Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_IP_00080 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Verfraaiingswerken Heideblook

Gemeenteraad
di 21/09/2021 - 20:15 Limburghal - Auditorium
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Verontschuldigd

Meryame Kitir

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00080 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Verfraaiingswerken Heideblook 2021_IP_00080 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Verfraaiingswerken Heideblook

Motivering

Indiener(s)

Sabrina Cavaliere

Gericht aan

Wim Dries

Tijdstip van indienen

do 16/09/2021 - 09:43

Toelichting

Beste Burgemeester en schepenen,

Op 25 maart ontvingen de inwoners van de Anijsstraat een brief waarmee ze geïnformeerd werden over werkzaamheden aan de nutsvoorzieningen in hun straat. Kort nadien werden de stoepen opengebroken door de stadsdiensten zodat APK aan de slag kon. 

Jammer genoeg begon APK pas 2 weken later. 

Er zijn er heel wat riooldeksels beschadigd tijdens het opbreken van de stoepen, deze deksels sloten niet meer goed af waardoor er opeens ratten over de straat en in de tuinen van de Anijsstraat liepen. Nochtans stond er in de verzonden brief dat er voor zo weinig mogelijk hinder en overlast gezorgd zou worden.

APK werd aangesteld om de asbesthoudende waterleidingen te vervangen. Hun manier van werken maakte de omwonende echter zeer bezorgd. Met een graafmachine werden de buizen bloot gelegd en nadien met de bak van de graafmachine stukgeslagen. Enkel de grote stukken werden uit de grond gehaald. De kleinere stukken en scherven zijn in de grond gebleven.  

Daarnaast heeft het ook enige tijd geduurd alvorens de resten die aan de oppervlakte zijn blijven liggen, verwijderd werden. Pas nadat de omwonenden een mail hadden gestuurd met foto’s van hoe hun straat erbij lag, is men komen opruimen maar met een grove borstel. Op verschillende plaatsten liggen er nog scherven en ook grotere stukken.

Voor een 2de keer, begin september heb ik de omwonenden nogmaals doorverwezen naar de groendienst van onze stad.

Naast de afgebrokkelde delen van de waterleiding werden er ook verpakkingen van toebehoren in de grond gegooid door het werkend personeel. Ook blikjes en verpakking van het eten dat ze bij hadden, alles werd gewoon de grond in gegooid. Dit is niet respectvol omgaan met het milieu en de omgeving. Plastiek, papier en metaal horen in de vuilbak niet onder de grond. 

Dat het nodig is om zulke werken uit te voeren, dat begrijpt de Genkenaar maar de frustraties in de Anijsstraat en op andere plaatsen in Genk gaan vooral om de communicatie en het ontbreken van toezicht op het verloop van de werken. In heel de periode van april tot eind september is er enkel op 24/8 iemand van de Watergroep komen kijken. De werken in de Anijsstraat worden eind september afgerond, het heeft dus 6 maanden geduurd om in één straat van +/- 300 m nieuwe waterleidingen te steken.                                                                                   

Bovendien zijn vele inwoners van de wijk Heideblook teleurgesteld over de manier waarop het nu is afgewerkt. Heideblook is één van de wijken in Genk met een residentieel karakter. Kenmerkend aan Heideblook waren de perken met kruiden en bloemen, vaak gelinkt aan de straatnaam. Nu zijn deze mooie perken verdwenen en vervangen door gras. Waardoor elke straat er nu hetzelfde gaat uitzien en het karakter van de wijk verloren is gegaan. 

Ook voor verschillende organismen hadden deze perken een grotere waarde dan het gras dat er nu gezaaid is, denk maar aan insecten, vlinders, vogels… En wie gaat deze perken onderhouden? Wie gaat het gras maaien en hoe vaak wordt het gras gemaaid?

Het spijtige aan heel deze situatie is dat dit ongenoegen vermeden kon worden als er gecommuniceerd werd. Als de stad ook echt in overleg gaat met haar inwoners en luistert naar de inwoners. Alleen zo kan je zeggen dat men een betrokken en participerend beleid voert, een beleid dat effectief rekening houdt met de burger. 

Luister naar de Genkenaar!  Men kan niet met iedereen rekening houden maar als men zo’n drastische ingrijpen neemt in een wijk dan houdt men op z’n minst eerst een overleg met de burger. Wij hebben vernomen dat de volgende straat op jullie lijst de Rozemarijnstraat is, ik heb van verschillende inwoners in deze straat de vraag gekregen hoe het daar precies zit. Deze mensen weten het van horen zeggen, maar tot op heden geen bericht gehad van de stad. 

 

Gelijkaardige klachten hadden ook de inwoners van de Reinpadstraat. Daar hebben de werken ook veel te lang geduurd omdat de aannemer op verschillende plaatsten tegelijk aan het werk waren. 

