Terug
Gepubliceerd op 21/02/2023

2023_IP_00005 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Bankautomaten in onze stad.

Gemeenteraad
di 14/02/2023 - 20:00 Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Karel Kriekemans; Yilmaz Kurtal; Sara Roncada; Geert Swartenbroekx; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Caroline Antkowiak; Nuzbiye Cifci; Hilde De Wilde

Verontschuldigd

Ria Grondelaers; Lotte Trippaers; Meryame Kitir

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2023_IP_00005 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Bankautomaten in onze stad. 2023_IP_00005 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Bankautomaten in onze stad.

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

wo 08/02/2023 - 11:58

Toelichting

De grootbanken hebben een nieuwe firma opgericht ‘Cash Point’. Het doel is tegen eind 2024 een evenwichtig netwerk aan cash-punten aan te bieden dat rekening houdt met waar mensen wonen, werken, cash gebruiken én hoe ze zich verplaatsen. 

Vanaf de zomer van 2022 vervangt het nieuwe netwerk van cash-punten de vroegere geldautomaten. “Zo wordt er voor een betere spreiding gezorgd, op plaatsen waar u ze echt nodig hebt”, klinkt het. 

In theorie klinkt dit hoopgevend, maar de eerste resultaten wat we zien gaat eerder de andere kant uit. Verschillende van mijn collega’s uit andere steden van ons land, geven me mee dat het eerder achteruit gaat. Bijvoorbeeld in Zelzate is er nog slechts 1 bankautomaat. Ik hoor ook dat verschillende burgemeesters van steden en gemeenten reeds actie hebben ondernomen. Je kan begrijpen dat er wel wat ongerustheid is bij onze inwoners. Ipv meer automaten en een betere spreiding zou het gaan verminderen. Steeds meer mensen betalen natuurlijk elektronisch, maar cash is niet volledig verdwenen. De markt, cadeaus, transacties op tweedehands.be etc zijn voorbeelden waar cash nog steeds de eerste betaalwijze blijft. Het mag zeker niet de andere kant uitgaan, zoals in Gent waar er bakkers zijn die zelfs geen cash meer aannemen. 

Mijn vragen: 

Welke impact gaat dit op onze stad hebben?
Gaan er ook cashpoints komen in de wijken?
Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen toch nog met cash kunnen betalen in de toekomst?
En heeft u al contact gehad met de mensen van Cashpoint zo niet gaat u dit doen en hoe zal u vraag zijn?

Bespreking

Antwoord

Is er overleg tussen de banken en de stad met betrekking tot  het sluiten van de bankautomaten en de oprichting van het neutrale cashpunt? Zo ja, hoe verliep dat overleg en wat was de stellingname van het stadsbestuur?

Heeft u al contact gehad met de mensen van Cashpoint zo niet gaat u dit doen en hoe zal u vraag zijn?

Er is geen voorafgaand overleg geweest tussen de stad en de betrokken banken. We werden wel gecontacteerd door de directeur van het lokale KBC kantoor, die zijn bezorgdheid uitte over de evolutie. Op basis daarvan heeft de stad contact gelegd met Batopin om in overleg te gaan. Dat overleg is steeds moeizaam verlopen. Batopin verwijst naar haar ‘wetenschappelijk’ aanpak, waarbij ze samen met de UGent het locatie-onderzoek hebben uitgevoerd. 

Zo is het Batopin-punt omwille van de openingsuren van Shopping 1 niet bereikbaar tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur ‘s morgens, waardoor ze eigenlijk niet kunnen voldoen aan de wettelijk verplichte dienstverlening.

Werd het stadsbestuur betrokken bij de keuze van de locatie van het neutrale cashpunt?

Gaan er ook cashpoints komen in de wijken? 

Bij de keuze van de eerste locatie van Batopin in Shopping 1 werd de stad niet betrokken. Dit werd geregeld tussen Batopin en Wereldhave, zonder overleg met de stad. Het is slechts na de opening van het eerste neutrale cashpunt dat Batopin contact gezocht heeft met de stad. En dit in functie van de zoektocht naar een tweede locatie. Voor dit tweede cashpunt in het stadscentrum hebben we een concreet voorstel gedaan. We hebben ook de hand gereikt om te helpen zoeken naar bijkomende locaties in Genk. Doch hier gaat Batopin voorlopig niet op in. 

Wat vindt het stadsbestuur van de afbouw van de dienstverlening door de grootbanken?

Welke impact gaat dit op onze stad hebben? Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen toch nog met cash kunnen betalen in de toekomst?

Het stadsbestuur betreurt de afbouw van de dienstverlening van de vier grootbanken op het vlak van ATM automaten. Het stadsbestuur blijft er bij de diverse banken op aandringen dat ze een goed bereikbare, gespreide en betaalbare dienstverlening aan onze burgers blijven aanbieden. 

wo 15/02/2023 - 08:42