Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Meryame Kitir: Menstruatiearmoede

Gemeenteraad
di 20/04/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Meryame Kitir: Menstruatiearmoede 2021_IP_00053 - Interpellatie van raadslid Meryame Kitir: Menstruatiearmoede

Motivering

Indiener(s)

Meryame Kitir

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 15/04/2021 - 15:34

Toelichting

In november 2020 bleek uit een studie van Caritas bij 2.600 respondenten dat 1 op de 8 vrouwen in Vlaanderen tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om maandverbanden en tampons te kopen. Voor meisjes die in armoede leven, loopt het op tot bijna 1 op de 2.

Voorbeeld van een diepte-interview tijdens het onderzoek: 

Laura: “Ik leef in een gezin dat niet veel geld heeft. Als ik mijn moeder om maandverband vraag, dan zegt ze dat ik daar zelf moet voor gaan werken. Sinds mijn dertiende werk ik in de horeca. Als ik niet kan werken en dus geen geld heb, gebruik ik gevouwen toiletpapier.”

Ik word hier een beetje stil van. 

Het onderzoek wees ook uit dat 5 procent van de respondenten al school gemist heeft omdat ze geen menstruatieproducten konden kopen. 

Bij meisjes die opgroeien in armoede is dat drie keer zoveel. Ze missen een dag school omdat ze geen levensmiddel kunnen kopen? Want dat is het ook voor ons, vrouwen. Een levensmiddel.

Ik las in de kranten dat de stad Gent op vier scholen automaten zal plaatsen met gratis maandverbanden en tampons. En nog beter nieuws, in alle Aarschotse middelbare scholen komen er automaten waar leerlingen gratis een maandverband kunnen halen.

Mijn vraag is simpel: wat doet onze stad om Genkse jonge meisjes/vrouwen te helpen als ze geen menstruatieproducten kunnen kopen? Is er al een plan om zo een automaat met producten te voorzien in alle Genkse middelbare scholen? Heeft u al een gesprek gehad met de andere steden hieromtrent? Hoe gaan wij menstruatie-armoede tegen gaan in Genk?

Bespreking

Antwoord

Wat doet onze stad om Genkse jonge meisjes/vrouwen te helpen als ze geen menstruatieproducten kunnen kopen? 

Is er al een plan om zo een automaat met producten te voorzien in alle Genkse middelbare scholen? 

Heeft u al een gesprek gehad met de andere steden hieromtrent? 

Hoe gaan wij menstruatie-armoede tegen gaan in Genk?

In Vlaanderen bestonden, tot het onderzoek in 2019 door Caritas, geen cijfers over menstruatie-armoede. Het rapport van Caritas geeft een eerste schets van de omvang. Dit zijn geen bemoedigende cijfers voor meisjes en vrouwen die leven in armoede. Genk is dan ook overtuigd dat een aanpak van menstruatie-armoede verder uitgewerkt moet worden. Menstruatie-armoede gaat verder dan enkel het niet-ter-beschikking-hebben van beschermingsmateriaal. Er is ook nood aan kennis en informatie die via scholen aangeboden kan worden omtrent gezonde hygiëne. 

Onlangs hadden we een eerste gesprek met de Genkse studente, die het onderzoek heeft uitgevoerd bij Caritas. Op basis van dit gesprek en de aanbevelingen van Caritas werken we nu acties uit in overleg met alle relevante partners en diensten van de stad. 

Een greep uit de (mogelijke) acties: 

Via Vincentius Genk worden hygiëne-pakketten ter beschikking gesteld aan de kwetsbare Genkenaren, op verwijzing van de sociale dienst. Deze bevatten o.a. maandverband. Met dank aan een serviceclub heeft Vincentius 1.000 pakketten ter beschikking kunnen stellen. Gezien we niet iedereen treffen via dit kanaal, willen we ook een samenwerking aangaan met de Genkse scholen.

Een inventarisatie van het aanwezige beleid in de Genkse scholen met een onderzoek naar de mogelijkheden van automaten en het gratis ter beschikking stellen van materiaal (naar het voorbeeld van Aarschot). Hiervoor is medewerking nodig van de Genkse scholen en ouderraden. 

Er is reeds een overleg geweest met andere OCMW’s via VVSG omtrent hun aanpak van menstruatie-armoede. Good practices werden gebundeld. Dit verhaal krijgt zeker nog een gevolg in de nabije toekomst. Mochten er nog verdere suggesties zijn, laat het ons dan zeker weten. 

di 20/04/2021 - 16:46