Geachte
Dit gaat over de bufferzone van het RUP Caetsbeek ter hoogte van de Beverststraat in Genk-Zuid. Hierover verscheen op 14 december 2020 ook een artikel in Het Belang van Limburg. Omdat u kort nadien de belofte maakte om een infovergadering voor de bewoners te organiseren, werd deze vraag uitgesteld.
Op 16 juni 2020 werd er een perceel industriegrond verkocht door Stad Genk aan het transportbedrijf Hermos BV. Op 25 augustus 2020 werd door het CBS de omgevingsvergunning verleend tot het bouwen en exploiteren van het transportbedrijf samen met een vergunning tot ontbossing van het terrein van 11.080 m².
Het buurtcomité van de Beverststraat heeft onze fractie hierover ook persoonlijk gecontacteerd. Zij hebben geen probleem met feit dat het transportbedrijf zich daar zal vestigen. Ook al mochten de bewoners jarenlang uitgaan van de veronderstelling dat op deze industriegrond bomen stonden als buffer tussen de industriezone en de woonzone, weten zij zeer goed dat een deel van de bomen die nu gekapt zijn stonden op industriegebied volgens het RUP Caetsbeek. In 2018 wilde men deze bomen ook kappen voor de komst van een recyclagepark. Ook toen hebben de bewoners meteen duidelijk gemaakt dat dit een probleem zou zijn bij de komst van het waterbufferbekken.
Tussen het industriegebied en het woongebied, bevindt zich volgens het RUP Caetsbeek heel duidelijk een verplicht buffergebied.
Tijdens de gemeenteraad van 16 juni 2020 heeft mijn collega Jan Bergmans (N-VA) jullie reeds gewaarschuwd dat door het kappen van de bomen op de industriegrond een aantal private percelen bufferloos zullen worden omdat er op een deel van de bufferzone nog geen bomen staan. Op deze gemeenteraad werd toen ook bevestigd dat het industriegrond is en dat er een bufferzone blijft. Nu zijn we 9 maanden later en stellen we vast dat er wel degelijk bomen in de bufferzone zijn gekapt (zie foto’s).
De vergunning van de deputatie voor het aanleggen van een waterbufferbekken in de bufferzone is verleend op voorwaarde en op basis van het feit dat de impact op de ruimtelijke ordening beperkt zou blijven doordat het bufferbekken nog omringd zou zijn door een mooie groene bosgordel. Door de verkoop van de industriegrond verkocht en de omgevingsvergunning met kapvergunning, is de impact op de ruimtelijke ordening echter niet langer beperkt.
Hierdoor is er een conflictsituatie ontstaan tussen de vergunning van de deputatie voor het waterbufferbekken en de vergunning van Stad Genk voor het bouwen van het transportbedrijf. Er is niet langer een groene boszone aanwezig die het waterbufferbekken zal omringen. De voorwaarde van de vergunning van de deputatie voor het waterbufferbekken werd dus geschonden. De impact is zelfs groter omdat het maaiveld van de bufferzone twee meter lager ligt dan het opgehoogde maaiveld van de aangrenzende industriezone.
Het grote visuele gat dat er nu is en waar het waterbufferbekken zal komen, zal geen soelaas bieden tegen geluidshinder en visuele hinder van en naar het industrieterrein. De groene bufferzone is van levensbelang en door de komst van het waterbufferbekken valt dit weg. De allerbeste optie was geweest dat dit volledig hersteld zou worden.
Op 27 februari 2021 vond de infovergadering plaats, waarbij een toelichting werd gegeven bij het dossier van het waterbufferbekken, het dossier van het transportbedrijf en het huidig ontwerp van het groenscherm zoals het nu vergund is met een ‘minimale geluidsreductie’.
Op deze infovergadering worden 3 voorstellen naar voren gebracht waarbij echter geen rekening werd gehouden met het huidige niveauverschil van twee meter:
1. Een grondwal (talud) met begroeiing van max. 2 meter hoog hetgeen niet voldoende geluidsbeperkend zal zijn.
2. Een draadafsluiting om te laten begroeien met klimop hetgeen kostelijk is en ook absoluut niet efficiënt tegen geluid zal zijn.
3. Een hoge geluidsmuur (tussen de 7 en 10 m) met begroeiing hetgeen ook zeer kostelijk zal zijn, maar waarmee wel het zicht op de industrie weggenomen wordt en het geluid gereduceerd kan worden.
Uit onze bezorgdheid en die van vele bewoners van de Beverststraat, zou ik u daarom concreet het volgende willen vragen:
1. Welke maatregelen zal u als burgemeester concreet ondernemen opdat de groene buffer in de bufferzone aangeduid op het RUP Caetsbeek hersteld wordt op korte termijn?
2. Hoe ziet het groenscherm er uit zoals het nu vergund is door Stad Genk? Zal dit zorgen voor een voldoende geluidsreductie?
3. Voor welk voorstel van bovenstaande 3 voorstellen (grondwal, draadafsluiting of geluidsmuur) zal stad Genk kiezen en waarom? Wordt hierbij rekening gehouden met de opmerkingen van de bewoners (optie geluidsmuur)? Wordt er een bevraging gedaan bij alle omliggende bewoners naar hun voorkeur? Tegen wanneer zal dit gerealiseerd worden?
