Het COVID-19 virus heeft onze samenleving zwaar aangetast. Er zijn zeer veel sectoren zeer zwaar getroffen, de horecasector is hier eentje van. Genk is een echte evenementenstad: 1 mei, iedereen donderdagt, Genk On Stage, Allez stalenstraat,… Dit zijn zeer drukbezochte evenementen waar stad Genk en de Genkse horecazaken zeer goed samenwerken. Deze samenwerking vertaalt zich in de grote creativiteit in Genk waardoor al deze activiteiten telkens tot een succes uitdraaien.
Deze creativiteit heeft er ook voor gezorgd dat verschillende brasseries en restaurants dankzij verschillende leuke afhaal/ thuislevering concepten de schade hebben kunnen beperken. We hebben in Genk zelfs 2 hippe cocktailbars die cocktails in een speciale verpakking aan huis leveren. Schepen Vandeurzen communiceerde op 5/05 de knappe cijfers van de drukbezochte website “visitgenk”. Jammer genoeg kunnen de cafés in Genk niet deelnemen in het “eet in uw kot” concept.
Daarom is mijn vraag om deze zomer/ najaar deze horecazaken maximaal te beschermen.
We leveren maximale inspanningen om de crisis te verzachten en in te spelen op deze nieuwe (tijdelijke) realiteit. Alle antwoorden hier zijn afhankelijk van de beslissingen in de Nationale Veiligheidsraad. Pas na duidelijkheid kan dit correct ingevuld worden.
Kan er kritisch gekeken worden naar nieuwe pop-up initiatieven van externe partners, die de Genkenaren mogelijk wegtrekken uit de bestaande horecazaken?
Voor pop-ups van externen moeten we kijken naar wat onze bevoegdheden en mogelijkheden zijn. Een pop-up zonder meer weigeren kan niet. Het is wel zo dat een commerciële pop-up horecazaak, net als een reguliere horecazaak, over een horecavergunning moet beschikken. Dat wil zeggen dat dezelfde vereisten en controles van toepassing zijn. Op die manier wordt oneerlijke concurrentie op dat vlak vermeden. Bovendien zullen horeca-gerelateerde evenementen, voor zover toegestaan volgens de algemeen geldende richtlijnen, geweigerd worden indien er geen duidelijke connectie is met Genk.
Kunnen er middelen voorzien worden voor acties van bestaande horecazaken?
Er wordt gewerkt aan een actieplan ter ondersteuning van de horeca. In eerste instantie zal er gestreefd worden naar exploitatiemogelijkheden met voldoende zitplaatsen in een veilige omgeving. Klanten moeten immers in eerste instantie overtuigd worden door te beseffen dat ze op een veilige manier kunnen genieten in een horecazaak. We begrijpen daarbij dat zittend consumeren vermoedelijk de norm zal worden. Optredens e.d. zullen daar in een eerste fase in principe nog niet bij horen, gezien dit volk aantrekt dat zich meestal groepeert rond het optreden. Wel denken we na over mobiele acts in eigen opdracht. Vanzelfsprekend wordt een en ander continu geëvolueerd en is bijsturing steeds mogelijk, waardoor er misschien wel mogelijkheden zijn om op bepaalde dagen een financiële ondersteuning te geven voor dergelijke acties, net zoals bij “Iedereen Donderdagt” het geval is onder normale omstandigheden.
Kan er extra capaciteit gecreëerd worden op toeristische trekpleisters zodat de bestaande horeca-uitbaters maximaal publiek kunnen ontvangen?
Van het moment dat horeca-uitbatingen opnieuw mogen open gaan, wil stad Genk uitpakken met het concept “Iedereen Terrast”. Hierbij willen we doorheen de stad diverse terrasbelevingen aanbieden die vertrekken vanuit bestaande uitbatingen. Op die manier kunnen we bestaande zaken ondersteunen door hun bijkomende ‘verkoopsruimte’ op het openbaar domein aan te bieden die bovendien een unieke vakantiesfeer biedt.
Voor C-mine zal er een concept uitgewerkt worden i.s.m. Linde Hermans (extra opdracht gekoppeld aan de Vennestraat), de 2 horecazaken, C-mine en afdeling Economie. Hierbij wordt rekening gehouden met de creatie van extra capaciteit en tevens met de organisatie van activiteiten die plaats vinden op het plein (openluchtcinema (drive-in), Jazz op het plein, …).
