Terug
Gepubliceerd op 26/04/2021

2021_IP_00026 - Interpellatie van raadslid Chris Janssens: De staat van de voetpaden

Gemeenteraad
di 23/03/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00026 - Interpellatie van raadslid Chris Janssens: De staat van de voetpaden 2021_IP_00026 - Interpellatie van raadslid Chris Janssens: De staat van de voetpaden

Motivering

Indiener(s)

Chris Janssens

Gericht aan

Wim Dries

Tijdstip van indienen

vr 12/03/2021 - 08:58

Toelichting

Uit een studie van pechhulpdienst en belangenvereniging van automobilisten Touring die onlangs in de pers aan bod kwam, blijkt dat 6 op de 10 Vlamingen ontevreden zijn over de toestand van de voetpaden. De voornaamste oorzaak van ontevredenheid gaat over putten, bulten of verzakte tegels na werken. Daarnaast zijn er veel voetpaden die te smal zijn of bezaaid met obstakels (zitbanken, elektriciteitsmasten, palen voor verkeersborden, bloembakken, …). Al deze zaken zorgen ervoor dat zich te voet verplaatsen een moeilijke onderneming wordt. Zeker voor mindermobiele mensen of mindervaliden die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel.

Hieromtrent stel ik graag volgende vragen: 

  • Komen in onze stad meldingen binnen van onveilige voetpaden? Indien ja, om hoeveel meldingen ging het in 2019 en 2020?
  • Welke evolutie zit er in deze cijfers over een langere termijn?
  • Is er een plan van aanpak wanneer dergelijke meldingen binnen komen? Indien ja, graag een overzicht van de gehanteerde aanpak. Indien nee, zal het stadsbestuur zo’n plan van aanpak opstellen?
  • Hanteert onze stad een pro-actieve visie op het onderhoud van voetpaden of voert het een ad hoc-beleid?
  • De corona-crisis heeft een negatieve impact op de inkomsten van de lokale besturen. Deze impact kan er voor zorgen dat minder investeringen zullen worden uitgevoerd. Kan het stadsbestuur garanderen dat er niet bespaard zal worden op onderhoud van voetpaden, zelfs niet omwille van de negatieve impact van de corona-crisis op de inkomsten van onze stad?

Bespreking

Antwoord

Komen in onze stad meldingen binnen van onveilige voetpaden? Indien ja, om hoeveel meldingen ging het in 2019 en 2020?

Welke evolutie zit er in deze cijfers over een langere termijn? 

Ja, deze komen via verschillende kanalen tot bij ons: er zijn meldingen van burgers via de website of telefonisch, maar ook via wijkmanagers en andere personeelsleden.

Voor de melding “schade op openbaar domein” kregen we in 2019 335 meldingen en in 2020 303 meldingen. In de maanden januari en februari van dit jaar kwamen er 65 meldingen binnen. Merk op dat dit ruimer gaat dan enkel voetpaden. Deze melding omvat ook schade aan rijwegen, fietspaden en inritten op openbaar domein. Het aantal meldingen voor dit onderwerp blijft de laatste jaren ook stabiel met gemiddeld ongeveer 300 meldingen per jaar. We bekijken ondertussen hoe de we deze meldingen in de toekomst ook kunnen opsplitsen, zodat we de cijfers nog beter kunnen analyseren.

Is er een plan van aanpak wanneer dergelijke meldingen binnen komen? Indien ja, graag een overzicht van de gehanteerde aanpak. Indien nee, zal het stadsbestuur zo’n plan van aanpak opstellen?

Er wordt altijd eerst ingeschat hoe prioritair de aanvraag is. Op basis hiervan plant men dan in om ter plekke te gaan en de schade of gevraagde aanpassingen te beoordelen. Bij eenvoudige herstellingen worden deze dan gewoon onmiddellijk uitgevoerd. Grotere werken worden opgenomen in de werkplanning. 

Hanteert onze stad een pro-actieve visie op het onderhoud van voetpaden of voert het een ad hoc-beleid?

Momenteel wordt er enkel bij een totaalinrichting van een weg met voetpaden pro-actief gewerkt. Het opvolgen van schade en herstellingen van voetpaden gebeurt nu enkel ad hoc, na meldingen van bewoners of stadsmedewerkers. We zijn dan ook blij als burgers ons attent maken op dergelijke gebreken en blijven oproepen om eventuele meldingen steeds via onze website te registreren via de melding “schade op openbaar domein melden”.

Kan het stadsbestuur garanderen dat er niet bespaard zal worden op onderhoud van voetpaden, zelfs niet omwille van de negatieve impact van de corona-crisis op de inkomsten van onze stad?

Herstellingen die nodig zijn in functie van veiligheid of in functie van goed onderhoud van het openbaar domein zullen steeds prioritair aangepakt worden met de beschikbare budgetten.

di 23/03/2021 - 18:05