Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_IP_00050 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Regelgeving ambulante handel

Gemeenteraad
di 20/04/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00050 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Regelgeving ambulante handel 2021_IP_00050 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Regelgeving ambulante handel

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 15/04/2021 - 08:51

Toelichting

De laatste jaren zien we meer en meer ambulante handel langs de straat. Dit zorgt voor een uitstraling die wel past bij onze mooie multiculturele stad. Wie gaat nu eens niet graag een broodje uithalen aan 1 van deze eetstanden? Van braadworsten, smoutebollen, kebab ... het aanbod kan enorm groot zijn. En is super gemakkelijk voor onze inwoners die weinig tijd hebben en zo toch snel iets kunnen eten.

Je kan ervoor of ertegen zijn, maar het zou ook voor onze toeristische trekpleisters een meerwaarde kunnen zijn. Na een fikse wandeling op de terril of de Stiemerbeekroute, snel een broodje eten met het gezin? Op weg naar huis, eventjes een bakje aardbeien uithalen?

Voor veel van deze mensen die zo een kraampje uitbaten is het een stap om niet in de werkloosheid te vallen, en zo de eerste stappen te zetten als middenstander. Dus denk ik dat we als stad een echt plan moeten maken en duidelijke richtlijnen voor de ambulante handel.

We zien dat er wel wat  kramen staan, maar is de regelgeving voor iedereen hetzelfde? Sommigen hebben een verharding gekregen, anderen weer niet, sommige werken nog met generatoren, terwijl anderen stroomkasten ter beschikking hebben gekregen.

Vragen:

  1. Zijn er van de stad uit plaatsen voorzien waar iemand een kraam mag plaatsen?
  2. Hoe verloopt de toekenning?
  3. Zijn er richtlijnen wat mag en wat niet mag?
  4. Hoeveel erkende plaatsen hebben we?
  5. Voorziet de stad stroomgroepen voor iedere uitbater?
  6. Zien jullie het zitten om op drukke wandelplaatsen, plaatsen te voorzien voor ambulante handel en als dit zo is, hoe zien jullie de toekenning ervan?

Bespreking

Antwoord

Zijn er van de stad uit plaatsen voorzien waar iemand een kraam mag plaatsen?

Hoe verloopt de toekenning? Zijn er richtlijnen wat mag en wat niet mag?

Hoeveel erkende plaatsen hebben we? Voorziet de stad stroomgroepen voor iedere uitbater?

Zien jullie het zitten om op drukke wandelplaatsen plaatsen te voorzien voor ambulante handel en als dit zo is, hoe zien jullie de toekenning ervan?

De ambulante handel op het grondgebied van de stad Genk wordt geregeld op basis van een door de gemeenteraad goedgekeurd reglement. Alle info over ambulante handel kan je op de stedelijke website terugvinden (https://www.genk.be/ambulante-handel).  

Momenteel zijn er vijf standplaatsen op het openbaar domein en vier plaatsen op privaat domein. De toekenning van de standplaatsen verloopt chronologisch, op basis van de volgorde van aanvraag. Voor sommige plaatsen zijn er effectief wachtlijsten. Er wordt rekening gehouden met de handelaars in de buurt (zo mogen op de Rozenkranslaan bijvoorbeeld geen hamburgers of frieten verkocht worden, omdat er hier al frituren zijn). Terrassen zijn nooit toegelaten, want dan is er sprake van horeca en is een horecavergunning nodig. Ook tentjes zijn niet toegestaan. De stad voorziet geen elektriciteitsvoorziening op de standplaatsen. De houder van de vergunning wordt steeds doorverwezen naar Fluvius waar hij een aansluiting op het net kan aanvragen. 

Het is een keuze van het stadsbestuur om het aantal ambulante handelsplaatsen te beperken. Er zijn momenteel geen plannen om ambulante handelsplaatsen te openen op drukke wandelplaatsen.

di 20/04/2021 - 16:42