Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_IP_00058 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Meer praktijktesten in Genk: wie praktijktesten nu nog weigert, legt zich neer bij discriminatie

Gemeenteraad
di 16/06/2020 - 20:15 Het Auditorium - Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Wim Dries, Anniek Nagels, Kathleen Parthoens, Erhan Yilmaz, Alessandro Cucchiara, Toon Vandeurzen, Michael Dhoore, Yilmaz Kurtal, Ria Grondelaers, Geert Swartenbroekx, Annita Laporte, Jos Lantmeeters, Erik Gerits, Mehmet Kayacan, Marleen Vrancken, Lotte Trippaers, Yasin Kilic, Geert Reyskens, Mustafa Harraq, Sara Roncada, Ivo Schoonheere, Zuhal Demir, Jan Bergmans, Nawal Farih, Laura Olaerts, Cansu Pinarci, Jasper Olaerts, Meryame Kitir, Karel Kriekemans, Danny Kerkhofs, Stefano Ghiro, Sabine Hoeven, Sabrina Cavaliere, Chantal Coppens, Gaby Colebunders, Anna Boey, Rina Simons, Hilde De Wilde

Afwezig

Chris Janssens

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts
2020_IP_00058 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Meer praktijktesten in Genk: wie praktijktesten nu nog weigert, legt zich neer bij discriminatie 2020_IP_00058 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Meer praktijktesten in Genk: wie praktijktesten nu nog weigert, legt zich neer bij discriminatie

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

wo 10/06/2020 - 17:31

Toelichting

Achtergrondsituatie

Afgelopen zondag kwamen 10.000 mensen op straat om etnische discriminatie aan te klagen. Onderzoek aan de UGent toont aan dat een sollicitant met een vreemde naam effectief minder kansen heeft op een baan. Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, schreef hierover een opiniestuk https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/09/praktijktesten/  en formuleerde het zo: "Bijvoorbeeld, in een praktijktest in 2016 kregen personen met een Turkse naam 46% minder uitnodigingen voor een jobgesprek dan personen met een Vlaamse naam en verder volstrekt dezelfde cv-kenmerken. Bijna de helft minder op gesprek mogen omdat je Mehmet heet in plaats van Michael, of omdat je Meryem heet in plaats van Martine, dat kunnen we toch niet langer tolereren?" Stijn Baert doet daarom een concreet voorstel voor praktijktesten.

 Afgelopen jaren waren er tal van diversiteitsplannen en sensibiliseringscampagnes, maar zonder veel resultaat. De anti-discriminatiewetgeving zou te veel dode letter zijn en hierdoor legt het beleid zich min of meer neer bij de discriminatie. Hij zegt dat we toe zijn aan praktijktesten op Vlaams of Belgisch niveau, omdat de ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt meten niet anders kan dan via praktijktesten. Antwerpen en Gent zijn al begonnen met praktijktesten op de huur- en arbeidsmarkt uit te voeren en hebben praktijktesten ingeschreven in hun bestuursakkoorden. Concreet heeft hij een drietal pistes uitgewerkt. Zo vindt hij dat: 1.  praktesten best op sectorniveau plaatsvinden. Probleemsectoren kunnen dan gedwongen worden tot zelfregulering én opgevolgd worden via nieuwe testen. 2. Test op meer dan etnische discriminatie alleen. Het is belangrijk om discriminatie voldoende breed in kaart te brengen, bijv ook aandacht voor eventuele ongelijke behandeling op basis van sekse, seksuele geaardheid en (eerdere) gezondheidsproblemen. 3. Zet ook het positieve in de verf. Er zullen ook bedrijven zijn die fair en diversiteitsvriendelijk uit de testen naar voren komen en het is zaak om deze bedrijven ook zo te benoemen met "diversiteitsvriendelijk" label. In tijden van corona waarbij er heel wat werknemers werkloos geraken, is het bovendien nog moeilijker om aan de bak te komen, maar zien we dat de discriminatie op etnisch vlak, maar ook op leeftijd en handicap groter worden. Misschien juist wel het ideale moment om hieraan iets te doen.

Vragen:

  • Heeft Genk ook praktijktesten ingeschreven in haar bestuursakkoord?
  • Indien neen, wat zijn dan de remmingen om praktijktesten in te schrijven in het bestuursakkoord?
  • Is er ooit contact geweest met Gent of Antwerpen inzake het kader waarin die praktijktesten werden opgenomen of om ervaringen op dit vlak uit te wisselen?
  • Indien ja, hoelang zijn we met deze praktijktesten bezig?
  • Indien ja, hoeveel praktijktesten hebben we de afgelopen 5 jaar uitgevoerd? In welke sectoren?
  • Wat waren de besluiten van deze praktijktesten?
  • Wat waren de gevolgen van deze praktijktesten in deze sectoren?

Bespreking

Antwoord

Heeft Genk ook praktijktesten ingeschreven in haar bestuursakkoord? Indien neen, wat zijn dan de remmingen om praktijktesten in te schrijven in het bestuursakkoord?

Praktijktesten zijn opgenomen in het bestuursakkoord én in het meerjarenbeleidsplan. In de operationele plannen is daar opgenomen dat we starten met praktijktesten op de huisvestingsmarkt vanaf 2020. Er is een coördinerend medewerker aangeduid. We bevinden ons momenteel in de opstartfase. 

Is er ooit contact geweest met Gent of Antwerpen inzake het kader waarin die praktijktesten werden opgenomen of om ervaringen op dit vlak uit te wisselen?

Ja, er was hierover contact met stad Gent tijdens een uitwisseling in het kader van Gelijke Kansen (in 2018) en stad Gent is haar werking komen toelichten tijdens een workshop op de studiedag in het kader van het project ‘Springplank voor Divers Talent’, georganiseerd door Stad Genk op 25 november 2019. 

We namen ook deel aan een uitwisseling over praktijktesten, die georganiseerd werd door VVSG. Daar waren alle centrumsteden aanwezig. 

di 16/06/2020 - 16:31