Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Parkeren in Genk evaluatie

Gemeenteraad
di 16/06/2020 - 20:15 Het Auditorium - Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Wim Dries, Anniek Nagels, Kathleen Parthoens, Erhan Yilmaz, Alessandro Cucchiara, Toon Vandeurzen, Michael Dhoore, Yilmaz Kurtal, Ria Grondelaers, Geert Swartenbroekx, Annita Laporte, Jos Lantmeeters, Erik Gerits, Chris Janssens, Mehmet Kayacan, Marleen Vrancken, Lotte Trippaers, Yasin Kilic, Geert Reyskens, Mustafa Harraq, Sara Roncada, Ivo Schoonheere, Zuhal Demir, Jan Bergmans, Nawal Farih, Laura Olaerts, Cansu Pinarci, Jasper Olaerts, Meryame Kitir, Karel Kriekemans, Danny Kerkhofs, Stefano Ghiro, Sabine Hoeven, Sabrina Cavaliere, Chantal Coppens, Gaby Colebunders, Anna Boey, Rina Simons, Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts
2020_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Parkeren in Genk evaluatie 2020_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Parkeren in Genk evaluatie

Motivering

Indiener(s)

Sabrina Cavaliere

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

wo 10/06/2020 - 11:09

Toelichting

Stad Genk wil met het nieuwe parkeerbeleid:

● Een goede mobiliteit voor alle voertuigen verzekeren en de parkeerdruk/problematiek beperken door een vlotte rotatie doorheen beschikbare plaatsen
● Parkeren op piekmomenten makkelijker maken
● Wonen, werken en winkelen aangenaam maken voor iedereen die met de wagen ter plaatse komt

Echter blijkt dat de kernwaarden van het nieuwe parkeerbeleid niet helemaal op deze manier worden ervaren door de Genkenaren en haar bezoekers. Er zijn nog
heel wat onduidelijkheden en misschien ook wat verbeterpunten.

Mindervaliden

⇨ Wat met mindervalide mensen die zelf geen auto hebben en zich door verschillende familieleden/ vrienden laten vervoeren?
⇨ Wat met mindervalide mensen die niet in Genk wonen?

Bewoners van de rode en paarse zone en mensen die in deze zones werken

⇨ Hoe zit het met het gratis uurtje? Is dat één uur gratis parkeren in Genk, maakt niet uit in welke zone of is het één uur gratis parkeren per dag per zone?


Op de commissie hadden wij het 2de begrepen. Je kan één uur per dag parkeren in Genk centrum (rode zone) en 1 uur per dag in de paarse zone.
Het heeft blijkbaar al voor veel frustratie gezorgd bij verschillende inwoners van het centrum. Als zij boodschappen gaan doen op de Vennestraat, dan zouden ze
moeten betalen om hun koopwaar te kunnen lossen aan hun deur.
Dit is toch absurd?!

⇨ Waarom hebben bewoners van de rode en paarse zone geen recht op een parkeerkaart? Moeten zij altijd betalen om hun auto kwijt te kunnen? Vele van deze mensen wonen al in het centrum van Genk nog voor het betalend parkeren werd ingevoerd.
⇨ Kan ik een lijst krijgen van de straten waar men geen recht heeft op een gratis parkeerplaats in hun straat?
⇨ Welk aanvaardbaar alternatief bieden jullie?

Op jullie website www.genk.be/bewonersparkeren staat te lezen dat bewoners van een blauwe zone per gezin recht heeft op 2 gratis parkeerkaarten om gratis te kunnen parkeren in hun straat. Extra kaarten kosten 100 euro per kaart per jaar. Nu blijkt dat het 1 kaart per gezin geworden is en extra kaarten 250 euro kosten.
In 3600 stond het ook nog eens fout, hierin werd een tarief van 200 euro gecommuniceerd. Als centrumstad met de laagste inkomens maakt die 50 euro een wereld van verschil!

Men spreekt hier enkel over de blauwe zone waarom wordt dit niet uitgebreid voor de bewoners van de rode en paarse zone?

