Terug
Gepubliceerd op 21/02/2023

2023_IP_00004 - Interpellatie van raadslid Chris Janssens: Socialewoningfraude

Gemeenteraad
di 14/02/2023 - 20:00 Limburghal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Karel Kriekemans; Yilmaz Kurtal; Sara Roncada; Geert Swartenbroekx; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Caroline Antkowiak; Nuzbiye Cifci; Hilde De Wilde

Verontschuldigd

Ria Grondelaers; Lotte Trippaers; Meryame Kitir

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2023_IP_00004 - Interpellatie van raadslid Chris Janssens: Socialewoningfraude 2023_IP_00004 - Interpellatie van raadslid Chris Janssens: Socialewoningfraude

Motivering

Indiener(s)

Chris Janssens

Gericht aan

Wim Dries

Tijdstip van indienen

di 07/02/2023 - 18:32

Toelichting

Sinds 15 maart 2021 kunnen sociale woonactoren gebruikmaken van het raamcontract van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) om onderzoeksbureaus aan te stellen ter opsporing van fraude met buitenlandse eigendommen. Deze onderzoeken worden enkel uitgevoerd op basis van een ‘vermoeden’ van buitenlandse eigendommen bij sociale huurders.

De provincie Limburg is de ‘best scorende provincie’ in het uitvoeren van dergelijke onderzoeken. Meer dan de helft van de al uitgevoerde onderzoeken in Vlaanderen werd georganiseerd door sociale woonactoren uit de provincie Limburg. Opvallend hierbij is dat bijna geen enkel sociaal verhuurkantoor (SVK) in Vlaanderen dergelijke onderzoeken laat uitvoeren. Daar blijken geen vermoedens te zijn over buitenlandse eigendommen bij sociale huurders. Ook SVK De Scharnier voert hieromtrent geen enkel onderzoek. De sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak heeft wel onderzoeken laten uitvoeren. Uit de laatst beschikbare cijfers blijkt dat 46 van de 82 uitgevoerde onderzoeken een positief resultaat hadden. In maar liefst 56% van de uitgevoerde onderzoeken bij Nieuw Dak werd er een bewijs geleverd van bezit van onroerende eigendommen in het buitenland. 

Maar liefst 92,7% van de onderzoeken vonden plaats in Turkije en Marokko. Wat ver boven het gemiddelde van 80% in Vlaanderen ligt. 58% van de uitgevoerde onderzoeken in deze landen leverden een bewijs van bezit op.

Dit zijn indrukwekkende cijfers, zeker als je in rekening neemt dat slechts 7,5% van de allochtone sociale huurders onderzocht wordt op het bezit van buitenlandse eigendommen. De kans is dan ook groot dat we slechts het topje van de ijsberg zien. Met de binnenkort ééngemaakte woonmaatschappij voor heel Limburg vrees ik dat deze controles in de realiteit nog minder zullen uitgevoerd worden.

De Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele liet onlangs in de media uitschijnen dat dit een terugverdieneffect heeft omdat er sociale woningen vrijkomen en de onterecht verkregen sociale kortingen teruggevorderd worden. 

  1. Kan u de bovenstaande cijfers met betrekking tot Nieuw Dak bevestigen? Zo neen, welke zijn de (meest recente) cijfers waarover het stadsbestuur beschikt?
  2. Volgt u deze cijfers ook op in een lokaal woonoverleg met Nieuw Dak? Vindt u deze cijfers over sociale fraude ook verontrustend? Welke conclusies trekt u uit deze cijfers?
  3. Zal u met Nieuw Dak en Het Scharnier in dialoog gaan om deze controles nog meer en gerichter uit te voeren? Zal u bij de ééngemaakte woonmaatschappij daar ook op aandringen?
  4. Kan u aangeven of de frauderende sociale huurders van Nieuw Dak inmiddels hun sociale woning verlaten hebben? Graag toelichting bij de cijfers terzake.
  5. Zijn de onterecht verkregen sociale kortingen inmiddels teruggevorderd door Nieuw Dak? Welk bedrag werd er in totaal teruggevorderd? Waarvoor zullen ze deze verworven gelden inzetten?
  6. Welke initiatieven zal u nemen zodat deze fraude met sociale woningen verder onderzocht wordt?

Bespreking

Antwoord

Kan u de bovenstaande cijfers met betrekking tot Nieuw Dak bevestigen? Zo neen, welke zijn de (meest recente) cijfers waarover het stadsbestuur beschikt?

Volgt u deze cijfers ook op in een lokaal woonoverleg met Nieuw Dak? Vindt u deze cijfers over sociale fraude ook verontrustend? Welke conclusies trekt u uit deze cijfers?

Er werden 73 vooronderzoeken aangevraagd inzake eigendom in het buitenland. Deze vooronderzoeken worden gericht aangevraagd op basis van een aantal criteria en signalen.

38 van deze vooronderzoeken waren positief, hetgeen wil zeggen dat er een onderzoek ten gronde werd opgestart. 35 huurders bleken een woning of bouwgrond te bezitten. Van deze 35 huurders hadden 10 huurders een gedeelde eigendom.

35 huurders op 3.500 verhuurde woningen betekent 1 procent. Bij controles op eigendom in het binnenland stellen we eenzelfde percentage vast. 

Zal u met Nieuw Dak en Het Scharnier in dialoog gaan om deze controles nog meer en gerichter uit te voeren? Zal u bij de ééngemaakte woonmaatschappij daar ook op aandringen?

Elke SHM (sociale huisvestingsmaatschappij), en dus Nieuw Dak ook, is wettelijk verplicht om na te gaan of de huurders voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Dus ook op het vlak van eigendom wordt er nagegaan of huurders al dan niet eigendom hebben (verworven). 

De minister heeft opdracht gegeven aan de VMSW (Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen) om de controles op eigendom in het buitenland te faciliteren. Daarom sloot de VMSW voor heel de sector een raamovereenkomst af met een aantal onderzoeksbureaus.  

Nieuw Dak heeft ingetekend op de raamovereenkomst van de VMSW, waardoor controles inzake eigendom in het buitenland mogelijk is. Ook voor de nieuwe ééngemaakte woonmaatschappij zal dit het geval zijn.  

Wij vertrouwen erop dat Nieuw Dak dit plichtsbewust doet en de resultaten tonen dit ook. 

Kan u aangeven of de frauderende sociale huurders van Nieuw Dak inmiddels hun sociale woning verlaten hebben? Graag toelichting bij de cijfers terzake.

14 van de 35 huurders hebben hun woning vrijwillig verlaten. 16 huurders zijn gevat in een juridische procedure. 5 huurders zijn nog in een lopend onderzoek.

Zijn de onterecht verkregen sociale kortingen inmiddels teruggevorderd door Nieuw Dak? Welk bedrag werd er in totaal teruggevorderd? Waarvoor zullen ze deze verworven gelden inzetten? 

Ja. Het gaat over 700.697,58 euro; waarvan 26.665,74  euro tot op heden werd betaald. We stellen vast dat de vrederechter in juridische procedures zijn appreciatiebevoegdheid toepast, waardoor de vordering gemilderd wordt. 

Welke initiatieven zal u nemen zodat deze fraude met sociale woningen verder onderzocht wordt?

Nieuw Dak zal de huidige manier van werken verder zetten.

wo 15/02/2023 - 08:42