Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_IP_00041 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Vraag aan de meerderheid om in te tekenen voor de subsidies aan gemeenten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen

Gemeenteraad
di 20/04/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00041 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Vraag aan de meerderheid om in te tekenen voor de subsidies aan gemeenten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen 2021_IP_00041 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Vraag aan de meerderheid om in te tekenen voor de subsidies aan gemeenten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen

Motivering

Indiener(s)

Geert Reyskens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

di 13/04/2021 - 10:59

Toelichting

De Vlaamse Regering is een bondgenoot van alle lokale besturen die schoolomgevingen veiliger willen maken. Nu wil ze lokale besturen ook ondersteunen in het veiliger maken van schoolroutes langs gemeentewegen. Daarom lanceert ze een subsidieoproep van 15 miljoen euro. 

Wij kunnen als stad een subsidie aanvragen voor projecten die de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen verbeteren. De subsidie is gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen.

 

Projecten die in aanmerking komen:

  • De projecten liggen langs een schoolroute.
  • De focus ligt op het veiliger maken van de schoolroute voor kwetsbare weggebruikers. 

 

De volgende uitgaven komen in aanmerking:

  • Verkeerssignalisatie: verkeersborden, wegmarkeringen, attentiepalen, verlichting…;
  • Infrastructurele maatregelen: een verbreding van het voetpad, een oversteekplaats, fietssuggestiestroken, fietspaden, rijbaankussen;
  • Het plaatsen en instellen van trajectcontrole op gemeentelijke wegen;
  • Huurovereenkomst van maximaal 3 opeenvolgende jaren voor hardware van scan- en beloningssystemen.

 

Wij krijgen als stad de mogelijkheid om de 6 toegekende maar nog niet bepaalde schoolroutes te spreiden over de 2 kalenderjaren 2021 en 2022.

 

Ik vraag aan de meerderheid om in te tekenen op deze subsidieoproep en bottom-up te werken met scholen, ouderraden, fietsersbond en de wijkverenigingen om aanvragen stevig te motiveren.

Voorbeelden van onveilige schoolroutes zijn:

  • Omgeving Winterslag: Noordlaan en Zonhoverweg
  • Genk-Centrum: Europalaan – Bochtlaan – Winterslagstraat - Grotestraat - Nieuwstraat
  • Termien: Dominikanenlaan – De Schom – Slagmolenweg
  • Sledderlo: Sledderlo(weg), Brandweg
  • Boxbergheide: De Brem – Landwaartslaan
  • Waterschei:  brede omgeving Stalenstraat
  • Hoevenzavel: Halmstraat

 

Immers een aangename en veilige weg naar school ligt zo voor elke Genkse leerling in bereik.

Bespreking

Antwoord

Sta me toe eerst toch even te nuanceren. Uiteraard blijven we gestaag werken aan het verder optimaliseren van schoolroutes- en straten, maar we zijn wel van mening – en ook politie Carma staat ons hierin bij – dat we op onze gemeentewegen geen enkel of toch weinig gevaarlijke punten of wegdelen kennen. 

Wil de meerderheid intekenen op deze subsidieoproep en bottom-up werken met scholen, ouderraden, fietsersbond en de wijkverenigingen om aanvragen stevig te motiveren?

We hebben in het verleden al beroep gedaan op de subsidie Veilige schoolomgeving en zijn verheugd met de nieuwe (aanvullende) subsidie Veilige schoolroutes van de Vlaamse Overheid. We zullen hier uiteraard maximaal beroep op doen. Voor investeringen in fietsinfrastructuur gaan we steeds op zoek naar de meest geschikte en financieel gunstigste subsidie (via het Fietsfonds, Vlaanderen Veerkracht of Veilige Schoolroutes). De diensten Mobiliteit en Bouw&Infra volgen dit op de voet op. Het spreekt voor zich dat we hiervoor samenwerken met scholen en verenigingen. Met de Fietsersbond heeft de dienst Mobiliteit op geregelde tijdstippen structureel overleg. 

 

Dus op een uitzondering na maken de bestaande schoolroutes reeds onderdeel uit van geplande en lopende grootschalige projecten waar al zware subsidieregelingen van toepassing zijn. Zo realiseerden we al module 10 op Campus Bret en het nieuwe complex aan de Sint-Albertusschool in Zwartberg. Ook de schoolstraat Hooiweg en beveiliging van de schoolroute Keinkesstraat in Kolderbos is afgewerkt. 

 

Volgende projecten zijn gepland:

  • Overname en herinrichting van Evence Coppéelaan / Bochtlaan 
  • Herinrichting Europalaan / Stationsomgeving 
  • Rioleringsdossier en herinrichting Winterslagstraat / Grotestraat / Nieuwstraat 
  • Rioleringsdossier en herinrichting De Berm en Landwaartslaan
  • In de regio De Schom / Slagmolenweg zijn er de projecten Spartacus, Stiemervallei, fietssnelweg Campus Diepenbeek-Centrum en Slagmolen
  • Herinrichting van de schoolomgeving Halmstraat en rotonde Onderwijslaan 
  • Interventies in de Stalenstraat met het oog op het verbeteren van de verkeersveiligheid en -leefbaarheid
  • Fietssnelweg Kneippstraat / Sint-Jozefinstituut 
di 20/04/2021 - 16:28