Het uitwerken, opzetten en operationeel houden van een multichannel-strategie is een hele uitdaging. Niet alleen qua organisatie, het vergt ook financiële inspanningen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kleinere, lokale ondernemers er zelden of nooit toe komen om hiermee aan de slag te gaan.
Anderzijds kan een ondernemer er niet meer omheen. De toekomst van de retail/horeca ligt in een combinatie van het fysieke en het digitale.
Het komt er voor de ondernemer dan ook op aan de ‘juiste’ keuzes te maken. De ‘juiste’ keuze is die keuze die de ondernemer toelaat om op basis van reeds genomen beslissingen en reeds uitgevoerde investeringen, in de toekomst toch flexibel in te spelen op de wijzigingen in het gedrag van de consument.
Het werken met bouwblokken, die via een open structuur vlot aan elkaar kunnen gekoppeld worden en waarmee de ondernemer modulair aan de slag kan, is waarschijnlijk de basis van een verstandige omnichannel-strategie. Zo kan de ondernemer groeien op maat van de mogelijkheden van zijn bedrijf en op maat van de wensen en de noden van de klanten.
De rol van de stad Genk in de uitwerking van een omnichannel-strategie voor de lokale ondernemers zou meervoudig kunnen zijn.
In eerste instantie zouden we met onze lokale ondernemers opnieuw de reeds uitgewerkte inzichten kunnen delen die we vanuit georganiseerde masterclasses hebben ontwikkeld. Op deze wijze krijgen ze een zicht op de uitdagingen waar ze voor staan. Door een op het eerste zicht complex probleem op te breken in kleinere deelproblemen, wordt het geheel minder onoverkomelijk. De ontwikkeling van een omnichannelstrategie kan, mits goed doordacht aangepakt, stapsgewijze gebeuren.
In een tweede fase kunnen we eventueel informatie- en opleidingssessies organiseren. In lijn daarmee zouden we ook een overzicht kunnen aanreiken van aanbieders/ontwikkelaars en de prijzen van verschillende bouwblokken om op die manier al een kwalitatief aanbod te kunnen aanbieden.
Tenslotte kan er bekeken worden op welke wijze we de lokale ondernemers financieel kunnen ondersteunen bij de concretisering van hun omnichannel-strategie. Gezien iedere omnichannnel-strategie voor iedere individuele ondernemer maatwerk is, zijn groepsaankopen minder aangewezen. Een toelage voor de ontwikkeling van de omnichannel-strategie en/of voor bepaalde investeringen lijken hier meer aangewezen. Die toelage willen we dan organiseren via het ingesloten toelagereglement.
Naar aanleiding van de recente ‘lockdowns’ in de strijd tegen het Covid-19 virus (Corona), werden onze ondernemers in handel en horeca nog eens met de neus op de feiten gedrukt. Het internet is een nuttig en noodzakelijk kanaal in het contact met hun klanten en potentiële klanten.
Dat ondernemers aan het prille begin van de opkomst ‘e-commerce’ argwanend naar dit fenomeen keken, is te begrijpen. Ze zagen dit als een ernstige bedreiging van hun klassiek businessmodel. Intussen is handel via het internet zodanig ingeburgerd, dat we ons haast geen wereld meer zonder kunnen indenken. En toch moeten we vaststellen dat heel wat ondernemers in handel en horeca op geen enkele wijze aanwezig zijn op het internet. Waarmee ze opportuniteiten missen om in contact te treden met hun klanten en potentiële klanten.
De wereld van de e-commerce is in volle evolutie. Niemand kan voorspellen welke richting dit verder uit zal gaan. Maar alles wijst erop dat we evolueren naar een mix van verkoopkanalen om de klant op de meest optimale wijze te bereiken. Het is de klant die bepaalt via welk kanaal hij/zij een aankoop wenst te doen. We spreken van een omni-channel benadering (bricks and clicks, fygitaal winkelen).
Het is aan de ondernemer om te bepalen via welke kanalen hij/zij hun klanten wensen te benaderen en te bedienen. En het is op basis van die keuze dat de ondernemer zijn businessmodel zal ontwikkelen.
Het ontwikkelen of optimaliseren van dergelijke kanalen vergt toch wel een financiële inspanning. Zeker gezien de moeilijke maanden die onze handel en horeca achter de rug hebben, zijn de financiële reserves bij heel wat ondernemers ontoereikend om deze bijkomende investering nog erbij te nemen en volledig zelf te financieren.
Met deze toelage willen we onze handelaars en horeca uitbaters dan ook ondersteunen in hun ontwikkelingstraject om hen zo goed mogelijk te wapenen voor de toekomst.
De gemeenteraad gaat akkoord met de inhoud van het toelagereglement ter ondersteuning van de digitalisering van de verkoopkanalen van handels- en horecazaken.