Aanpak armoede (ook kind armoede)
Stad Genk heeft al altijd erg ingezet op de aanpak van de bestrijding van armoede. Geen makkelijke uitdaging, maar terecht een prioriteit in het beleid.
De Coronacrisis heeft ons weer duidelijk gemaakt dat er heel wat mensen in onze samenleving blijven hangen in hun comfortzone ondanks dat onze maatschappij op verschillend levensdomein allerlei skills vereist.
Ik begeleid mijn hele leven zowel als professioneel als vrijwilliger kansengroepen bij hun integratie in de samenleving of op de arbeidsmarkt.
Vanaf 18 maart heb ik de opvang gedaan van werknemers die hun job tijdelijk of definitief verloren hebben door de coronapandemie. Maar ook werkzoekenden vonden hun weg naar onze diensten.
Wat me opviel is dat heel wat autochtonen en allochtonen helemaal hun weg kwijt zijn, zeker in dit digitaal tijdperk waar diensten mensen niet meer fysiek mogen ontvangen. Er wordt aan iedereen gevraagd om alles via telefoon of pc te doen. Dit kan voor heel wat mensen werken maar niet voor iedereen.
Als ik kijk naar onze werkloosheidcijfers in Genk dan zie ik dat ze weer één van de hoogste zijn van alle centrumsteden.
https://arvastat.vdab.be/arvastat_basisstatistieken_werkloosheid.html
In april hadden we 2.872 werkzoekende waarvan 1.604 mannen en 1.268 vrouwen,
Ik wil me op de volgende doelgroepen focussen om ze te begeleiden naar zelfredzaamheid.
Bovenstaande aantallen blijven min of meer stabiel zowel in hoog als laagconjunctuur. Bepaalde doelgroepen blijven in hun comfortzone zitten en dit door allerlei omstandigheden (omgeving, woonst, medische of psychische problemen, taalprobleem, scholingsgraad, slechte rolmodellen, alle soorten verslavingen, generatiearmoede enz).
Mijn voorstel
Iedereen die op één of andere manier een uitkering krijgt, aanzetten tot life coaching via
Maatschappelijke oriëntatie (dus inburgering voor oudkomers en autochtonen in de armoede)
In deze cursus maatschappelijk oriëntatie moet men breder gaan dan de huidige programma die Agentschap inburgering gebruikt voor nieuwkomers. Op het einde van de cursus moet de cursist weten welke diensten er allemaal bestaan die hem of haar kunnen helpen bij een definitieve exit uit de armoede of bestaande situatie. Maar ook moet de persoon in kwestie een beter inzicht hebben over zijn eigen competenties en vaardigheden om zo een verdere coaching te kunnen krijgen die op maat is. Buiten soft skills gaan we hier ook moeten gaan voor hard skills.
Personen waarvan blijkt dat hun Nederlands nog te zwak is voor de arbeidsmarkt aanzetten tot taallessen. Het kan niet zijn dat iemand die jaren hier woont nog altijd zijn brieven niet kan lezen, laat staan digitaal vaardig is.
Werkgevers die nu werken met personen met taalproblemen motiveren om hun personeel taallessen te verstrekken via educatief verlof of IBO taal ( dit is gratis voor de werkgever). Het mag niet vrijblijvend zijn want anders lopen we een grote kans dat we deze doelgroep straks terug gaan vinden in de statistieken van langdurig werkzoekende of personen met een leefloon.
Kinderarmoede Als we deze mensen en hun kinderen echt willen helpen moeten we anders te werk gaan. Wat we nu doen hebben we jaren geleden ook gedaan en we gaan morgen dezelfde resultaten hebben als nu, als we hetzelfde blijven doen.
Daarom stel ik voor om deze crisis te gebruiken om mensen op korte tijd zelfredzaam te maken en ze klaar te maken voor toekomstige uitdagingen. De Stad moet dit niet alleen op zich nemen gezien er al heel wat expertise is bij verschillende organisatie zoals de Agentschap voor inburgering- VDAB- basiseducatie- methodiek score your goal enz..
Middelen
Alles is een kwestie van prioriteiten. Willen we kinderarmoede en armoede echt aanpakken dan moeten we stoppen met deze mensen telkens een vis toe te stoppen maar ze leren vissen. Wat dit project ook mag kosten, het gaat zeker op korte en lange termijn zijn terugverdieneffect hebben.
Dit gaat zich vertalen door minder uitkeringen te betalen (federaal en Vlaams). Meer koopkracht, gemeentebelasting, minder spanningen en verzuring, betere integratie van deze doelgroep in onze samenleving, generatiearmoede wordt gestopt en sociale woonwijken gaan opgewaardeerd worden, gezien het spectrum van deze bewoners breder gaat worden enz…
In de huidige beleidsplanning wordt zeer sterk ingezet op armoedebestrijding in diverse vormen. Er lopen ook heel wat projecten (bij De Uitdaging, VDAB, Enaip, Arktos, via Interreg en ESF, …). Dit allemaal met het oog po het bereiken, activeren en begeleiden van kwetsbare personen in functie van sociale inclusie en armoedebestrijding. We streven naar een optimale samenwerking tussen bestaande en nieuwe initiatieven.
De coronaperiode legt wel extra druk op de gezinsinkomens. Er zijn meer hulpvragen en er is meer schoolse achterstand en jongeren hebben het moeilijker in hun psychisch welbevinden. Dat maakt de uitdaging vandaag de dag nog groter.
Wat kinderarmoede betreft zullen aanstaande donderdag de kinderarmoedecijfers bekend gemaakt worden. We vernamen alvast dat de kansarmoede-index in 2019 voor Genk opnieuw is afgenomen.
Belangrijk om mee te geven dat we na veel voorbereidend overleg afgelopen week samen met CBE, OCMW en Agentschap Inburgering tot een hervorming van onze projecten Via Via en SlagKracht zijn gekomen. Daar staat het wegwerken van taalachterstand centraal, omdat dit inderdaad een van de grootste struikelblokken vormt voor veel mensen. Het is zelfs zo dat we de lessen Nederlands hebben opgedreven tot 120u en dat dit gelijkgesteld wordt met de taalmodule binnen de Cursus Inburgering (met certificering).
Geletterdheid is volgens experts de sleutel voor een duurzame aanpak van kansarmoede en betere onderwijsresultaten. We hebben in het meerjarenbeleidsplan van de stad Genk is een actieplan ‘geletterdheid’ opgenomen. Via het actieplan ‘Iedereen slaagt’ wordt er gestreefd naar een hogere eindkwalificatie van iedereen op leerplichtige leeftijd. Samen met het (volwassen)onderwijs, basiseducatie en het Agentschap zal bekeken worden hoe nog sterker ingezet kan worden op digitale en functionele geletterdheid.
Binnen het OCMW is er een kinderrechtenteam actief dat bestaat uit drie maatschappelijk werkers. Via mini-rechtenonderzoeken maken ze de gezinnen bewust van rechten die ze hebben zowel financieel als op vlak van diensten en worden ze op weg gezet om deze rechten uit te putten. Via de loketten kinderrechten op de verschillende locaties van Campus O3 vormen ze ook een aanspreekpunt voor zowel inwoners als diensten voor alles wat betrekking heeft op kinderrechten.
Ook vanuit gebiedsgerichte werking wordt er ingezet op de aangehaalde problematieken, o.a. door de keuze voor een meer geïntegreerde wijkaanpak met focus op meer regie (door de wijkmanagers), meer samenwerking, en meer resultaat benoemen; inclusief de inzet van straathoekwerkers, buurtwerkers en jeugdwerkers.
di 16/06/2020 - 16:05