Terug
Gepubliceerd op 26/04/2021

2021_IP_00035 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Hulp voor armoede-organisaties

Gemeenteraad
di 23/03/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00035 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Hulp voor armoede-organisaties 2021_IP_00035 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Hulp voor armoede-organisaties

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 18/03/2021 - 10:15

Toelichting

Als er iets is wat deze corona epidemie ons duidelijk heeft gemaakt.

Dan is het ,dat dit virus een klassevirus is.

Bij degene die het al verschrikkelijk moeilijk hadden in de maatschappij, is de armoede er nog harder ingeslagen.

We zien dat de OCMW's overspoeld worden met de vraag om een leefloon te bekomen.

 

Maar diegene die denkt dat in ons Belgenlandje niemand honger kan lijden, heeft het mis.

De weg naar de voedselbanken word steeds drukker.

En verschillende mensen komen zelfs niet in aanmerking door een heel bureaucratische berg van wetten en regels.

De realiteit is dat mensen onder elkaar oplossingen aan het zoeken zijn.

En daardoor krijg je armoede-organisaties die zelf hun verantwoordelijkheid opnemen en oplossingsgericht beginnen te werken.

In heel het land komen organisaties als "Zonder honger naar bed" naar boven.

Mensen die een groot hart hebben om degenen die het moeilijk hebben in onze maatschappij bij te staan.

Ook in onze mooie multiculturele stad als Genk bestaat dit al even.

En het duurde dan ook niet lang, dat deze zo populair begonnen te worden, hetgeen dus eigenlijk een dubbel verhaal heeft.


Aan de ene kant super mooi dat mensen hun vrije tijd opofferen om elkaar te helpen, en zeker niet te vergeten de mensen en de kleine middenstanders die de giften geven.

Maar aan de andere kant maakt me dit ook heel ongelukkig. Hoe is het zo ver kunnen komen, dat in een westers land als België mensen gewoon niet toekomen met de hulp van boven af? Hoe erg is het geworden als mensen echt honger aan het lijden zijn?


Moeten we ons niet de vraag gaan stellen, wiens verantwoordelijkheid dit is?

Maar om terug te komen naar onze stad. We mogen fier zijn op de warmte die onze burgers uitdragen. Wij allemaal hier over de partijgrenzen heen, want een Genkenaar helpt elkaar, dat zit in ons dna.

Daarom verwonderde het mij ook niet dat de trekster van zo een armoedeorganisatie de prijs kreeg als "Genkenaar van het jaar". Ze kreeg een lokaaltje ter beschikking om de werkzaamheden op een ordelijke manier verder te zetten. En daar is ze heel gelukkig mee. 

Maar de angst slaat ineens toe, en de reden daarvoor is:

Een inval van het FAVV enkele weken geleden in Hasselt. Ze zijn 'binnengevallen' alsof ze een criminele organisatie zijn. Deur open, dadelijk badge tonen en streng toespreken. Bij 3 beheerders tegelijk met 2 man aan de deur. Imponerend.... één beheerder is beginnen te wenen! Die mensen zijn door en door goed en zacht en zitten mega in met hun medeburger! Dit had ook anders kunnen lopen... Ze hadden de hoofdbeheerder kunnen bellen, vragen om langs te komen voor een gesprek, gevraagd hebben hoe ze nu werken en of ze zich bewust zijn dat het tegen de regels is. Dat ze hen begeleidde op weg naar een werking die wel binnen de huidige wetgeving past en ondertussen zeker niet met pv's en boetes aan komen zetten waardoor honderden gezinnen in Vlaanderen nog dieper in de miserie geduwd worden.

Gelukkig is het op dit moment nog niet gebeurd bij de Genkse organisatie.

Maar de angst onder deze mensen is enorm.

Iedereen is het erover eens dat een voedingsreglementering nodig is in onze samenleving.

Maar dit bekijken alsof ze een winstgevend iets is?

