Bij de organisatie van het Vaccinatiecentrum ‘De Limburghal’ te Genk vragen ook de mobiliteitsvraagstukken, en in het bijzonder de verplaatsingsmogelijkheden van inwoners met een beperkte mobiliteit, de nodige aandacht. Via een retributie wordt een gedeelte van de kostprijs van het vervoersaanbod naar en/of vanuit het vaccinatiecentrum via een aantal aangeduide vervoerspartners, gerecupereerd van de gebruiker.
De Limburghal fungeert als vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone Kemp en Duin, waarvoor stad Genk als penvoerende organisatie optreedt. De Limburghal werd als geschikte locatie bevonden mede dankzij de ligging in de nabijheid van belangrijke vervoersknooppunten. Onder meer ook in functie van parkeermogelijkheden en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer is de locatie van De Limburghal geschikt.
In het bijzonder de verplaatsingsmogelijkheden van inwoners uit het bedieningsgebied van het Vaccinatiecentrum ‘De Limburghal’, die het vaccinatiecentrum niet of moeilijk via de reguliere kanalen (te voet, per fiets, per (deel)wagen, via openbaar vervoer, met familie/vrienden/buren, …) kunnen bereiken, dienen daarbij bewaakt te worden. Stad Genk/het vaccinatiecentrum biedt specifiek voor deze personen een vervoersoplossing door één van de aangeduide vervoerspartners aan (overeenkomstig 2021_CBS_00724).
Onder meer voor het collectief transport en voor de vervoerskosten voor minder mobiele personen kent de Vlaamse Regering aan de penhoudende gemeenten subsidies toe. In de toelichtende nota van VVSG betreffende het vervoer naar vaccinatiecentra is opgenomen dat het mogelijk is om aan de gebruikers van het vervoer een tarief aan de gebruiker aan te rekenen.
Het is aangewezen, gezien de budgetnoodwendigheden en de financiële toestand van de stad Genk, aan de inwoners van Genk, As en Zutendaal, voor wie het vervoer, door één van de vervoerspartners, naar en/of vanuit het Vaccinatiecentrum ‘De Limburghal’ wordt aangevraagd, een billijke en laagdrempelige eigen bijdrage (“tarief”) aan te rekenen om een gedeelte van de kostprijs van dit vervoer te recupereren. Deze dienstverlening vergt immers belangrijke inspanningen voor de stad, waaronder de onkost- en vervoerstarieven zoals afgesproken met de vervoerspartners (zie 2021_CBS_00724), alsook personeels-, software- en andere kosten voor het verwerken en plannen van de vervoersaanvragen.
De retributie voor het vervoer wordt forfaitair vastgesteld op € 2,50 voor een enkele rit. Onder ‘enkele rit’ wordt verstaan: de heenrit van het vertrekadres naar het Vaccinatiecentrum ‘De Limburghal’, of de terugrit vanuit het Vaccinatiecentrum ‘De Limburghal’ naar het bestemmingsadres, waarbij zowel het vertrekadres als het bestemmingsadres gelegen dienen te zijn in Genk, As of Zutendaal en ongeacht de afstand in kilometers tot het vaccinatiecentrum. Bijgevolg, wanneer men zowel voor de heenrit als voor de terugrit gebruik maakt van dit vervoer, zal de totale retributie € 5,00 bedragen. Een eventuele begeleider die samen vervoerd wordt met de persoon voor wie het vervoer werd aangevraagd, is geen retributie verschuldigd. Indien, om welke reden dan ook, er geen gebruik gemaakt wordt van het aangevraagde vervoer, wordt de retributie niet aangerekend (zgn. “loze rit”, cf. regeling MMC).
De retributie voor de heenrit en/of terugrit dient contant betaald te worden in het vaccinatiecentrum, op het moment van aanmelding aan het onthaal; deze betaling gebeurt, omwille van veiligheidsoverwegingen, bij voorkeur elektronisch; betaling in speciën is echter ook mogelijk. Bij gebrek aan contante betaling ter plaatse, moet de retributie betaald worden via een toegezonden factuur.
T.a.v. het college wordt de mogelijkheid voorzien om, via een gemotiveerd besluit, afwijkingen op dit retributiereglement toe te staan.
De gemeenteraad stelt het retributiereglement voor het vervoer naar en vanuit het Vaccinatiecentrum ‘De Limburghal’ te Genk, uitgevoerd door één van de aangeduide vervoerspartners, voor de duur van de vaccinatiecampagne tegen Covid-19, vast.
De gemeenteraad bekrachtigt de vaststelling van het retributiereglement door het college van burgemeester en schepenen, en de inwerkingtreding, d.d. 16 maart 2021.
Het retributiereglement blijft van kracht voor de duur van de vaccinatiecampagne.