Voor de horecaproducten verbruikt in of verschaft vanuit het stadhuis, is het aangewezen, gezien de budgetnoodwendigheden en de financiële toestand van de Stad Genk, een billijke vergoeding aan te rekenen aan de aanvrager van de dienstverlening om de kostprijs (gedeeltelijk) te recupereren. Deze dienstverlening vergt immers belangrijke inspanningen voor de stad Genk.
In het meerjarenplan 2020-2025 is een beleidsdoelstelling opgenomen m.b.t. het duurzaam, evenwichtig en transparant financieel beleid van stad Genk. In het kader daarvan stelt de stad zich tot doel een evenwichtige basisfinanciering te hanteren via fiscaliteit en algemene fondsen. De stad wenst dit o.m. te realiseren aan de hand van een evenwichtig belasting- en retributiebeleid en kwaliteitsvol beheer van alle lokale belasting- en retributiereglementen.
De gemeenteraad keurde op 17 september 2009 volgend retributiereglement goed: “Retributie met betrekking tot de verkoop van horecaproducten in het Cultuurcentrum Genk met ingang van 1 oktober 2009”.
In het kader van een breed nazicht van de belasting- en retributiereglementen van stad Genk m.h.o.o. een kwaliteitsvol beheer ervan, is vastgesteld dat zich een aanpassing opdringt van de tarieven in hogergenoemd retributiereglement aan de gestegen “levensduurte” (index). De tarieven van deze retributie dateren van 2009; het is voor de stad onmogelijk de in de tijd stijgende inflatie- en loonkosten te blijven opvangen zonder de retributietarieven op te trekken.
Via retributies kunnen bepaalde kosten gerecupereerd worden van diegene die een individueel voordeel haalt uit een dienst die door de stad wordt geleverd.
Het retributiereglement met betrekking tot de verkoop van horecaproducten in het Cultuurcentrum Genk met ingang van 1 oktober 2009 wordt door de raad met ingang van 1 januari 2020 opgeheven.
Het retributiereglement voor horecaproducten verbruikt in of verschaft vanuit het stadhuis met ingang van 1 januari 2020 wordt door de raad vastgesteld.