte van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen;
  • de naam van de eigenaars van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen volgens kadastrale gegevens of andere gegevens die voor het gemeentebestuur beschikbaar zijn.

Het toegevoegde rooilijnplan voldoet aan de vormvereisten van het decreet. 

Wegenis

De technische bepalingen zoals aangegeven in de bijgevoegde plannen en legende beantwoorden  aan de nodige technische kwaliteitsvereisten. Indien de aanleg van de wegenis conform deze plannen gerealiseerd wordt, zullen de voorgestelde wegeniswerken volgens de regels van de kunst worden uitgevoerd. 

De aanvraag m.b.t. de wegenis kan goedgekeurd worden, daar: 

  • er gezocht is  naar verkeersveilige oplossingen voor zowel fietsers als autobestuurders; 
  • het toegevoegde rooilijnplan voldoet aan de vormvereisten van het decreet Gemeentewegen;

Het gevraagde met betrekking tot de wegenis wordt door het schepencollege gunstig geadviseerd.

Bij de advisering van de stedenbouwkundige en milieu handelingen van deze omgevingsvergunningsaanvraag door het college van burgemeester en schepenen op 22 december 2020 zijn er, in functie van de overige onderdelen die geen betrekking hebben op de wegenis, voorwaarden opgelegd worden.

8. Advies schepencollege

Rekening houdend met bovenstaande argumentatie heeft het schepencollege op 26 januari  2021  het volgende geadviseerd:

Voorwaardelijk gunstig voor de vastelling van het rooilijnplan en voor de aanleg van de gemeentewegen van de omgevingsvergunningsaanvraag met betrekking tot de verlenging van de Mondeolaan ter verbinding met de Henry Fordlaan in functie van de herontwikkeling van het bedrijventerrein Ford Genk op naam van Joël Bijnens met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, Tom Ory met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, exploitant en DE VLAAMSE WATERWEG nv PR gevestigd te Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, gelegen te Henry Fordlaan zn, (OMV_2020124883) mits voldaan wordt aan de voorwaarden.  

Argumentatie

Overeenkomstig artikel 34 van het omgevingsvergunningsbesluit bevat het advies van het adviserende schepencollege minstens de volgende gegevens:

1° de stedenbouwkundige voorschriften die van toepassing zijn op de percelen waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft;

2° de beschrijving van de bestemming die aan de omgeving in een straal van 500 meter rond het project is gegeven conform de plannen van aanleg en de ruimtelijke uitvoeringsplannen;

3° een gemotiveerde beoordeling van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening;

4° in voorkomend geval, een gemotiveerde beoordeling van de aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichting of activiteit op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu;

5° in voorkomend geval, de voorwaarden die het college nuttig acht;

6° in voorkomend geval, een gemotiveerde beoordeling van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek. 

Bovenstaande aspecten worden beschreven in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar dat in het besluit wordt opgenomen. Voorafgaand aan de beslissing neemt het college van burgemeester en schepenen kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar. 

Het college van burgemeester en schepenen sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot haar eigen advies.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en uitvoeringsbesluiten;

Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en uitvoeringsbesluiten;

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en uitvoeringsbesluiten.

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Regelgeving bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur.
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan voor de nieuwe wegenis, de opname in het openbaar domein en de aanleg van de nieuwe gemeenteweg en fietspad (ligging, breedte en uitrusting) goed in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag m.b.t. de verlenging van de Mondeolaan ter verbinding met de Henry Fordlaan i.k.v. de herontwikkeling van het bedrijventerrein Ford Genk met openbare wegenis op naam van Joël Bijnens met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, Tom Ory met als correspondentieadres Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, en DE VLAAMSE WATERWEG NV PR gevestigd te Havenstraat 44 te 3500 Hasselt, met als adres Henry Fordlaan zn (OMV_2020124883), mits voldaan wordt aan de voorwaarden.

Artikel 2

Voorwaarden:

Advies Hulpverleningszone Oost-Limburg en Politiezone CARMA

In het kader van eventuele calamiteiten alsook wegens de kruising van een havenverbinding met toekomstige openbare wegenis, dienen mogelijke opmerkingen van de externe adviesinstanties de hulpverleningszone Oost-Limburg en politiezone CARMA te worden behandeld  bij de beoordeling van de aanvraag door de vergunningverlenende overheid. De adviesvraag werd aan deze adviesinstanties op 29 december 2020 op het omgevingsloket geplaatst. 

Kruising van het fietspad ter hoogte van de Havenverbinding - aanpassing rooilijnplan

De overweg van het fietspad ter hoogte van de havenverbinding dient doorgetrokken te worden over de kruising alsook de erfdienstbaarheid van dit fietspad. 

Erfdienstbaarheid eigendommen:

De onduidelijkheden met betrekking tot de aangeduide erfdienstbaarheid ter hoogte van de kruising van de havenverbinding met de toekomstige openbare wegenis  dient te worden uitgeklaard tussen de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke planning - Grondzaken van de stad Genk. De modaliteiten van deze erfdienstbaarheid zijn op dit ogenblik nog niet volledig gekend. Het juridisch aspect alsook de uitvoeringswijze dient nader te worden onderzocht.

Schrapping overdracht naar openbaar domein zone erfdienstbaarheid:

De erfdienstbaarheidszone (in een gele kleur aangeduid op het plan) kan wegens de onduidelijkheid omtrent de modaliteiten van deze erfdienstbaarheid niet worden overgedragen naar het openbaar domein. Het juridisch aspect alsook de uitvoeringswijze dient verder te worden uitgeklaard tussen de aanvrager en de afdeling Ruimtelijke planning - Grondzaken van de stad Genk. 

Kosteloze overdracht gronden 

De eigenaar, namelijk de Vlaamse Waterweg NV PR, dient op het eerste verzoek van de stad de gronden opgenomen op het plan ‘ROOILIJNENPLAN’ kosteloos aan de stad over te dragen. 

Stellen van een waarborg voor de aanleg en goede uitvoering van de wegeniswerken 

De eigenaar, namelijk de Vlaamse Waterweg NV PR, waarborgt de aanleg en goede uitvoering van de wegeniswerken conform de plannen en legende zoals gevoegd bij de omgevingsvergunningsaanvraag.