4. Zal u het nodige doen om de bewoners van de Beverststraat op korte termijn, schriftelijk en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over de oplossing die zal worden gerealiseerd, en hen te betrekken bij dit dossier en de eventuele beslissingen die er nog genomen worden? Welke stappen zal u hiertoe nog concreet ondernemen?
Welke maatregelen zal u als burgemeester concreet ondernemen opdat de groene buffer in de bufferzone aangeduid op het RUP Caetsbeek hersteld wordt op korte termijn?
Hoe ziet het groenscherm er uit zoals het nu vergund is door Stad Genk? Zal dit zorgen voor een voldoende geluidsreductie?
Voor welk voorstel van bovenstaande 3 voorstellen (grondwal, draadafsluiting of geluidsmuur) zal stad Genk kiezen en waarom? Wordt hierbij rekening gehouden met de opmerkingen van de bewoners (optie geluidsmuur)? Wordt er een bevraging gedaan bij alle omliggende bewoners naar hun voorkeur? Tegen wanneer zal dit gerealiseerd worden?
Zal u het nodige doen om de bewoners van de Beverststraat op korte termijn, schriftelijk en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over de oplossing die zal worden gerealiseerd, en hen te betrekken bij dit dossier en de eventuele beslissingen die er nog genomen worden? Welke stappen zal u hiertoe nog concreet ondernemen?
Zoals u wellicht weet zijn de schepen en ikzelf in december ter plekke geweest en spraken we met de buurt af om in overleg te blijven. Enkele weken geleden hebben we daartoe nog verder overleg gehad met de betrokken inwoners, waarbij we de drie voorstellen (grondwal met beplanting, hoog groenscherm of geluidsschermen) verder besproken hebben.
Het is zeker geen gemakkelijk proces, daarom nemen we ook even de tijd om dit in overleg met onze diensten verder te bespreken en te onderzoeken. Het spreekt voor zich dat we hierover de komende weken met de inwoners zullen terugkoppelen. De buurt zal zeker een antwoord krijgen.
We hebben veel begrip voor de vele vragen na het verdwijnen van het groen. Sowieso wordt daarom rondom het geplande bufferbekken in de Beverststraat een groenscherm voorzien, zowel aan de zijde van het industrieterrein als aan de achterzijde van de woningen. Aan de zijde van het industrieterrein betreft het een groenbuffer van dertien à twintig meter breed, die bestaat uit een dubbele rij hoogstambomen en tussenin volledig opgevuld wordt met bosgoed. De soortensamenstelling is gericht op bladhoudende en snelgroeiende planten. Dit geeft een dicht groenscherm op elke hoogte en zorgt voor een visuele scheiding.
Aan de achterzijde van de woningen is het een groenbuffer van ongeveer vijf meter breed. De groenaanplanting beperkt zich daar tot bosgoed aan een lagere plantdichtheid gezien deze strook dienst moet kunnen blijven doen voor de periodieke ruimings- en onderhoudswerken van de Daalderheidebeek door de waterloopbeheerder, Provincie Limburg (de beek grenst aan de percelen van de woningen).
Maar zoals op de overlegvergadering aangehaald willen we verder de bijkomende opties onderzoeken om tegemoet te komen aan de vragen van de buurt. Kunnen we werken met een voldoende hoge grondwal? Wat zal de kost zijn van het plaatsen van bijvoorbeeld Evergeen geluidsschermen? Zijn er nog andere mogelijkheden om snel naar een vergroening te gaan zodat ook de visuele hinder snel beperkt kan worden? Vandaag hebben we hierin nog niet alle opties onderzocht. Zo ben ik vorige week nog ter plaatse geweest om het aangehaalde niveauverschil zelf ook eens te ervaren. Onze diensten werken verder aan een nota die we eerstdaags hopen te behandelen. Zodra we een duidelijk standpunt ingenomen hebben zullen we dit terugkoppelen met de buurt.
Ik wil verder toch ook hier de nuance meegeven die wij ook vernemen van de betrokken diensten en technici. In de toelichting van uw interpellatie geef je aan dat met een hoge geluidsmuur het geluid gereduceerd kan worden. Dit is echter niet zeker. Een geluidsscherm heeft het meeste nut wanneer het kort bij de geluidsbron geplaatst wordt en dan ook nog enkel voor ontvangers redelijk kort bij het scherm. Maar het schepencollege is bereid om alle opties te bespreken, ook al beseffen we dat dit mogelijk niet alles zal oplossen.
Door het grote aantal bedrijven en de diverse geluidsbronnen per bedrijf in het industriegebied Genk-Zuid is de aanpak van geluidshinder een complex gegeven. Om de geluidshinder in kaart te brengen kunnen we de hulp van de buurtbewoners goed gebruiken. We vragen de buurtbewoners om de geluidsklachten gedurende een tweetal weken grondig te inventariseren. Op basis van deze gegevens kunnen we samen met de afdeling Handhaving van de Vlaamse overheid de meest hinderlijke geluidsbronnen gericht opsporen en aanpakken.
di 23/03/2021 - 18:21