Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_IP_00048 - Interpellatie van raadslid Cansu Pinarci: Zomerschool

Gemeenteraad
di 16/06/2020 - 20:15 Het Auditorium - Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Wim Dries, Anniek Nagels, Kathleen Parthoens, Erhan Yilmaz, Alessandro Cucchiara, Toon Vandeurzen, Michael Dhoore, Yilmaz Kurtal, Ria Grondelaers, Geert Swartenbroekx, Annita Laporte, Jos Lantmeeters, Erik Gerits, Chris Janssens, Mehmet Kayacan, Marleen Vrancken, Lotte Trippaers, Yasin Kilic, Geert Reyskens, Mustafa Harraq, Sara Roncada, Ivo Schoonheere, Zuhal Demir, Jan Bergmans, Nawal Farih, Laura Olaerts, Cansu Pinarci, Jasper Olaerts, Meryame Kitir, Karel Kriekemans, Danny Kerkhofs, Stefano Ghiro, Sabine Hoeven, Sabrina Cavaliere, Chantal Coppens, Gaby Colebunders, Anna Boey, Rina Simons, Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts
2020_IP_00048 - Interpellatie van raadslid Cansu Pinarci: Zomerschool 2020_IP_00048 - Interpellatie van raadslid Cansu Pinarci: Zomerschool

Motivering

Indiener(s)

Cansu Pinarci

Gericht aan

Wim Dries, Anniek Nagels

Tijdstip van indienen

di 09/06/2020 - 19:30

Toelichting

De Vlaamse regering wil dat scholen, lokale besturen en andere initiatieven in de maanden juli en augustus zomerscholen organiseren. Tijdens deze 2 maanden worden minstens 10 volledige dagen (8uur) of 20 halve dagen (4 uur) een leertraject op maat samengebundeld aan sport, spel en cultuur. Het is gratis en vrijwillig voor de deelnemers, maar er wordt wel gewerkt met een waarborgsysteem.
 De regering voorziet daarvoor 25 euro per dag per leerling. Hier is een budget voor voorzien: per zomerklas een subsidie van maximaal 2.500 euro.

Onderwijs blijft de belangrijkste hefboom om iedereen de kans te geven om zichzelf te ontwikkelen en zelfredzaam te zijn in onze samenleving. Daarvoor is de zomerschool ideaal om leerachterstand zoveel mogelijk weg te werken en ervoor te zorgen dat iedereen met gelijke kansen aan het nieuwe schooljaar kan beginnen.

De doelstellingen zijn o.a.:

  1. Onderwijsaanbod dat gekoppeld is aan het onderwijstraject.
  2. Maatwerk aan leerlingen in kleine groepen (Max. 10 tot 14 personen)
    1. Doordat groep klein is, is maatwerk ook haalbaar & realiseerbaar. 
  3. remediërende doel voor leerlingen die een bepaalde achterstand hebben opgelopen
  4. Kosteloos voor deelnemers
  5. Vrijwillig voor leerlingen, maar klassenraden of betrokken CLB spelen een cruciale rol in de stimulering en toeleiding van leerlingen naar de zomerscholen

 

Mijn vragen zijn concreet:

  1. Kan iedereen zomaar een zomerschool organiseren of moet dit in samenwerking met het gemeentebestuur?
  2. Heeft het gemeentebestuur van Genk hiervoor al iets gedaan? Zo ja, met welke scholen, organisaties of lokale partners hebben wij hierover al contact gehad?
  3. Wat wanneer de vraag het aanbod overstijgt?
  4. Hoe ziet een volledige of een halve dag eruit van een deelnemer aangezien dit gekoppeld gaat worden aan sport, spel en cultuur?
  5. Waar gaat de zomerschool plaatsvinden? Gaat dit opgedeeld worden per wijk, per school,..?
  6. Hoe kunnen we het pedagogische aspect controleren? Met andere woorden hoe weten we of de leerachterstand bij de deelnemer is weggewerkt?

Bespreking

Antwoord

Kan iedereen zomaar een zomerschool organiseren of moet dit in samenwerking met het gemeentebestuur?

Dat kan gebeuren door een lokaal bestuur of een onderwijsinstelling.

Heeft het stadsbestuur van Genk hiervoor al iets gedaan? Zo ja, met welke scholen, organisaties of lokale partners hebben wij hierover al contact gehad? 

Er zijn zeven initiatieven: drie voor het basisonderwijs en vier voor het secundair onderwijs. We werken samen met alle onderwijsnetten en niveaus, met betrokken stedelijke diensten en ook met andere actoren als KRC Genk, T2-Campus, Arktos, Gigos, C-mine, VZW Halsoverkop, Groep Intro, VZW PEP, Edu-actieve jongeren, …

Wat wanneer de vraag het aanbod overstijgt?

De zomerscholen zijn beperkt tot max 14 deelnemers. Maar we organiseren ook deze zomer opnieuw heel wat sportkampen (goed voor gemiddeld 170 kinderen per week) en aanvullend aanbod in de wijken waarbij verschillende diensten zullen samenwerken (Campus O3, GIGOS, Dienst Jeugd, Buurtsport, …). 

Hoe ziet een volledige of een halve dag eruit van een deelnemer aangezien dit gekoppeld gaat worden aan sport, spel en cultuur?

Voor de basisonderwijszomerscholen zijn er tien halve dagen gestructureerde interactie met uitdagende opdrachten rond begrijpend lezen en probleemoplossend gedrag. In de namiddag (ook tien halve dagen) wordt er in het verlengde daarvan gewerkt met sport, spel, creatieve en technologieopdrachten door partners als Gigos, Arktos, VZW Halsoverkop en de EducaThor. 

Waar gaat de zomerschool plaatsvinden? Gaat dit opgedeeld worden per wijk, per school,..?

Voor het basisonderwijs spreiden we de drie initiatieven in Genk Noord (KRC Genk), Zuid (Buurthuis Sledderlo) en West (Wijkbureau Winterslag). De locaties voor de secundaire scholen zijn de Regina Mundi-site, KRC Genk, de GO Campus in Hoevenzavel en de lokalen van de edu-actieve jongeren in Winterslag. 

Hoe kunnen we het pedagogische aspect controleren? Met andere woorden hoe weten we of de leerachterstand bij de deelnemer is weggewerkt? 

Voor de basisonderwijszomerscholen werken we met een beginmeting en eindmeting, die teruggekoppeld wordt aan deelnemende kinderen, ouders en scholen. Voor de secundaire zomerscholen zullen we aan alle initiatiefnemers in elk geval de vraag stellen om hier werk van te maken en dit terug te koppelen aan de jongeren, ouders en scholen. Daarenboven geven we hen de raad ook de deelnemende jongeren een zelfevaluatie te laten maken.

di 16/06/2020 - 15:47