Ook voor de mensen die werken in de verschillende zones is er heel wat onduidelijkheid over het nieuwe parkeerreglement.

⇨ Heeft elke werknemer, maakt niet uit welke zone, recht op een vergunning of een abonnement?
⇨ Wat zijn de tarieven per zone?

Zorgkundigen:

Is er een specifieke communicatie geweest naar alle zorgkundigen in Genk? Verschillende van hen hebben gelezen in de 3600 via welke link ze hun kaart kunnen aanvragen. Maar zij die dat gemist hebben worden niet op de juiste manier geholpen door het parkeercentrum en worden van het kastje naar de muur gestuurd.
Zelfs op de website parkeren.be/ genk wordt er geen verwijzing gemaakt naar de link waar men op moet registreren als zorgverlening, nl www.eerstelijngaoz.be

Concreet:

  • Wat met mindervalide mensen die zelf geen auto hebben en zich door verschillende familieleden of vrienden laten vervoeren?
  • Wat met mindervalide mensen die niet in Genk wonen?
  • Hoe zit het met het gratis uurtje? Is dat één uur gratis parkeren in Genk, maakt niet uit in welke zone of is het één uur gratis parkeren per dag per zone?
  • Waarom hebben bewoners van de rode en paarse zone geen recht op een parkeerkaart? Moeten zij altijd betalen om hun auto kwijt te kunnen? Vele van deze mensen woonden al in het centrum van Genk nog voor het betalend parkeren werd ingevoerd.
  • Kan ik een lijst krijgen van de straten waar men geen recht heeft op een gratis parkeerplaats in hun straat?
  • Welk aanvaardbaar alternatief bieden jullie voor hen die geen recht hebben op een gratis parking in hun straat op het openbaar domein?
  • Heeft iedereen die werkt in een betaalzone, recht op een vergunning of een abonnement?
  • Wat zijn de nieuwe tarieven per zone voor een vergunning of een abonnement?
  • Waarom verschilt de info op www.parkeren.be/genk met de info die te lezen is op www.genk.be/bewonersparkeren ?
  •  Is er een specifieke communicatie geweest naar alle zorgkundigen in Genk over hoe en waar ze zich kunnen registreren?
  • Aangezien de inburgering van het nieuwe parkeerreglement niet zonder slag of stoot gebeurt, vragen wij dat de proefperiode (zonder retributies) duurt tot 1/9/2020 en dat de stad werkt aan een eenduidig communicatieplan waarin alle ingezette media dezelfde volledige boodschap bevatten.

Bespreking

Antwoord

Communiceren over parkeren is altijd moeilijk, maar de meeste vragen verrassen ons enigszins aangezien veel antwoorden eenvoudig te vinden zijn in de nieuwe parkeerfolder en de websites van stad en POG. Maar bij deze antwoord op je vragen:

Wat met mindervalide mensen die zelf geen auto hebben en zich door verschillende familieleden/ vrienden laten vervoeren?

Zij kunnen met hun mindervalide-kaart met eender welk voertuig gratis en onbeperkt parkeren op de daarvoor voorbehouden parkeerplaatsen. Daarnaast kunnen zij twee nummerplaten laten registreren om gratis en onbeperkt te parkeren op ‘alle’ parkeerplaatsen binnen de betaalzones. Best de nummerplaten van de voertuigen waar zij doorgaans mee vervoerd worden. 

Wat met mindervalide mensen die niet in Genk wonen?

Die kunnen ook hun nummerplaten laten registreren of gratis en onbeperkt parkeren in de voorbehouden parkeerplaatsen.

Bewoners van de rode en paarse zone en mensen die in deze zones werken: Hoe zit het met het gratis uurtje? Is dat één uur gratis parkeren in Genk, maakt niet uit in welke zone of is het één uur gratis parkeren per dag per zone?

1 uur gratis parkeren in het centrum, Vennestraat, Stalenstraat en Hoevenzavel, niet opdeelbaar.

Het heeft blijkbaar al voor veel frustratie gezorgd bij verschillende inwoners van het centrum. Als zij boodschappen gaan doen op de Vennestraat, dan zouden ze moeten betalen om hun koopwaar te kunnen lossen aan hun deur. Dit is toch absurd?!

