Een groot deel van de Genkse kleuter- en lagere scholen kunnen niet voltijds opengaan.
Dit zal de reeds bestaande schoolse achterstand in Genk niet ten goede komen. We ontvangen signalen dat vooral de kinderen uit kwetsbare groepen niet naar school gaan.
Mijn vraag luidt:
Hartelijk dank voor uw antwoorden.
Welke maatregelen voorziet stad Genk momenteel om de scholen te ondersteunen om aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen?
Naast de ondersteuning op digitaal vlak en de sensibilisering van ouders heeft het stadsbestuur, aanvullend op de eigen inspanningen van scholen en de scholengemeenschappen, voorzien in:
Heeft u overwogen om de middelen die stad Genk momenteel voorziet voor de organisatie van de dagopvang in de scholen om te zetten in poetshulp zodat diezelfde scholen? Sommige scholen zouden daardoor volledig open kunnen gaan.
We hebben als stadsbestuur snel het signaal gegeven aan de scholen dat wij soepel en snel wilden inspelen op alle flankerende en faciliterende vragen om in elke fase de scholen de mogelijkheid te geven om het onderwijsgebeuren veilig te laten gebeuren en, rekening houdend met hun eigenheid en draagkracht, kinderen maximaal terug naar school en opvang te laten gaan. We hebben daar vooral inzake opvang een engagement aangegaan met stevige consequenties. Onze diensten (inzake kinderopvang, flankerend onderwijsbeleid, Campus O3) hebben daar zeer intensieve inspanningen gedaan om heel adequaat in te spelen op de informatie en reglementering die vanuit Vlaanderen kwam en de puzzels(stukken) die de scholen aanreikten.
De vraag om poetshulp in te zetten is als dusdanig nooit gedaan door de Genkse scholen. Beide netten hebben ons meegedeeld dat zij op de hoogte waren dat dit elders (Zutendaal) het geval was, maar hebben geoordeeld dat ze in die fase hun situatie zo ontwikkeld hadden, dat ze deze vraag niet wilden stellen, omdat dit andermaal een hele reorganisatie zou betekenen. Zij deelden ons mee dat ze dan ook consequent maximaal gebruik wilden maken van het aanbod van het bestuur om samen met de opvanginitiatieven de resterende opvangbehoefte op te nemen. Die complexe puzzel hebben wij in elke fase weten te leggen en de appreciatie van het onderwijsveld daarvoor is erg groot.
Voorziet stad Genk een plan om de scholen te ondersteunen in een tweede wave? Zo ja, welke maatregelen worden er voorzien?
Principieel zal ons antwoord hier uiteraard ja op zijn. Uit de huidige fase nemen we mee dat we maximaal klaar moeten staan voor als het zich zou voor doen. We vernemen vanuit het onderwijs dat zij, gelet op hun draagkracht, nu eerder oordelen dat ze medio augustus een nieuw noodplan zullen opmaken. Er zijn ook nog geen richtlijnen. Een bepaalde vorm van rust en stabiliteit is nu meer dan welkom.
Het lijkt ons belangrijk dat we, mede op basis van de lessen uit de voorbije periode, zoeken naar snel inzetbare, duurzame wijzen van logistieke, personeelsmatige en inhoudelijke ondersteuning die we dan met hen (liefst vooraf) toetsen. Daarbij zouden we eventueel kunnen kijken hoe we het afstandsonderwijs inhoudelijk en logistiek kunnen faciliteren, hoe we bepaalde gezinnen nog meer kunnen binden, maar ook hoe we de eventuele opvang idealiter uitbouwen waarbij inderdaad misschien verschillende vormen van personele ondersteuning kunnen aangereikt worden.
di 16/06/2020 - 15:52