Op 20 mei 2020 keurde het Vlaams Parlement een resolutie goed over een gerichte versterking van kwetsbare huishoudens naar aanleiding van de COVID-19-pandemie.
Deze versterking bevat drie concrete maatregelen. De uitwerking hiervan verloopt grotendeels via de steden en gemeenten en hebben bijgevolg ook een positieve impact op de draagkracht van de lokale besturen.
1. Extra middelen in de strijd tegen armoede
Alle steden en gemeenten ontvangen een algemene subsidie om hen financieel te versterken om de uitdagingen ten gevolge van Covid-19 op het vlak van lokale armoedebestrijding aan te gaan. Lokale besturen zetten deze middelen in voor initiatieven in kader van hun lokale sociaal beleid ter ondersteuning van kwetsbare huishoudens, maar ze beslissen zelf op welke manier ze dit doen. De uitgaven van deze extra middelen moeten in de digitale rapportering van de BBC-jaarrekening gekoppeld worden aan een aparte code, zodat duidelijk is hoe deze middelen zijn ingezet.
Genk kan voor deze maatregel rekenen op een eenmalige subsidie van 195.278,80 euro.
2. Consumptiebudget voor kwetsbare groepen
Steden en gemeenten kunnen financiële ondersteuning aanvragen bij de Vlaamse Overheid om een systeem uit te werken en in te zetten voor de kwetsbare huishoudens. Het zijn de lokale besturen die op maat van hun specifieke noden de contouren van de kwetsbare doelgroepen, de wijze van toekenning en de waarde van de bonnen vastleggen op basis van lokale autonomie. Achteraf verantwoorden de besturen deze uitgaven door middel van een beperkte rapportage, waaruit blijkt dat deze middelen zijn ingezet voor de beoogde doelstellingen:
Genk kan voor deze maatregel rekenen op een eenmalige subsidie van 206.127,63 euro.
3. Tijdelijke COVID-19 toeslag via groeipakket
Gezinnen staan zelf in voor de aanvraag. Voor deze steunmaatregel is geen specifieke rol weggelegd voor onze steden en gemeenten. Maar toch vragen wij aan de stad om hierin een pro-actieve rol in te spelen, om zo de gezinnen hierin te helpen en wegwijs te maken. En zeker en vast de gezinnen duidelijk te informeren over deze toeslag.
Corona hakte de voorbije maanden hard in op het verenigingsleven. Vele sportclubs, toneelgezelschappen of jeugdverenigingen zagen heel wat inkomsten verloren gaan. Een eetfestijn, een lokale wafelverkoop of een jaarlijks theateroptreden geven hen in normale omstandigheden de nodige zuurstof om doorlopende uitgaven te kunnen bekostigen. Deze financiële steun is in de eerste plaats een appreciatie voor de belangeloze inzet van zovele Vlamingen.
Vlaanderen voorziet € 1.250.253,53 voor de sport-, jeugd- en cultuurverenigingen in Genk. Deze extra middelen zijn voor veel van onze verenigingen de redding om te kunnen blijven voortbestaan en zo het sociale weefsel mee vorm te geven.
Natuurlijk zijn we hier ook vragende partij om actief geïnformeerd te worden over de verdeling van deze middelen en welke criteria hier gehanteerd zullen worden.
Besluit:
De stad Genk ontvangt van de Vlaamse overheid 401 406,43 euro aan middelen om de armoede aan te pakken. Dat zijn bijkomende middelen die we juist moeten inzetten, die naar de mensen moeten gaan. Vooral het speerpunt ‘aanpak van de kinderarmoede’ vinden wij een prioriteit. Het inrichten van zomerscholen moet daar een belangrijk onderdeel van zijn.
Wij eisen dat wij nauwgezet en in detail geïnformeerd worden over de plannen en uitwerking van het systeem om deze budgetten te verdelen onder de kwetsbare gezinnen.
Welke concrete plannen zijn er al om deze middelen in te zetten?
Hoe zullen de info en de middelen de kwetsbare gezinnen bereiken?
Hoe zal het stadsbestuur de zomerscholen concreet organiseren?
Welk concreet plan is er voor de verdeling van de financiële steun aan de verschillende verenigingen?
Welke criteria worden gehanteerd bij de toekenning van steun aan de verenigingen?
Welke concrete plannen zijn er al om deze middelen in te zetten?
Hoe zullen de info en de middelen de kwetsbare gezinnen bereiken?
Hoe zal het stadsbestuur de zomerscholen concreet organiseren?
Welk concreet plan is er voor de verdeling van de financiële steun aan de verschillende verenigingen?
Welke criteria worden gehanteerd bij de toekenning van steun aan de verenigingen?
Nadat wij als stadsbestuur zelf reeds een Corona-Relanceplan opmaakten, waarbij we 2 miljoen euro vrijgemaakt hebben, heeft de Vlaamse overheid ook extra steun toegezegd voor een aantal domeinen.
We zijn uiteraard blij met deze extra middelen. It takes a whole city to raise a child… Alle steun van overheden en partners daarbij is meer dan welkom. We bekijken momenteel hoe we deze middelen best kunnen inzetten in de versterking van kwetsbare huishoudens. Het is momenteel echter nog iets te vroeg om daarover al concrete informatie te geven. Onze sector Mens en Samenleving bekijkt momenteel hoe we die middelen best kunnen besteden en inzetten. Het spreekt voor zich dat we jullie daar later over zullen informeren.
Voor wat de zomerscholen betreft, verwijs ik graag naar het antwoord op interpellatie 3. di 16/06/2020 - 16:03