Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_IP_00078 - Interpellatie van raadslid Cindy Machiels: Groene bak

Gemeenteraad
di 21/09/2021 - 20:15 Limburghal - Auditorium
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Verontschuldigd

Meryame Kitir

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00078 - Interpellatie van raadslid Cindy Machiels: Groene bak 2021_IP_00078 - Interpellatie van raadslid Cindy Machiels: Groene bak

Motivering

Indiener(s)

Cindy Machiels

Gericht aan

Wim Dries

Tijdstip van indienen

wo 15/09/2021 - 14:29

Toelichting

Ik wil met deze interpellatie extra aandacht geven aan de bezorgdheden van onze Genkse burgers. 

Want vanaf 1 januari 2022 gaan we over naar het OPTIMO-systeem. Daarbij worden 5 afvalfracties samen ingezameld in dezelfde vrachtwagen, in aparte zakken ( huisvuil, pmd, keukenafval, tuinafval en textiel) met elk een andere kleur en daardoor automatisch kunnen worden uitgesorteerd. Dit met als doel een optimalisatie van het afvaltransport en dus minder CO2-uitstoot.

Wat toch grote bezorgdheden geeft bij de Genkse burger. 

Hierbij een kleine opsomming :

  • Onze mogelijkheid van de nieuwe tuinbak van 60 euro/12 omhalingen (1x/maand) ipv 40 euro/ jaar (om de 2 weken in de zomer omhalingen) is wel heel duur geworden en dit enkel voor tuinafval….
  • Als die tuinbak dubbel zo groot wordt….hoe krijg ik die dan naar de straat? Ik als oudere dame moet door mijn huisje ermee en in zakken .. nog meer een gedoe! Ik wil mijn tuintje houden…
  • Hoe zit het met de zakken die gemakkelijk scheuren…( vb genoeg vanuit Houthalen)
  • 1 keer om de 2 weken omhalingen, geeft ons een grote opstapeling van verschillende zakken te samen, wat met het ongedierte wat hier op af komt ( oa ratten….)?
  • Etensresten in zakken doen op een appartement, dat gaat stinken en geeft maaien, vliegen ….krijgen we geen keukenafvalbak ipv zakken?
  • Moeten we nu ons afval in betaalzakken doen als we ze naar het containerpark brengen, dat was toch gratis?

Ik heb begrepen dat OVAM zijn goedkeuring heeft gegeven aan de uitrol van het OPTIMO-inzamelsysteem, BEHALVE voor de fracties keukenafval en tuinafval. Hiervoor lopen er nu binnen Optimo een aantal experimenten die lopen tot eind 2022. Genk werd samen met Diepenbeek geselecteerd als gft-gemeente die TIJDELIJK instappen in deze experimentele fase voor keuken- en tuinafval. Aangezien het een proefproject is dat loopt tot eind 2022, is het echter niet nodig om onze gft-bakken in te leveren…en de nieuwe tuinbak is eenzijdig opzegbaar?!

 

Wat doen jullie concreet met de klachten, bezorgdheden van onze Genkse bewoners?

Zitten we in een testfase of is deze regeling nu definitief?

Wanneer gaat er een evaluatie plaats vinden?

Hoe wordt er geëvalueerd?

Op basis van wat gaat er geëvalueerd worden?

Wat bepaald of deze test geslaagd gaat zijn?

En mogen we hierin transparantie en communicatie verwachten?

Bespreking

Antwoord

Wat doen jullie concreet met de klachten, bezorgdheden van onze Genkse bewoners? 

Alle klachten, bezorgdheden, vragen die ons bereiken krijgen een (eerlijk) antwoord. Meestal gaat het over dingen die verkeerd begrepen worden. Soms, zeker bij een terechte opmerking, wordt deze meegenomen in het overleg, en kijken we of er een mogelijkheid is om iets aan te passen. 

Zitten we in een testfase of is deze regeling nu definitief?

Het opsplitsen van de GFT-container in een tuinafval- en keukenafvalzak is een proefproject. Deze test gebeurt in de gemeenten Diepenbeek en Genk (waarbij de GFT-container dus niet meer opgehaald wordt) en bij de gemeenten in West-Limburg (waar ze nooit een GFT-container hebben gehad). Het gaat hier dus wel degelijk over een proefproject voor de komende jaren.  

Wanneer en hoe wordt er geëvalueerd? En op basis van wat gaat er geëvalueerd worden?

Uit de verkregen data kunnen veel gegevens gehaald worden. 

-           Lukt de opsplitsing tuin- en keukenafval?

-           Hoe verloopt de scheiding?

-           Zijn er toch nog gescheurde zakken?

-           ….

Op die manier kunnen we beoordelen of het systeem technisch en praktisch werkt. Ook de sorteerinstallatie speelt hierin een belangrijke rol. 