Kunnen er geen eindtermen worden afgesproken met de aannemer met een boeteclausule? 

  • Waarom hebben jullie besloten om alle perken weg te halen in deze wijk en in de plaats hiervan gras te zaaien?
  • In welke straten moeten deze werken nog uitgevoerd worden? 
  • Hoe gaan de inwoners hierover geïnformeerd worden?
  • Hoelang gaan deze werken duren? 
  • Zijn er eindtermen afgesproken met de aannemer?
  • Wanneer worden de inwoners geïnformeerd en op welke manier? 
  • Is er een evaluatie geweest van alle gelijksoortige werken die tot nu toe in Genk zijn uitgevoerd? 
  • Is er een nieuw plan van aanpak opgesteld om de burgers beter te informeren en minder tot last te zijn? 

Bespreking

Antwoord

Waarom hebben jullie besloten om alle perken weg te halen in deze wijk en in de plaats hiervan gras te maaien? 

De omvorming van beplanting naar gras volgt op de vernieuwing van de waterleiding waarbij ook het voetpad opgebroken werd. Door de aard en omvang van de werken was het niet haalbaar om de bestaande beplanting te behouden. Er werd geopteerd voor gras om meerdere redenen:

  • De voorbije jaren hebben we enkele droge, hete zomers gekend en bleek het moeilijk om nieuwe aanplantingen te doen slagen, zelfs ondanks extra inspanningen. 
  • De ervaring in andere wijken toont aan dat men met gazons ook een mooi straatbeeld kan bekomen. 
  • Gazons zijn eenvoudiger in onderhoud.
  • Voor bewoners die dat wensen is het dan ook mogelijk en gemakkelijker om mee in te staan voor het onderhoud, bijvoorbeeld door de berm mee te maaien als ze ook hun eigen gazon maaien. 

In welke straten moeten deze werken nog uitgevoerd worden? 

De werken worden uitgevoerd in de doodlopende straten in Heideblook. De Lavendelstraat en Alsemstraat werden reeds aangepakt, momenteel is de Anijsstraat lopende. Nu komen ook de Rozemarijnstraat en de Maretakstraat nog aan de beurt.  

Hoe gaan de inwoners hierover geïnformeerd worden? En wanneer?  

De bewoners worden geïnformeerd per brief waarin ze ook een uitnodiging krijgen voor een infovergadering. Dat gebeurt enkele weken voor aanvang van de werken. Er vond hierover vandaag nog een overleg plaats tussen onze dienst wegenwerken en de Watergroep, al waar de timing en de afspraken verder besproken werden.  

Omdat de werken in de Maretakstraat niet afgerond zouden geraken voor de kerstperiode, is besloten deze eerst in 2022 op te starten. Er is daarom besloten eerst de Rozemarijnstraat aan te pakken. Er zal snel een uitnodiging volgen voor een infoavond. In het eerste deel van oktober zullen onze diensten de werken starten, zodat de Watergroep daarna van start kan gaan met het aanleggen van de noodleiding en de nieuwe hoofdleiding met aansluiting naar de woningen. Deze werken zouden half november afgerond moeten zijn, waarna onze diensten de inritten en bermen komen herstellen. Het einde van de werken is dan voorzien voor de eindejaarsperiode van start gaat.  

Hoelang gaan deze werken duren? Zijn er eindtermen afgesproken met de aannemer? 

De duur van de werken hangt in eerste instantie af van de Watergroep, wiens aannemer de werken uitvoert. Omdat meerdere ploegen van de aannemer het afgelopen jaar in quarantaine zijn moeten gaan ten gevolge van corona, hebben de werken inderdaad vertraging opgelopen. Wij gaan ervan uit dat de komende werken zonder onderbreking zullen uitgevoerd worden. Onze eigen diensten volgen onmiddellijk aansluitend om de werken te voltooien. Volgens info van de Watergroep zouden zij de vervanging van de waterleiding in de Maretakstraat vòòr het einde van dit jaar afgewerkt hebben. 

Is er een evaluatie geweest van alle gelijksoortige werken die tot nu toe in Genk zijn uitgevoerd? 

Gelijkaardige werken hebben nog niet plaatsgevonden. 

Is er een nieuw plan van aanpak opgesteld om de burgers beter te informeren minder tot last te zijn? 

Voor wat de werken in de Anijsstraat, Lavendelstraat en Alsemstraat betreft, stuurden we in augustus nog een duidelijke brief met verdere toelichting aan de betrokken inwoners. Er is voor de toekomstige werken bij de watermaatschappij aangedrongen om de werken in een kortere tijdsspanne te realiseren, zodat ook de aanleg van de inritten en de afwerking van de bermen sneller kan uitgevoerd worden. 

wo 22/09/2021 - 12:44