Het zijn allemaal vrijwilligers die gewoon de medemens willen helpen.

Maar door zo een acties zorg je ervoor dat ondertussen wel vele gezinnen honger lijden.


Daarom heb ik enkele vragen.

 Ik denk dat de hulp vooral moet komen vanuit het standpunt van een structurele oplossing voor de gezinnen die afhangen van zo een armoede organisatie.

  • Wat is jullie aanpak om deze gezinnen écht te helpen en niet langer van liefdadigheid te laten afhangen?
  • Wat gaan jullie doen om tijdens deze crisis vooral te voorkomen dat die groepen blijft groeien?... Waardoor deze organisaties zichzelf moeten blijven uitvinden om de nood maar gestild te krijgen.
  • Wat zien jullie zitten om deze organisaties bij te staan in de begeleiding om met alles wettelijk in orde te blijven?

Bespreking

Antwoord

Wat is jullie aanpak om deze gezinnen écht te helpen en niet langer van liefdadigheid te laten afhangen?

 

Het is in de aanpak van armoede uiteraard onze bedoeling om te zorgen voor structurele oplossingen eerder dan om symptomatisch te werk te gaan.

De armoedetafel die begin maart een eerste keer samenkwam, is een belangrijk instrument in de afstemming tussen lokaal bestuur, professionele organisaties en non-professionele armoedeorganisaties met het oog op een meer structurele aanpak van problematieken. 

Het doel van de armoedetafel is:

-           Elkaar en elkaars werking leren kennen

-           Afstemming van werkingen realiseren

-           Goed informeren over het aanbod in functie van verwijsmogelijkheden

-           Kennis van rechten vergroten via o.a. ‘Recht in de kijker’ met als gevolg een groter bereik van de doelgroep en het tegengaan van onder-bescherming 

-           Informatie over en gebruik maken van de bestaande steunsystemen

-           Een sociale kaart per gebied/wijk

 

Wat gaan jullie doen om tijdens deze crisis vooral te voorkomen dat die groepen blijft groeien?

Binnen Genk wordt er veel geïnvesteerd in pro-actieve detectie van armoedesignalen. Bovenstaande armoedetafel is één van de instrumenten met een bijdrage aan deze armoededetectie. Daarnaast zetten we over alle sectoren van groep Genk in op diverse acties om kinderen, jongeren en volwassenen alle kansen op groei en ontplooiing te geven. En wanneer het individueel financieel moeilijk is vooral door corona, dan beschikt het OCMW over specifieke steunmaatregelen. 

 

Ik verwijs in dit antwoord graag naar de input op de vraag naar het overzicht van de besteding van de ontvangen ondersteuning van de overheid. Zo is de steun in het kader van voedselhulp in deze zeer relevant, waarbij cliënten wel hun autonomie bewaren en zelf kunnen beslissen welke voedingsmiddelen ze aankopen. En vooral dan de COVID-steun voor het OCMW (427.198 euro), gezien het net als doel heeft om mensen die het door de crisis financieel moeilijk hebben te helpen, zodat ze niet in structurele armoede verglijden. 

 

Wat zien jullie zitten om deze organisaties bij te staan in de begeleiding om met alles wettelijk in orde te blijven?

 

Ook voor dit aspect kan er uitwisseling plaatsvinden op de armoedetafel. Daarnaast wordt een bijkomend overleg gepland met de initiatieven rond voedselhulp. Tijdens dit overleg kan de nodige regelgeving meegegeven worden aan de initiatieven. 

Maar zeker ook in het kader van de burgerbudgetten kan er informatie, afstemming en ondersteuning geboden worden. De ideeën voor een burgerbudget die werden weerhouden door de klankbordgroep zullen in een volgende fase alvast ondersteuning krijgen vanuit verschillende diensten van stad Genk om tot een volwaardige projectaanvraag te komen.

di 23/03/2021 - 18:22