Er worden op het Thor Park voorbereidingen getroffen voor een aangepast “Thor Terrazza”. Zij willen daar een vakantiebeleving creëren, waarbij ze in de eerste plaats focussen op de zone van vorig jaar, maar dan meer verspreid en waarbij ze ook uitbreidingsmogelijkheden naar het binnenplein onderzoeken. Ze wachten op duidelijkere richtlijnen van de overheid voor de verdere organisatie.
Brasserie Molenvijver en De Molen Grill hebben voldoende ruimte om hun terras te spreiden. En ook op de site Kattevennen heeft de uitbater voldoende ruimte voor het spreiden van zijn terras.
De terrassen van de handelsstraten zijn beperkt in grootte. Is er hier mogelijkheid tot uitbreiding door bijvoorbeeld parkeerplaatsen te gebruiken?
Voor wat betreft de Vennestraat:
We willen in de zomer een veilige, sfeervolle, volkse en kwaliteitsvolle omgeving creëren die ervoor zorgt dat klanten ervoor kiezen om naar de Vennestraat te komen. In de zomermaanden juli & augustus kan de straat afgesloten worden vanaf zaterdag 14 uur tot en met zondag 22 uur. Vanwege de nieuwe maatregelen rond het coronavirus zal de horeca namelijk verplicht zijn de capaciteit van het bestaande terras te verkleinen. Op de vrijgekomen parkeerplaatsen kan de horeca zijn overig terrasmeubilair uitzetten conform de veiligheidsmaatregelen. In het midden van de Vennestraat kunnen dan zestig tafels geplaatst worden met per tafel zes stoelen. Tussen iedere tafel wordt er twee meter afstand gecreëerd, met hier tussenin een afscheidingsmuurtje, eventueel gemaakt van blauwe bakken met hierin kruiden. Iedere horecazaak krijgt dan twee tafels met twaalf stoelen ter beschikking, waarvan gebruik gemaakt kan worden door de bezoekers na voorafgaande reservatie bij de desbetreffende horecazaak. De horecazaak staat zelf in voor de organisatie van de reservaties, de bediening én het in acht nemen van de veiligheidsmaatregelen, waaronder ontsmetting na ieder gebruik, toezicht op de social distancing en zo meer. Om controle te houden over social distancing mag er alleen zittend geconsumeerd worden. Om de bezoekersstroom veilig te laten verlopen willen we éénrichtingsverkeer aan beide zijden van de tafels verzekeren door het aanbrengen van signalisatietekens op de straat, zodat bezoekers mekaar niet kunnen kruisen. De bezoekers kunnen rustig en veilig flaneren over de Vennestraat en kunnen tevens terecht bij de aanwezige handelaars (juwelierszaken, bloemenwinkel, designwinkel, keramiekstudio, …). We zullen stewards inzetten om dit mee in goede banen te leiden.
Voor wat betreft de Hoevenzavellaan:
Voor de Hoevenzavellaan kunnen horecazaken een vergunning aanvragen om de parkeerhavens voor hun zaak in te nemen, om zo hun terras te verspreiden.
En voor wat betreft de Stalenstraat:
Vermits de parkeerplaatsen in de Stalenstraat in het midden liggen en de veiligheid als dusdanig niet kan gegarandeerd worden, kan de uitbater van een horecazaak een aanvraag doen om een tijdelijke vergunning te krijgen voor het innemen van openbaar domein (de stoep) aan de linker- of rechterzijde van zijn pand indien dit mogelijk is (i.f.v. veiligheid, niet in conflict met bestaande handelszaak, …). Deze aanvragen worden bekeken door de afdeling Economie, sector Ruimte en de coördinator van de veiligheidscel in functie van de algemene veiligheid, rekening houdend met de maatregelen die van kracht zijn (social distancing, …), het kwaliteitsaspect (look and feel) en zo meer.
Kan de start van de Genker cheque van 45,00 EUR per persoon van start gaan met de heropening van de horecazaken na COVID-19?
De modaliteiten van de cheque van 45,00 EUR per persoon moeten nog verder uitgewerkt worden, maar alvorens deze te verdelen moet de horeca terug open zijn, zodat deze hard getroffen sector er ook maximaal mee de vruchten van kan plukken.
di 19/05/2020 - 10:31