Zoals we reeds hebben vernomen staat er een grote hervorming van ons openbaar vervoer in de pijplijn. Op 4 december 2021 treedt ook in Limburg een nieuw vervoersplan bij De Lijn in werking. In het plan wordt gefocust op snellere verbindingen op de grote assen. De bedoeling is dat bussen vlotter en frequenter rijden en minder stoppen, waardoor ze beter kunnen concurreren met de auto en op die plekken rijden waar er voldoende vraag is. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar wel niet ten koste van het basisrecht op mobiliteit. Het schrappen van deze grote hoeveelheid haltes past in de visie van het zogenaamde vraaggestuurd openbaar vervoer. De Vlaamse regering stapt af van het recht op mobiliteit: een bushalte op wandelafstand van je woning (750 meter op het platteland).
Er is, met andere woorden, een immens probleem van onderfinanciering. De Lijn wil dat nu compenseren met een gedeeltelijke privatisering: het ‘vervoer op maat’ moet de groeiende gaten in het net opvullen. Op termijn zal dat vooral met taxi’s moeten gebeuren. Mensen met voldoende middelen kunnen dat betalen, anderen niet. Hun recht op mobiliteit zal – nog meer dan vandaag – vastgeklikt zijn aan een auto. Geen goede evolutie.
In Limburg zullen meer dan 1 op de 4 haltes verdwijnen. Dat is veel. De meeste haltes verdwijnen in de perifere gebieden (Noord, Zuid, Oost) die nu al weinig toegankelijk zijn met het openbaar vervoer. Maar ook in Genk gaan er heel wat bushaltes verdwijnen. Uit cijfers die wij opvroegen in het Vlaams parlement blijkt dat van de 247 bushaltes er 52 weggaan. Er komen er 9 bij dus netto gaat het over -43. Dat betekent dat één op 5 van onze bushaltes in onze stad zou verdwijnen.
Vragen:
Waarom krijgen we niet de hele lijst van bushaltes die verdwijnen zodat de bevolking geïnformeerd is?
Wat is het plan in Genk om het vervoer op maat te organiseren?
Wat is de mening van ons stadsbestuur rond de afbouw van de bushaltes?
Gebaseerd op het decreet basisbereikbaarheid van 12 juni 2019 wordt het openbaar vervoersnetwerk momenteel hertekend. Binnen dit decreet is een efficiënt openbaar vervoer de belangrijkste pijler. Voor het kernnet en aanvullend net worden hiervoor aanpassingen voorzien die maken dat openbare bussen sneller en frequenter kunnen bedienen. Anderzijds wordt er op toegezien dat in woongebieden bushaltes steeds op een loopafstand van 750 meter en in een straal van gemiddeld 500 meter beschikbaar zijn. Beide doelstellingen leiden tot het schrappen van een aantal haltes. Dit is zo vastgelegd vanuit Vervoerregio Limburg (VVR).
Het G-net zelf zal eveneens bijgestuurd worden in functie van het concept basisbereikbaarheid. Hierdoor kunnen een aantal oude knelpunten weggewerkt worden. Een aantal haltes verdwijnen. Anderzijds wordt bekeken waar er, gezien deze nieuwe opportuniteit, haltes bij kunnen komen in functie van het optimaliseren van het G-net.
In zones waar witte vlekken in het openbaar vervoer aanwezig zijn, wordt de basisbereikbaarheid gegarandeerd door vervoer op maat. In Genk zijn deze witte vlekken praktisch onbestaande dankzij het goed ontwikkelde stadsnet (G-net). Hierdoor is enkel perifeer een ‘Vervoer op maat’-flex systeem nodig. Er zullen een zestal extra opstapplaatsen voorzien worden voor dit systeem. De praktische werking hiervan is in regie van de Vervoerregio. Er is al vastgelegd dat dit Vervoer op Maat voorzien wordt op werkdagen van 6 tot 10u, op zaterdag van 9 tot 21u en op zondag van 10 tot 17u. Momenteel worden de reizigerstarieven besproken.
De dienst mobiliteit heeft er in de Vervoerregio Limburg steeds voor gepleit om ons uitgebreid en dens busnet te behouden. Dat blijft dan ook onze doelstelling. Opdat iedere Genkenaar op loopafstand de mogelijkheid heeft om gebruik te maken van het openbaar vervoersnet. Dat heeft tot resultaat dat het aantal geschrapte haltes beperkt blijft, en voor veel geschrapte haltes een nieuw alternatief komt op korte loopafstand. De bijzonder hoge dekkingsgraad in Genk bedraagt 93% en blijft omzeggens dezelfde.
Wij streven ernaar deze veranderingen grondig en tijdig te communiceren naar de Genkenaar. Dit is zo opgenomen in onze planning. Echter, dit kan pas nadat het regionaal vervoersplan helemaal vastgelegd wordt binnen de Vervoerregio. Er volgt daarbij eerst nog een participatietraject én de regering moet het plan daarna goedkeuren.
di 23/03/2021 - 18:21