Terug
Gepubliceerd op 19/11/2021

2021_IP_00095 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Covid 19 vaccinatie - verdere verduidelijking voor Genk

Gemeenteraad
di 16/11/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Karel Kriekemans; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00095 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Covid 19 vaccinatie - verdere verduidelijking voor Genk 2021_IP_00095 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Covid 19 vaccinatie - verdere verduidelijking voor Genk

Motivering

Indiener(s)

Geert Reyskens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

wo 10/11/2021 - 10:52

Toelichting

  1. Het boostervaccin COVID-19 voor 65 plussers heeft een beschermende en verlengende factor. 
    • Wanneer worden de 65 + opgeroepen voor vaccinatie? Graag een tijdslijn. 
    • Kunnen 65 + beroep doen op de mobiele teams? De mogelijkheid van thuisvaccinatie is wenselijk. Zo ja, hoe kunnen de 65 + de mobiele teams eenvoudig aanvragen?
  2. Worden kinderen die 12 jaar werden tijdens de sluiting van het vaccinatiecentrum, de kinderen die 12 jaar worden, nieuwe burgers en zullen ook tweede kansers opgeroepen worden om zich te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum? 
  3. Het Johnson & Johnson beschermt na verloop van tijd nog onvoldoende tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames door het coronavirus. Snel schakelen voor deze groep (vooral jongeren)  is nodig   om de personen met een  Johnson & Johnson vaccin een herhalingsprik te geven met het Pfizer- of Moderna-vaccin. Welke strategie heeft het vaccinatiecentrum uitgewerkt om de personen met het Johnson & Johnson vaccin verhoogde bescherming (en vrijheid)  te geven?
  4.  De vaccinatiegraad moet  verder omhoog. Personen met mentale problemen (verslaving, depressies, angst, sociaal isolement …) kennen een tekort in zelfzorgzaamheid. Uit praktijkervaring weet ik dat zij geen anti-vaxxers zijn maar als  gevolg van hun kwetsbaarheid niet in het vaccinatiecentrum geraken. Dit is schrijnend en vraagt een oplossingsgerichte campagne voor deze doelgroep. Mobiele teams inzetten voor deze doelgroep is een mogelijkheid van aanpak.

Hoe gaat de stad deze doelgroep bereiken en motiveren tot vaccinatie?

Bespreking

Antwoord

Wanneer worden de 65 + opgeroepen voor vaccinatie? Kunnen 65 + beroep doen op de mobiele teams? Zo ja, hoe kunnen de 65 + de mobiele teams eenvoudig aanvragen?

We kunnen de 65+ers sinds 12 oktober officieel uitnodigen via het doclr-systeem aangezien zij toen pas zijn opgeladen in de VCDB.  Op wekelijkse basis nodigen we mensen uit die zijn opgeladen in het centrale uitnodigingssysteem. We hebben momenteel al 7.500 65+ers een uitnodiging gestuurd en vanaf vandaag zijn we gestart met de vaccinaties. 

Een tijdslijn kunnen we hier niet op plakken: reden hiervoor is dat men een tijdsinterval heeft ingesteld tussen het oorspronkelijk vaccinatieschema en de booster-prik. Met andere woorden: wie een AstraZeneca heeft gekregen, zal pas na vier maanden opgeladen worden, wie Pfizer kreeg pas na zes maanden. 

We ontvingen bij wijze van simulatie wel een capaciteitsfile. Op basis daarvan kunnen we zien dat 95 procent van de 65+ers tegen 1 december zal zijn uitgenodigd en voor 23 december zal iedereen de kans gehad hebben om een vaccin te komen halen.

We hebben er voor gekozen om geen mobiele teams op te zetten zoals in het voorjaar wel het geval was. Reden daarvoor is dat de huisartsen zelf bereid waren om de minder mobiele patiënten te vaccineren. We hebben daarom, in overleg met de huisartsen, meerdere afhaalmomenten voorzien de afgelopen weken. Zo werden er al meer dan 600 vaccins afgehaald en gezet door de huisartsen. Ook komende weken blijven we afhaalmomenten voorzien en de artsen maken hier goed gebruik van. Op deze manier hebben we al veel meer mensen kunnen bereiken en helpen dan in het voorjaar het geval was. 

Zowel naar de burgers als de artsen is hierover uitgebreid gecommuniceerd. 

Worden kinderen die 12 jaar werden tijdens de sluiting van het vaccinatiecentrum en de kinderen die 12 jaar worden, nieuwe burgers en ook tweede kansers opgeroepen om zich te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum? 

Deze kinderen zijn ondertussen allemaal opgeroepen geweest. Ook zij zijn steeds opgeladen geworden in de VCDB én wij zijn wekelijks uitnodigingen blijven versturen. Zo zullen er deze week meer dan 250 eerste prikken gezet worden en meer dan 300 tweede prikken. Ook in de week nadien staan er al veel eerste en tweede prikken gepland. Dit geldt ook voor nieuwe burgers en tweede kansers.

Wekelijks zullen de kinderen die nog 12 moeten worden een uitnodiging ontvangen om gevaccineerd te worden.

Welke strategie heeft het vaccinatiecentrum uitgewerkt om de personen met het Johnson & Johnson vaccin verhoogde bescherming (en vrijheid) te geven?

We wachten momenteel op de richtlijnen vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid. De beleidsbeslissing om hen een boosterprik te geven is reeds genomen, de modaliteiten hiervoor zijn nog niet uitgewerkt. Als vaccinatiecentrum zijn we vragende partij hier snel duidelijkheid in te krijgen, we hebben de vraag ook gesteld via de participatiegroep. Men heeft ons beloofd om voor eind november duidelijke richtlijnen hierover te geven. De prioriteit ligt momenteel echter bij de 65+ers en het zorgpersoneel.

De vaccinatiegraad moet verder omhoog. Personen met mentale problemen (verslaving, depressies, angst, sociaal isolement …) kennen een tekort in zelfzorgzaamheid. Uit praktijkervaring weet ik dat zij geen anti-vaxxers zijn maar als gevolg van hun kwetsbaarheid niet in het vaccinatiecentrum geraken. Dit is schrijnend en vraagt een oplossingsgerichte campagne voor deze doelgroep. Mobiele teams inzetten voor deze doelgroep is een mogelijkheid van aanpak.

Vanuit de ELZ is er een doelgroepenoverleg waarin diverse partners uit het werkveld vertegenwoordigd zijn. Er werd een actieplan opgesteld om deze kwetsbare doelgroepen te bereiken en er werden reeds mobiele teams uitgezonden in overleg met lokale partners. Er werden ook open prikdagen in de wijken georganiseerd. Momenteel staan er ook nog vaccinatiemomenten gepland op locatie bij Sint-Vincentius. 

Hoe gaat de stad deze doelgroep bereiken en motiveren tot vaccinatie?

Om deze doelgroepen te bereiken werden er al heel wat acties ondernomen: 

  • Voor de open prikdagen in de wijken werden er huisbezoeken gedaan door de wijkpartners
  • Via sleutelfiguren werd er campagne gevoerd in moskeeën en bij verenigingen
  • Er werden info-momenten georganiseerd door huisartsen
  • Er werd divers info-materiaal bezorgd aan organisaties die in nauw contact staan met deze doelgroepen.
  • Er werd gevaccineerd op alle Genkse secundaire scholen.
  • En via het doelgroepenoverleg werd er steeds op vraag van bepaalde partners (zoal het OCMW, Het Steger, het CAW, …) gekeken welke acties we konden ondernemen om tegemoet te komen aan hun noden.
di 16/11/2021 - 16:30