Daarnaast worden er, zowel door stad Genk, Limburg.net en Ovam, enquêtes gedaan om het gebruiksgemak te evalueren; want dat is voor ons als stadsbestuur een belangrijk aandachtspunt. Wij gaan ervan uit dat deze test het gebruiksgemak voor de Genkenaren gaat verhogen; maar zullen dat ook goed opvolgen.  

Wat bepaald of deze test geslaagd gaat zijn? 

Voor Limburg.net/Ovam gaat het vooral om de praktijk: 

-           Lukt het om keuken- en tuinafval goed te scheiden?

-           Wordt er evenveel ingezameld dan voorheen gft?

-           Is er de verwachte milieuwinst: minder kilometers, minder CO2, ….

Uiteraard nemen we graag voldoende tijd om dit voor wat Genk betreft ten gronde te evalueren en houden we daarbij ook rekening met de gedragenheid van de bevolking.  

En mogen we hierin transparantie en communicatie verwachten? 

De communicatie wordt gecoördineerd door Limburg.net en wordt doorgesproken met Stad Genk. Er zijn reeds verschillende communicatiekanalen ingezet. Zo verschijnt op korte termijn een tweede brochure met daarin alle praktische info. Daarnaast zijn er de campagnes via sociale media en in het straatbeeld. Binnenkort volgt nog de afvalkalender met alle juiste data, komt er een starterspakket en worden startontmoetingen georganiseerd.  Op die manier proberen we iedereen zo goed mogelijk te informeren. 

Misschien toch ook kort even reageren op de klachten die je aanhaalt: 

De nieuwe tuinbak van 60 euro voor 12 omhalingen (1x/maand) in plaats van 40 euro per jaar (ophaling om de twee weken, met extra zomerophalingen) is wel heel duur geworden en en dit enkel voor tuinafval.... 

De nieuwe tuinbak zal 1x om de vier weken (en dus 13 keer per jaar) opgehaald worden. In de tussentijd kan je het groenafval ook in zakken aanbieden, die om de twee weken opgehaald worden. Je betaalt dan wel 0,25 euro per zak. 

De bak kost 60 euro per jaar. Dat is inderdaad iets duurder, maar de afvalfactuur daalt dan weer met 20 euro.  

Als die tuinbak dubbel zo groot wordt....hoe krijg ik die dan naar de straat? Ik als oudere dame moet daarmee door mijn huisje en in zakken .. nog meer een gedoe! 

De bak is groter maar flexibel. Hoe zwaar hij is hangt natuurlijk van af wat je er in doet. Ik kan me inbeelden dat dit niet voor iedereen even wendbaar is, zoals dat overigens vandaag ook al zo zal zijn met de huidige groene bak. Ik ga er van uit dat ook daar al heel wat vrienden, buren en familie elkaar helpen als het even moeilijk is.  

Hoe zit het met de zakken die gemakkelijk scheuren? 

Het zijn andere zakken dan die in Houthalen-Helchteren. De zakken scheuren niet gemakkelijk en een stuk steviger dan vele mensen denken.  

Eén keer om de twee weken omhalingen, geeft ons een grote opstapeling van verschillende zakken samen. Wat met het ongedierte dat hier op af komt? 

Op zich zal dat probleem niet veel groter zijn dan vandaag met de huidige zwarte en blauwe zakken. Limburg.Net heeft o.a. in Lommel nauw opgevolgd. Daar bleek dat alvast geen groot probleem te zijn; maar het is uiteraard iets wat ook wij in deze proefperiode nauw zullen opvolgen.  

Etensresten in zakken doen op een appartement. Dat gaat stinken en geeft vliegen en maden. Krijgen we geen keukenafvalbak in plaats van zakken?

Een tip die we nu reeds geven is om de zakken in een ton/container aan straat te zetten, zodat ongedierte geen kans heeft. Iedereen mag zijn groene gft-container (klein en groot) overigens bijhouden en blijven gebruiken; bijvoorbeeld ook als bak om de zak in te bewaren en zo aan de straat te zetten. Maar je kan de bak ook laten ophalen door Limburg.Net.  Wat de evaluatie ook zal zijn van dit project; mocht er ooit teruggekeerd worden naar een groene bak, dan zal het altijd een andere bak zijn met een chip.  

Moeten we nu ons afval in betaalzakken doen als we ze naar het containerpark brengen. Dat was toch gratis?

Je kan nog steeds groenafval aanbieden in het recyclagepark. Dat moet niet in zakken of bakken gebeuren. En dat is nog steeds gratis tot een quotum van 400kg, waarna Limburg.Net je een bedrag per kilogram aanrekent.  

Aangezien het een proefproject is dat loopt tot eind 2022, is het echter niet nodig om onze GFT-bakken in te leveren en de nieuwe tuinbak is eenzijdig opzegbaar?

 Het proefproject loopt gedurende drie jaren, tot eind 2024.

wo 22/09/2021 - 12:37