Laden en lossen wordt in de wegcode niet aanzien als parkeren. Dus je mag zonder problemen mensen in en uit laten stappen of goederen laden en lossen op de daarvoor bestemde plaatsen. Wij vragen bovendien al bijna een halve eeuw dat ieder appartement minstens over één parkeerplaats beschikt. 

Waarom hebben bewoners van de rode en paarse zone geen recht op een parkeerkaart? Moeten zij altijd betalen om hun auto kwijt te kunnen? Vele van deze mensen wonen al in het centrum van Genk nog voor het betalend parkeren werd ingevoerd.

Hoe zit het nu met de bewonerskaarten?

Welk aanvaardbaar alternatief bieden jullie?

Het afleveren van bewonerskaarten in de betaalzones kan doch dat is nefast in kerngebieden handel. Dat privilege wordt in geen enkele andere (centrum)stad toegepast. De beschikbare parkeerfaciliteiten gaan immers (lang) ingenomen worden door de voertuigen van honderden bewoners in deze zones. De bewoners van de paarse zone hebben voldoende gratis randparkings. De bewoners van het centrum hebben daarenboven, in tegenstelling tot de anderen Genkenaren, het voordeel dat zij wonen in een A-locatie openbaar vervoer. Bovendien vragen wij al bijna een halve eeuw dat ieder appartement minstens over één parkeerplaats beschikt. Er zijn vergunningskaarten beschikbaar voor welbepaalde plaatsten.

Kan ik een lijst krijgen van de straten waar men geen recht heeft op een gratis parkeerplaats in hun straat?

We verwijzen graag naar het nieuwe parkeerplan waar de rode en paarse zones met de respectievelijke straten duidelijk afgebeeld staan. In de rode zone kan men een vergunningskaart kopen om op bepaalde afgesproken plaatsen te parkeren.

Op jullie website staat te lezen dat bewoners van een blauwe zone per gezin recht heeft op twee gratis parkeerkaarten om gratis te kunnen parkeren in hun straat. Extra kaarten kosten 100 euro per kaart per jaar. Nu blijkt dat het 1 kaart per gezin geworden is en extra kaarten 250 euro kosten. En waarom verschilt de info op www.parkeren.be/genk met de info die te lezen is op www.genk.be/bewonersparkeren?

De tekst werd ondertussen aangepast aan de nieuwe reglementering.

Men spreekt hier enkel over de blauwe zone waarom wordt dit niet uitgebreid

voor de bewoners van de rode en paarse zone?

Ik verwijs graag naar het antwoord hierboven in verband met de parkeerkaarten. 

Heeft elke werknemer, maakt niet uit welke zone, recht op een vergunning of een abonnement?

Enkel de werknemers van het centrum. In de bovenlokale winkelstraten zijn immers geen vergunningenparkings aanwezig. Daar heb je de gratis ‘achterliggende’ parkings als goed alternatief.

Wat zijn de tarieven per zone?

40,00 EUR per maand, 100,00 EUR voor 3 maanden, 180,00 EUR voor zes maanden en 300,00 EUR per jaar. 

Is er een specifieke communicatie geweest naar alle zorgkundigen in Genk?

De Genkse artsen, kinesisten en thuisverpleegkundigen worden geïnformeerd via de website van ELZ Kempen-Duin. Op de folder en de website van de stad staat de nodige info. De modaliteiten worden bij de aanvraag meegeven. Na enkele dagen draaien lijken ons de kinderziekten verdwenen. “Van het kastje naar de muur” is er ondertussen zeker uit.

Wij vragen dat de proefperiode zonder retributies duurt tot 1/9/2020 en dat de stad werkt aan een eenduidig communicatieplan waarin alle ingezette media dezelfde volledige boodschap bevatten.

We hebben hier in de gemeenteraad afgesproken om eventuele overtredingen tot 1 juli te gedogen. Dat doen we ook en zullen we doen tot die datum. 

di 16/06/2020 - 15:57