Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_IP_00082 - Interpellatie van raadslid Cindy Machiels: Vaccinatiegraad Genk t.o.v. andere grootsteden

Gemeenteraad
di 21/09/2021 - 20:15 Limburghal - Auditorium
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Verontschuldigd

Meryame Kitir

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00082 - Interpellatie van raadslid Cindy Machiels: Vaccinatiegraad Genk t.o.v. andere grootsteden 2021_IP_00082 - Interpellatie van raadslid Cindy Machiels: Vaccinatiegraad Genk t.o.v. andere grootsteden

Motivering

Indiener(s)

Cindy Machiels

Gericht aan

Wim Dries

Tijdstip van indienen

do 16/09/2021 - 11:13

Toelichting

Uit ervaring kan ik samen met een groot gedeelte van onze Genkse bevolking zeggen dat ons vaccinatiecentrum in de Limburghal een enorm goed werkende professionele eenheid is dat half oktober de deuren gaat sluiten. Deze laagdrempelige vorm van vaccinatie heeft grote inspanningen geleverd!  Proficiat aan iedereen die hiertoe heeft bijgedragen! Ondanks bovenstaande inspanningen is Genk niet de beste leerling van de klas. Vanuit deze bezorgdheid stel ik de volgende vragen:

  • Als we de vaccinatiegraad vergelijken van Genk met de buurgemeenten. Hoe scoort Genk dan?
  • Als we de vaccinatiegraad van Genk vergelijken met de andere centrumsteden, hoe scoort Genk dan ( volledig en deels gevaccineerde)?
  •  Welke groepen mensen worden momenteel moeilijk bereikt en op welke manier worden deze nu en in de toekomst aangemoedigd? Zijn er cijfers beschikbaar op niveau van de wijken?
  • Worden de redenen voor weigeren van een vaccin geregistreerd?
  • De vaccinatiestrategie zal vanaf 15 oktober veranderen…
  • Wat met de kids? Hoe gaat men de nieuwe 12 jarigen bereiken met een laagdrempelig vaccinatie traject?
  • Wat met de start van het 3e vaccin?
  • Behoudt Genk een vaccinatiepost? Met hierbij de gekende professionele en snelle eenheid die het vertrouwen van vele Genkenaren heeft gewonnen, ook mede de laagdrempeligheid en mogelijkheid om mobiel te kunnen functioneren. 
  • Wat gaat de stad concreet doen om de laagdrempeligheid te bewaren?
  • Wanneer mogen onze Genkse huisartsen hierin duidelijke communicatie verwachten?

Bespreking

Antwoord

Als we de vaccinatiegraad vergelijken van Genk met de buurgemeenten. Hoe scoort Genk dan?
 Als we de vaccinatiegraad van Genk vergelijken met de andere centrumsteden, hoe scoort Genk dan (volledig en deels gevaccineerden)?


 
In Genk hebben momenteel 73,62% van alle inwoners een volledige vaccinatie ontvangen. 85,6% van alle  18-plussers en 93% van de 65-plussers zijn volledig gevaccineerd. In totaal zijn 49.086 inwoners die volledig gevaccineerd zijn. Nog eens 1.795 Genkenaren kregen al hun eerste prik. Dat betekent dat 15.792 inwoners nog geen vaccin kregen, waarvan 8.016 -12-jarigen. 

Genk ligt daarmee wat lager dan het Limburgs gemiddelde (79,15%) en het Vlaams gemiddelde (78,21%). Binnen de ELZ Kemp & Duin zijn we de enige gemeente die de kaap van de 80% nog niet wist te behalen. In vergelijking met enkele andere mijngemeentes in Limburg zijn onze cijfers dan weer niet zo verschillend. Beringen (74,35%), Heusden (75,03%) en Houthalen-Helchteren (75,86%) scoren iets beter; Maasmechelen 72,73% doet het minder goed. In vergelijking met enkele andere grote steden als Gent (72,79%), Vilvoorde (61,68%) en Antwerpen (65,78%) scoort Genk dan weer iets beter.  

Welke groepen mensen worden momenteel moeilijk bereikt en op welke manier worden deze nu en in de toekomst aangemoedigd? Zijn er cijfers beschikbaar op niveau van de wijken?

