Ruim uw rommel op. Dat is de naam van de campagne die stad Genk dit voorjaar lanceerde, als duidelijke boodschap én leuze in haar strijd tegen zwerfvuil en sluikstorters. Uit de Veiligheidsmonitor van stad Genk komt naar voren dat Genkenaren zwerfvuil en sluikstorten het op één na grootste probleem in hun buurt vinden, vlak na onaangepaste snelheid. Een probleem dat de stad serieus neemt en daarom hard wil aanpakken, ook met handhaving.
Vooreerst wil ik een welgemeende dikke dankjewel geven aan de stadsdiensten die onverbeten de strijd met het slingervuil en de overvolle vuilbakken aangaan.
Het valt echter op dat dit vechten tegen de bierkaai is. De vuilbakken in het stadscentrum worden minstens 1x per dag leeggemaakt en de straten zuiver gemaakt. Toch blijft het een overrompeling aan vuil, puilen de vuilbakken overal uit en slingert er in Genk overtollig vuil.
Ik deed hiervan samen met collega Danny Kerkhofs aangifte van een aantal plaatsen (C-mine, Molenvijverpark in het algemeen, Thor Park, Hoevenzavel Kerk, het stadscentrum in het algemeen, ter hoogte van de drive-in van Mcdonald's, …).
Het centrummanagement heeft u over zwerfvuil en overvolle vuilbakken een vraag gesteld. Zij deden het voorstel om de handelaars waar dat er veel afval voorkomt bijvoorbeeld ijsjeszaak De Potter, frituren, afhaalzaken voor koffie of drankjes, … hun eigen vuilbak te laten plaatsen. U heeft daarop geantwoord dat dit Coronagewijs niet mogelijk was. Echter we zijn aanbeland in afbouwfase 3 van Covid-19 en dus dient er terug te worden nagedacht in termen van ‘vrijheid is de regel en wat niet mag de uitzondering’, zie Nationale Veiligheidsraad van 3 juni 2020.
De vuilbakken in het centrum o.a. op de Stationsstraat en de Marktstraat zijn onderaan gedeeltelijk open wat geeft dat indien iemand bijvoorbeeld een halfvolle beker of een niet volledig verorberd ijsje er in dumpt , je een vieze smurrie krijgt onderaan de vuilbak.
Bij ‘LEEFBARE EN DUURZAME STAD’ lees ik dat Genk het probleem aanpakt, met extra camera’s op gevoelige plaatsen en met sensibiliseringsacties.
- Kan u mij de plaatsen waar er extra camera’s geplaatst zijn, meegeven?
- Wat zijn de resultaten en welke handhaving is er gebeurd?
Bij ‘ALLE HENS AAN DEK’ lees ik dat de stad naast een strenger handhavingsbeleid, ook specifieke acties voor specifieke doelgroepen ontwikkelt.
- Over welke specifieke acties heeft u het?
- Wanneer zijn deze gepland of reeds voorgevallen?
- Wat zijn de resultaten?
Bij ‘VUIL TREKT VUIL AAN’ lees ik dat de stadsdiensten rond een aantal glascontainers kunstgras en kunsthaagjes geplaatst. Een idee dat overgewaaid komt uit Nederland, waar dit verrassend goede resultaten oplevert.
- Waar is dat gebeurd?
- Wat zijn de resultaten?
Last but not least:
Sinds de start van de coronamaatregelen is er een toename waarneembaar van sluikstort op verschillende locaties en bleef er ook meer zwerfvuil achter. Uit de contacten van de OVAM met de lokale besturen en intercommunales bleek dat ook meer en meer handschoenen, mondmaskers en papieren zakdoekjes het straatbeeld ontsierden. Begin april lanceerde Mooimakers daarom een communicatiecampagne om deze trend om te buigen.
Lokale besturen en andere organisaties kunnen een filmpje gebruiken om hun inwoners hierover te informeren. Voor de handelaars en bedrijven zijn er naast het communicatiemateriaal rond mondmaskers en handschoenen, ook affiches en wobblers die er moeten voor zorgen dat het andere verpakkingsmateriaal ook niet in zwerfvuil verandert.
- Hoe is Stad Genk specifiek van plan het stijgend rondslingerend afvalprobleem aan te pakken en te handhaven?
Om af te sluiten wil ik voor alle Genkenaren met aandrang vragen om het buiten aangenaam te houden voor iedereen en het afvalprobleem efficiënt te handhaven.
Kan u mij de plaatsen waar er extra camera’s geplaatst zijn, meegeven? Wat zijn de resultaten en welke handhaving is er gebeurd? Over welke specifieke acties heeft u het ? Wanneer zijn deze gepland of reeds voorgevallen? Wat zijn de resultaten?
In een periode van januari tot nu werden 81 vaststellingen gedaan, zowel op basis van bewijzen/op heterdaad, als vaststellingen die gebeurd zijn met de huidige drie mobiele camera’s. De bedoeling was om na de actie ‘Ruim uw rommel op’ intensiever te handhaven door tijdelijk tien camera’s in te zetten. Omwille van Corona is dit er nog niet van gekomen, maar het staat alvast terug op de planning.
De voorbije weken hebben de camera’s op de Hospitaalstraat, de Arbeidsstraat, de Heidriesstraat, de Binnenlaan, de Wildekerslaan, de Hoevenzavellaan, de Lucien Londotstraat, de Waterscheistraat, de Nieuwe Kuilenweg en de Stationsstraat gehangen. Bij vaststellingen op basis van bewijzen worden de opruimkosten doorgerekend en wanneer er een GAS opgemaakt wordt, worden zowel de GAS-boete als de opruimingskosten doorgerekend.
Met betrekking tot de glascontainers:
Waar is dat gebeurd? En wat zijn de resultaten?
We spreken hier van nudging. We hebben twee soorten toegepast: met kunstgras en haagjes; en met stickers. De resultaten zijn positief. Onze medewerkers ervaren op alle plaatsen minder afval. Op sommige plaatsen is het verschil minimaal, maar op andere plaatsen is er duidelijk veel minder afval; zoals bijvoorbeeld op de Hooiweg en de Bijlkesstraat.
Een overzicht:
schema zie bijlage.
Hoe is Stad Genk specifiek van plan het stijgend rondslingerend afvalprobleem aan te pakken en te handhaven?
Corona heeft, in tegenstelling tot wat veel media beweerden, niet gezorgd voor meer zwerfvuil of sluikstorten in Genk. Er is zeker in de eerste fase van de ‘lockdown’ veel minder zwerfvuil vastgesteld en ook minder sluikstorten. Anderzijds werden sommige glasbollen of kledijcontainers door hun ophalers mogelijk minder frequent geledigd.
Er was wel wat corona-gerelateerd afval zoals wegwerphandschoenen en papieren doekjes en dan vooral rond het ZOL en op sommige wandelpaden.
Sinds de eerste versoepelingen merken we helaas weinig verschil met voorheen. Op basis van het beleidsplan is afgesproken om volgende jaren per thema werken. In overleg met enkele betrokken afdelingen (economie, evenementen, leefmilieu) worden thema’s gekozen en actief gemaakt in de uitwerking van het afvalbeleid. Daarnaast wordt ook aandacht gegeven aan bredere thema’s zoals Genk Plasticvrij, verspilling en materiaalstromen in de industrie.
Ik sluit me graag aan bij jouw oproep aan allen onder ons en aan alle Genkenaren om Genk samen proper te houden. Ruim dus uw rommel op!
di 16/06/2020 - 16:00