Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_IP_00060 - Interpellatie van raadslid Karel Kriekemans: Jonge mensen helpen bij de aankoop van een woning op Genks grondgebied.

Gemeenteraad
di 16/06/2020 - 20:15 Het Auditorium - Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Wim Dries, Anniek Nagels, Kathleen Parthoens, Erhan Yilmaz, Alessandro Cucchiara, Toon Vandeurzen, Michael Dhoore, Yilmaz Kurtal, Ria Grondelaers, Geert Swartenbroekx, Annita Laporte, Jos Lantmeeters, Erik Gerits, Chris Janssens, Mehmet Kayacan, Marleen Vrancken, Lotte Trippaers, Yasin Kilic, Geert Reyskens, Mustafa Harraq, Sara Roncada, Ivo Schoonheere, Zuhal Demir, Jan Bergmans, Nawal Farih, Laura Olaerts, Cansu Pinarci, Jasper Olaerts, Meryame Kitir, Karel Kriekemans, Danny Kerkhofs, Stefano Ghiro, Sabine Hoeven, Sabrina Cavaliere, Chantal Coppens, Gaby Colebunders, Anna Boey, Rina Simons, Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts
2020_IP_00060 - Interpellatie van raadslid Karel Kriekemans: Jonge mensen helpen bij de aankoop van een woning op Genks grondgebied. 2020_IP_00060 - Interpellatie van raadslid Karel Kriekemans: Jonge mensen helpen bij de aankoop van een woning op Genks grondgebied.

Motivering

Indiener(s)

Karel Kriekemans

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

wo 10/06/2020 - 22:18

Toelichting

Genk is een jonge en ambitieuze stad die sterk inzet op creativiteit, innovatie en woonkwaliteit. Het is daarom belangrijk dat alle bevolkingsgroepen zich aangetrokken voelen tot het stedelijk woonmilieu. Onze focus op jonge gezinnen in het meerjarenplan is logisch, aangezien de keuze van de aankoop van een eerste woning over het algemeen bepalend is voor het verdere leven. Deze jonge dynamische doelgroep geeft zuurstof aan Genk, zowel op sociaal als fysiek vlak. Jonge mensen zorgen voor creativiteit en vernieuwing in de stad en zorgen voor een groot stuk mee voor de renovatie van de bestaande woningen. De aankoop van appartementen en huizen in Genk heeft in 2019 een grote groei gekend. Dit had gedeeltelijk te maken met de afschaffing van de woonbonus. Ik merk wel dat er sinds enkele jaren weer een dynamiek is ontstaan van jonge Genkenaren die terugkeren naar hun roots na omzwervingen buiten onze provincie. Immomakelaars bevestigen dat de verkoop van huizen zeer goed gaat in Genk. In bepaalde wijken duurt het maximum een week vooraleer de makelaar tot verkoop kan overgaan. Deze snelle verkoop zorgt ook voor veel frustratie bij de jonge gezinnen, omdat ze telkens te laat zijn voor een aankoop. Dit zorgt ervoor dat er wordt gekeken naar gemeentes in de buurt waar de koopdruk lager is.

- Kunnen we een infopunt opstarten waar jonge gezinnen begeleid worden in de zoektocht naar een huis?

- Onze stad heeft zeer veel faciliteiten (scholen/ sportcomplexen/ kinderopvang/ natuur/ fietspaden/ openbaar vervoer/ cultuur) die belangrijk zijn voor jonge gezinnen. Kunnen we deze oplijsten per wijk zodat jongeren tijdens hun keuze zien dat elke wijk zijn troeven heeft?

- Komen er nieuwe initiatieven zoals het erfpachtproject “In de Bres” die speciaal gericht zijn op jongeren?

Bespreking

Antwoord

Kunnen we een infopunt opstarten waar jonge gezinnen begeleid worden in de zoektocht naar een huis? 

Het is eigenlijk aan de private markt en immobiliënsector om de mensen wegwijs te maken in een zoektocht naar een geschikte woning. Dat is niet de kerntaak van een lokaal bestuur. We hadden vroeger de website woneningenk.be waar we het aanbod van de privé-markt mee kenbaar maakten. We hebben echter gemerkt dat de private markt veel info heeft en ook duidelijk beschikbaar stelt én dat deze goed gebruikt wordt. Neemt niet weg dat we graag nagaan waar er mogelijk nog hiaten zijn in dit systeem en extra begeleiding wenselijk of mogelijk is. 

Er is een gebrek aan betaalbare woningen. We zien het daarom wel als onze taak om mee te werken aan de realisatie van woningen voor de groep mensen die door de private woningbouw te weinig of niet bediend worden. Dat doen we op verschillende manieren. We stimuleren privé-partners om te ontwikkelen in Genk, we stellen gronden ter beschikking via projecten als bijvoorbeeld ‘In de Bres’ en ‘Meiboom’ én we werken samen met partners in de sociale huisvesting (Landwaarts, Nieuw Dak, SVK Het Scharnier). 

Onze stad heeft zeer veel faciliteiten die belangrijk zijn voor jonge gezinnen. Kunnen we deze oplijsten per wijk zodat jongeren tijdens hun keuze zien dat elke wijn zijn troeven heeft?

Vanuit onze Dienst Wijkontwikkeling maken we met het oog op huisbezoeken aan nieuwe inwoners per wijk of stadsdeel een ruim overzicht van voorzieningen, diensten en contactpersonen. Het is een goed idee te bekijken hoe we die info ook op een andere manier beschikbaar kunnen maken voor zij die in Genk een woning zoeken. 

Komen er nieuwe initiatieven zoals het erfpachtproject ‘In de Bres’ die speciaal gericht zijn op jongeren?

Momenteel werken we aan de evaluatie van dit project. Met de leerpunten uit dit project willen we verder aan de slag gaan, om zo nieuwe projecten in te plannen met een duidelijke focus op betaalbaarheid voor deze doelgroep (maar daarom niet exclusief voor deze doelgroep). Dit hoeft niet altijd via erfpacht te gebeuren, maar het kan wel. Belangrijk is dat we onze instrumenten gericht en efficiënt inzetten. Dit zal voor een stuk gebeuren binnen de vastgoedportefeuille die de stad in de markt plaatst.

di 16/06/2020 - 16:38