Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_IP_00040 - Interpellatie van raadslid Laura Olaerts: Gratis camperplaatsen in Genk

Gemeenteraad
di 20/04/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00040 - Interpellatie van raadslid Laura Olaerts: Gratis camperplaatsen in Genk 2021_IP_00040 - Interpellatie van raadslid Laura Olaerts: Gratis camperplaatsen in Genk

Motivering

Indiener(s)

Laura Olaerts

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

di 13/04/2021 - 10:55

Toelichting

In Het Belang van Limburg van 19 maart 2021 konden we lezen dat stad Genk locaties voor overnachtingen voor campers zou voorzien onder meer aan de Schabartstraat en aan het terrein aan C-Mine in Winterslag.  Dit persbericht verscheen naar aanleiding van de recente beslissing van het schepencollege tot organisatie van een pop-up camperterrein tijdens de zomermaanden voor overnachtingen met mobilhomes.

 

Onze N-VA fractie is vragende partij voor de uitbreiding van het aantal camperplaatsen in Genk. Maar als deze camperplaatsen gratis aangeboden worden, dan vrezen wij dat de normale marktwerking van de kampeerbedrijven in de provincie Limburg, die wel een vergoeding vragen, verstoord zou kunnen worden. Dit gratis aanbod zou dan de toepassing van het Vlaams logiesdecreet omzeilen, die net kwaliteit én veiligheid waarborgen voor de kampeerders.

  

Wij hebben deze bekommernis omdat de Limburgse toeristische kampeerbedrijven het afgelopen corona-jaar al financieel zwaar getroffen zijn door de verschillende lockdown-maatregelen. Zij hebben nu meer dan ooit steun nodig.

 

Namens de N-VA fractie, zou ik u graag concreet de volgende vragen willen stellen: 

  1. Kunnen jullie bevestigen dat deze camperplaatsen gratis aangeboden worden in de plaats van tegen vergoeding?
  2. Zullen jullie hierover in overleg treden met Toerisme Limburg en de sectorfederaties?
  3. Zal er een uitbatingsreglement voorzien worden? Zo ja, hoe zal dat reglement er concreet uitzien? En wie zal daarop toezien inzake handhaving en brandveiligheid? 
  4. Werd er overleg gepleegd met de provinciale diensten Omgeving wat de vrijstelling van de omgevingsvergunning betreft omwille van het tijdelijk karakter en wat was de uitkomst daarvan? 
  5. Welke kosten gaat stad Genk maken voor de uitbating ? (afvalbeheer, lozingen, verlichting, verzekeringen, bewaking en toezicht, personenregistratie gasten,… )
  6. Voorzien jullie ook in een grondig zwerfvuil-beleid? 

Bespreking

Antwoord

Kunnen jullie bevestigen dat deze camperplaatsen gratis aangeboden worden in de plaats van tegen vergoeding?

Op vraag van Reca Genk (de Genkse restaurants en cafés) spelen we met dit initiatief in op de nieuwe trend van camperdining en campermeals en willen we zo meer kapitaalkrachtige camperaars aantrekken voor bestedingen in restaurants, cafés en attracties in Genk. Bovendien verwachten we, net als vorig jaar, in het kader van de verhoogde vraag naar vakantie in eigen land een enorme druk op het vergunde camperterrein in Kattevennen.

 

Op de bestaande parking ter hoogte van de Schabartstraat in Kattevennen voorzien wij de mogelijkheid voor campers om tussen 1 juni en 31 augustus gedurende 48 uren kosteloos te verblijven, zonder services. Voor het terrein aan De Uitdaging is dit voorlopig nog onder de opschortende voorwaarden van de organisatie van AFF ook het geval tussen 2 juni en 30 september, ook zonder services. Voor verblijven langer dan 48 uren of in geval van onvoldoende beschikbaarheid, wordt via een infobord en website doorverwezen naar kampeerfaciliteiten in de naburige gemeenten. 

Zullen jullie hierover in overleg treden met Toerisme Limburg en de sectorfederaties?

 

Toerisme Vlaanderen werd hierover geconsulteerd.

Zal er een uitbatingsreglement voorzien worden? Zo ja, hoe zal dat reglement er concreet uitzien? En wie zal daarop toezien inzake handhaving en brandveiligheid? 

Er werd een huishoudelijk reglement opgemaakt. Dat zal ter goedkeuring aan de volgende gemeenteraad voorgelegd worden. Dit reglement werd samen met alle veiligheidsthema’s en situatieplannen ook besproken in een veiligheidsoverleg. Gemeenschapswachten uit het centrum (voor Kattevennen) en uit Winterslag (voor terrein De Uitdaging) zullen zorgen voor toezicht. 

Werd er overleg gepleegd met de provinciale diensten Omgeving wat de vrijstelling van de omgevingsvergunning betreft omwille van het tijdelijk karakter en wat was de uitkomst daarvan? 

Uit intern overleg met betrokken diensten bleek dat deze tijdelijke terbeschikkingstelling niet vergunningsplichtig is. 

Welke kosten gaat stad Genk maken voor de uitbating? Voorzien jullie ook in een grondig zwerfvuil-beleid?

Het afvalbeheer vormt de grootste kost met 5.854 euro aan extra vuilophalingen voor terrein Kattevennen. Op het terrein van De Uitdaging gaat het over 9.940 euro, maar daar zijn naast afval ook kosten voor maaien en herstellingen aan het terrein in opgenomen. Er zijn geen bijkomende kosten voor wat betreft verlichting, verzekering (na overleg met onze makelaar). Bewaking en toezicht worden opgenomen in de dagelijkse werking en de belijning en bewegwijzering worden uitgevoerd door onze eigen diensten. We plaatsen ook twee infoborden van 440 euro per stuk. 

di 20/04/2021 - 16:27