Terug
Gepubliceerd op 19/11/2021

2021_IP_00089 - Interpellatie van raadslid Mehmet Kayacan: In de strijd tegen armoede vormt de strijd tegen onderbescherming een belangrijk onderdeel.

Gemeenteraad
di 16/11/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Karel Kriekemans; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Michael Dhoore; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00089 - Interpellatie van raadslid Mehmet Kayacan: In de strijd tegen armoede vormt de strijd tegen onderbescherming een belangrijk onderdeel. 2021_IP_00089 - Interpellatie van raadslid Mehmet Kayacan: In de strijd tegen armoede vormt de strijd tegen onderbescherming een belangrijk onderdeel.

Motivering

Indiener(s)

Mehmet Kayacan

Gericht aan

Ria Grondelaers

Tijdstip van indienen

za 06/11/2021 - 14:22

Toelichting

In de strijd tegen armoede vormt de strijd tegen onderbescherming een belangrijk onderdeel.
We spreken van onderbescherming in elke situatie waarin personen zich bevinden die niet al hun sociale grondrechten kunnen realiseren.
Sociale grondrechten zijn:

  • Het recht op sociale zekerheid
  • Het recht op bescherming van de gezondheid
  • Het recht op sociale, geneeskundige en juridische bijstand
  • Het recht op een behoorlijke huisvesting
  • Het recht op culturele en maatschappelijke ontplooiing

Nog lang niet alle rechten en sociale voordelen worden automatisch toegekend, b.v.b. het statuut verhoogde tegemoetkoming (VT) wordt deels automatisch toegekend.
Maar een heel aantal mensen moeten de vraag, of ze al dan niet recht hebben op de statuut van VT, nog actief stellen bij hun ziekenfonds.
We denken dat niet iedereen die recht heeft op dit statuut, dat ook effectief heeft. Hierdoor lopen mensen heel wat voordelen mis.
Niet enkel de medische kosten die met het VT statuut lager zijn maar ook alle afgeleide rechten en kortingen kunnen niet toegepast worden. Voor mensen in armoede kan dat een groot verschil maken.

De voorbije weken werd een project ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking tussen het sociaal huis Portavida, de verschillende ziekenfondsen en een heel aantal organisaties (intermediairen) dat ervoor moest zorgen dat mensen in hun eigen buurt terecht konden bij medewerkers van hun mutualiteit die onmiddellijk a.d.h.v. hun gezinsinkomen konden berekenen of er al dan niet een recht was.
Voor de deelnemende families was dit ook een uniek moment want naast de mutualiteiten was er ook altijd een medewerker van het sociaal huis Portavida aanwezig in hetzelfde lokaal zodat zij onmiddellijk ondersteund werden in hun vraag naar de afgeleide rechten vanuit de Stad en OCMW.

In dit project is veel energie gestoken en toont aan dat je door samenwerking tussen een lokaal bestuur, het intermutualistisch overleg en intermediairen een meerwaarde kan creëren voor kwetsbare Genkenaren.
Graag zou ik een antwoord willen krijgen op volgende vragen:

  1. Hoeveel mensen (hebben de drempels overwonnen en) hebben deelgenomen aan deze inloopdagen en zijn effectief ondersteund i.h.k.v. dit project?
  2. Waren bij de deelnemers ook families die nog niet gekend waren door het OCMW? 
  3. Wat was juist de impact van deze actie?
  4. Is het denkbaar dat het wordt herhaald b.v.b. jaarlijks?
  5. Kan het eventueel uitgebreid worden naar andere thema’s?

 In naam van alle Genkenaren zou ik jullie alvast willen danken.

Bespreking

Antwoord

Hoeveel mensen (hebben de drempels overwonnen en) hebben deelgenomen aan deze inloopdagen en zijn effectief ondersteund i.h.k.v. dit project?

In totaal hebben zich 100 personen gemeld op de verschillende zitdagen in Sledderlo, Waterschei, Kolderbos, Zwartberg, Winterslag en het centrum. Bij dertien personen daarvan werd effectief op de zitdagen zélf hun VT-statuut in orde gebracht. Voor één persoon werd een vervolgafspraak gemaakt bij de diensten van de betreffende mutualiteit voor verder onderzoek. 

Waren bij de deelnemers ook families die nog niet gekend waren door het OCMW?

Het overgrote deel van de bezoekers passeerde – nadat ze bij hun mutualiteit langsgingen – ook bij de aanwezige maatschappelijk assistentes om zich te bevragen of informeren over een breder rechtenonderzoek, het sociaal energietarief dat voortvloeit uit VT-statuut, huurprijsberekening voor sociale huisvesting of andere algemene vragen. Veertien gesprekken daarvan werden geregistreerd als ‘intake’ van personen of gezinnen die niet eerder gekend waren bij de sociale dienst van het OCMW.

Wat was juist de impact van deze actie?

Op individueel cliëntniveau werd het nodige inkomensonderzoek in functie van het VT-statuut uitgevoerd, mét de hieruit voortvloeiende rechten. Tegelijkertijd werkte de aanwezigheid van de mutualiteiten & de sociale dienst van het OCMW in de wijkbureaus & de Campussen O³, drempelverlagend naar de burgers, ook in functie van vervolgafspraken op bureel. Hiernaast bevorderde deze samenwerking, de onderlinge samenwerking tussen de Diensten Maatschappelijk Werk van de mutualiteiten en de sociale dienst van het OCMW, hetgeen rechtendetectie en de strijd tegen onderbescherming alleen maar ten goede komt.

Is het denkbaar dat het wordt herhaald b.v. jaarlijks?

Er is nog een officiële evaluatie gepland samen met de diverse partners omtrent het initiatief. Vanuit deze evaluatie wordt verder bekeken of een jaarlijkse herhaling opportuun is. 

Kan het eventueel uitgebreid worden naar andere thema’s?

De strijd tegen onderbescherming en het realiseren van toegankelijk sociale hulp- en dienstverlening zijn kernthema’s in het concept Geïntegreerd Breed Onthaal. Deze principes worden zoveel mogelijk toegepast op elke, al dan niet nieuwe, vorm van dienstverlening vanuit het Sociaal Huis Portavida. Twee concrete voorbeelden hiervan zijn de Kruispunten Geestelijke Gezondheidszorg en de Zorgloketten. Eventuele andere toekomstige acties in het kader van rechtenonderzoek zullen verder onderzocht worden.

di 16/11/2021 - 16:42