Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_IP_00047 - Interpellatie van raadslid Rina Simons: Vragen over ontharding - intelligent omgaan met de natuur.

Gemeenteraad
di 16/06/2020 - 20:15 Het Auditorium - Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Wim Dries, Anniek Nagels, Kathleen Parthoens, Erhan Yilmaz, Alessandro Cucchiara, Toon Vandeurzen, Michael Dhoore, Yilmaz Kurtal, Ria Grondelaers, Geert Swartenbroekx, Annita Laporte, Jos Lantmeeters, Erik Gerits, Chris Janssens, Mehmet Kayacan, Marleen Vrancken, Lotte Trippaers, Yasin Kilic, Geert Reyskens, Mustafa Harraq, Sara Roncada, Ivo Schoonheere, Zuhal Demir, Jan Bergmans, Nawal Farih, Laura Olaerts, Cansu Pinarci, Jasper Olaerts, Meryame Kitir, Karel Kriekemans, Danny Kerkhofs, Stefano Ghiro, Sabine Hoeven, Sabrina Cavaliere, Chantal Coppens, Gaby Colebunders, Anna Boey, Rina Simons, Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts
2020_IP_00047 - Interpellatie van raadslid Rina Simons: Vragen over ontharding - intelligent omgaan met de natuur. 2020_IP_00047 - Interpellatie van raadslid Rina Simons: Vragen over ontharding - intelligent omgaan met de natuur.

Motivering

Indiener(s)

Rina Simons

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

vr 05/06/2020 - 15:07

Toelichting

De laatste jaren worden we geconfronteerd met veranderende leefomstandigheden als gevolg van de klimaatopwarming.

Onze zomers worden warmer, er zijn langere periodes van droogte met watertekort, er is een algemene achteruitgang van de bio-diversiteit, denken we maar aan het tekort aan bijen en andere insecten. Nieuwe plagen duiken op, zoals de eikenprocessierups.

 

Dit alles stelt ons voor de enorme uitdaging om de ons resterende natuur te behouden en zo intelligent mogelijk te beheren.

 

Binnen het huidige bestuursakkoord is duurzaamheid de leidraad.

Genk wil, als groenste centrumstad van Vlaanderen, een pionier zijn rond groen, ecologie en natuur.

Om de risico’s van de klimaatverandering aan te pakken is er een masterplan voor ecologische verbindingen en een actie om onze wijken en het centrum te vergroenen.

Het ruimtebeslag en de verharding worden geplafonneerd en waar mogelijk afgebouwd.

Burgers worden gestimuleerd tot meer aandacht en participatie voor natuur en groenbehoud, ook op niveau van hun private omgeving.

Tot zover het bestuursakkoord.

Progenk is blij dat er al een aantal punten hiervan gerealiseerd zijn; zoals enkele domeinen die reeds ‘onthard’ werden, de realisatie van de Stiemerbeekvallei enz….

 

Dit gaat vooral over openbaar domein.

Genk is echter meer dan openbaar domein, we denken aan scholen, bedrijven en privé-terreinen.

Elke inwoner kan in zijn eigen tuin een bijdrage leveren aan het natuurbehoud en de diversiteit.

Natuurlijk heeft iedereen graag een propere, goed-ogende tuin maar omwille van onderhoudsproblemen wordt er vaak gekozen voor minder milieu-vriendelijke materialen , zoals verharding, kiezel, kunstgras enz.. 

Er zijn nochtans alternatieven.

Onze natuur gedijt beter met hagen ipv . bekaert- draad,

Traag groeiende vaste heesters en doorwinterende planten zijn beter voor de natuur dan een groot grasveld.

Deze beplanting heeft tevens het voordeel dat het een biotoop is voor vogels en insecten.

Bovendien houden deze heesters het water langer vast en zorgen ze ook voor verkoeling, daar waar beton en kiezel meehelpen met de opwarming.

Dit alles dwingt ons tot nadenken over ‘onderhoudsvriendelijke en ecologische’ tuinen.

Er bestaan hieromtrent reeds vele initiatieven en specialisten die hierin advies kunnen geven, niet alleen over de biodiversiteit maar ook over het kiezen van een beplanting die bestand is tegen langere periodes van hitte en droogte.

We denken dat voor deze manier van kijken naar de natuur een rol weggelegd is voor de stad.

Zij heeft hierin niet alleen een voorbeeldfunctie, maar kan ook de burgers informeren en stimuleren om de ecologie als leidraad te gebruiken bij hun handelen op hun privéterrein. Het zou ook zinvol zijn om onze inwoners hierover advies te geven.

Adviseren en sturen van personen in hun privé-domein om een mooiere en betere leefomgeving te creëren is een methode die reeds zijn deugdelijkheid bewezen heeft, denken we maar aan de haagprojecten op de cité’s en de renovatie-adviezen van Stebo.

 

Wij stellen een sensibiliseringsactie voor, waarbij we de burgers wakker maken en informeren  over methodes om de klimaatopwarming tegen te gaan en info te geven over de mogelijkheden om de biodiversiteit op hun eigen terrein te verhogen.

Tevens stellen we een actie voor, waarbij de inwoners van Genk gratis professioneel advies kunnen krijgen hieromtrent.

Bespreking

Antwoord

Ruimte voor water, groen én participatie zijn belangrijke speerpunten in het Genkse klimaatbeleid. We beseffen dat de uitdagingen om te ontharden en vergroenen groot zijn en dat we alle actoren in onze stad hierin mee moeten krijgen. Denk maar aan scholen, bedrijven, burgers. Want meer ruimte voor groen en biodiversiteit creëren kan op verschillende niveaus en met verschillende partners, dus ook in tuinen.

Het Heempark zal een centrale rol opnemen in deze sensibilisering. In het voorjaar van 2021 plannen we een stadsbrede campagne te lanceren om alle Genkse krachten te bundelen voor het realiseren van meer ontharding, vergroening en waterinfiltratie. 

Daarbij zullen burgers met praktische vragen rond meer bio-diverse tuinen, gevelgroen, groendaken, infiltratie, hemelwateropvang, en zo meer terecht kunnen in het Heempark, waar ze op een laagdrempelige manier advies aangeboden krijgen. Zo willen we de Genkenaren helpen zelf aan de slag te gaan. Burgers zullen er ook terecht kunnen voor lezingen en workshops. In het Heempark zal voorts een zaden-bib ingericht worden waar mensen gratis zaden kunnen meenemen, op voorwaarde dat ze zelf zaden binnenbrengen. 

Naast deze stadsbrede campagne onderzoeken we dit jaar ook hoe we burgers kunnen overtuigen om in hun voortuinen meer groen en minder stenen te voorzien. We zoeken daarbij naar manieren om de drempels voor burgers zoveel mogelijk te beperken.  

Als stad is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. De stad zal dit enerzijds doen via de opmaak van een stadsbrede onthardingsstrategie en anderzijds via een aantal kleinschalige demonstratieprojecten zoals bijvoorbeeld het kruidentuintje aan het Oud Gemeentehuis of de langste groene gevel in de Stalenstraat. Ook de geplande projecten op de Evence Coppéelaan en de Stiemervallei zijn goede voorbeelden om op stedelijke schaal meer ruimte voor groen en water te creëren.

di 16/06/2020 - 15:45