We hebben cijfers op wijkniveau. We zien vooral een lagere vaccinatiegraad in bepaalde wijken waar een mix van factoren er voor zorgt dat mensen minder gevaccineerd worden (armoede, origine, etc …).  

We merken dat vooral Nieuw Driehoeven, Nieuw Sledderlo en tuinwijken II en IV in Winterslag het minder goed doen. Zij kleuren rood in op onze kaart. Ook de oranje gebieden Vlakveld, Zwartberg Tuinwijk-Noord, Waterschei-Noord en Waterschei-Zuid krijgen extra aandacht. 

De ELZ heeft een specifiek actieplan opgemaakt, rekening houdende met de achterstand in een aantal sectoren en doelgroepen. 

Zo merken we dat onze actie in de middelbare scholen geholpen heeft om het aantal gevaccineerde -18-jarigen omhoog te krijgen. Zo hebben we op een week tijd het aantal eerste vaccins met 10% kunnen optrekken bij de 12 tot 18-jarigen, van 65% naar 75%.

We vaccineren nu ook in de buurthuizen en ook de vele open-prikdagen werken. Zo werden hier vandaag ook weer heel wat mensen gevaccineerd. We blijven ook benadrukken dat mensen die reeds in het buitenland een vaccin kregen dat ook hier kunnen laten registreren. Dat doen we via de huisartsen en apothekers, maar ook met extra flyers in de rode en oranje zones. 

We gaan in Genk nog verder door wijkmanagers en community health workers in te zetten om mensen persoonlijk aan te spreken over het belang van de vaccinatie. We organiseren infoavonden voor sleutelfiguren en twijfelaars in de wijken waar de vaccinatiegraad onvoldoende toeneemt.  

Worden de redenen voor weigeren van een vaccin geregistreerd?

De reden om zich niet te laten vaccineren wordt niet formeel geregistreerd, maar uit de vele contacten rond vaccinatie in huisbezoeken en in de buurthuizen door netwerkpartners én uit telefonische contacten via het huisartsenproject, komen volgende redenen het meest naar voren:

  • Angst voor (medische) gevolgen
  • Te weinig kennis van eventuele effecten van vaccin
  • Er het nut niet van zien (ziek worden we toch)
  • Urban legends (inspuiten chip, etc …) 

Wat met de kids? Hoe gaat men de nieuwe 12-jarigen bereiken met een laagdrempelig vaccinatie traject?

Wat met de start van het 3e vaccin?

Behoudt Genk een vaccinatiepost? Met hierbij de gekende professionele en snelle eenheid die het vertrouwen van vele Genkenaren heeft gewonnen, ook mede de laagdrempeligheid en mogelijkheid om mobiel te kunnen functioneren.

Wat gaat de stad concreet doen om de laagdrempeligheid te bewaren?

Wanneer mogen onze Genkse huisartsen hierin duidelijke communicatie verwachten?

De vaccinatiestrategie zal vanaf 15 oktober veranderen. Vanaf dan stopt de werking zoals we die nu in de vaccinatiecentra kennen. Tot op heden is er nog geen zicht op hoe de volgende fase er uit zal zien. We hopen deze week meer info te krijgen, maar tot heden hebben zowel het Agentschap Zorg en Gezondheid als de Federale en Vlaamse overheid hierover nog niet officieel gecommuniceerd.   

Voor wat het derde vaccin betreft, kan ik wel al meegeven dat op dit ogenblik in Genk al 2.500 mensen met een immuniteits-problematiek uitgenodigd zijn voor die derde prik. Voor andere doelgroepen is er nog niet geweten of en wanneer dit zal gebeuren.    

Ik maak graag even van de gelegenheid gebruik om hier toch ook nog eens alle mensen die zich dag in dag uit ingezet hebben en nog steeds inzetten in heel deze vaccinatiecampagne van harte te danken voor hun inzet en engagement. Binnen onze vaccinatiezone gaat het over 350 betaalde werkkrachten, maar ook over bijna 400 vrijwilligers. 

wo 22/09/2021 - 12:51