Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_IP_00038 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Nieuwe borden sluikstorten/zwerfvuil in Genk

Gemeenteraad
di 20/04/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00038 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Nieuwe borden sluikstorten/zwerfvuil in Genk 2021_IP_00038 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Nieuwe borden sluikstorten/zwerfvuil in Genk

Motivering

Indiener(s)

Geert Reyskens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

di 13/04/2021 - 10:43

Toelichting

Overal waar ik fiets langs Vlaamse wegen kom ik het bordje “netjes opgeruimd” tegen.

Dit kaderend in sensibilisatiecampagnes rondom zwerfvuil.

Het is belangrijk dat we ons afval niet op de grond gooien, maar wel in de vuilnisbak werpen of dat je het afval mee naar huis neemt.

De impact van zwerfvuil op het milieu en daarbij horende kosten zijn enorm.

In Genk zijn er vele vrijwilligers (150) die in de wijken en het centrum heel wat slingervuil oprapen.

 

Vraagstelling:

  1. Dat op elke plaats waar vrijwilligers zwerfvuil opruimen ook een oproep gedaan wordt om het netjes te houden met bordje en tekst: “Wij houden het proper, jij toch ook?” Dit is een minimale financiële kost waarbij je de opruimer respecteert en de omgeving sensibiliseert. Het feit dat Genkenaren in actie treden en niet één of andere anonieme dienst, maakt dat voorbijgangers minder snel afval zullen achter laten.
  2. Hoeveel lokale VTE handhavers zijn ingezet om het zwerfvuil te bedwingen. Welke instrumenten worden gehanteerd om deze openbare overlast aan te pakken.

In bijlage 2 voorbeeldfoto’s ter verduidelijking.

Bespreking

Antwoord

Kunnen we op elke plaats waar vrijwilligers zwerfvuil opruimen ook een oproep doen om het netjes te houden met bordje en tekst: “Wij houden het proper, jij toch ook?” ?

Uw voorstel is niet nieuw. We doen dat ook in Genk! Onze vrijwilligers zijn geïnformeerd dat zij borden van de Mooimakers-actie kunnen gebruiken en kunnen plaatsen waar zij actief zijn voor onze stad. Op dit moment zijn er zo reeds een tiental borden te zien in Genk (onder andere in de Woudstraat, Marcel Habetslaan, Wijerdriesstraat, Wiemesmeerstraat,…). Momenteel werken er een 250-tal vrijwilligers voor de stad Genk. We zullen hen nogmaals informeren en hen laten weten dat zij best fier mogen zijn op het werk dat zij leveren voor onze stad en dat wij met plezier dit werk zichtbaar willen maken door het bijkomend voorzien van deze borden, die zij dan kunnen plaatsen op hun opruimplekken na eenvoudig verzoek via mail.

Hoeveel lokale handhavers zijn ingezet om het zwerfvuil te bedwingen? Welke instrumenten worden gehanteerd om deze openbare overlast aan te pakken?

In totaal gaat het over 3,4 VTE medewerkers die instaan voor de opvolging van de camera’s, opmaken van verslagen en onderzoeken van de sluikstorten en opmaak en afhandeling van GAS-dossiers. 

De openbare overlast wordt aangepakt door afdeling ReiGr. Meldingen worden altijd in het e-netwerk ingegeven en altijd verder opgevolgd. Het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten wordt altijd onderzocht. We werken voor de handhaving ook met camera’s. Er zijn heel wat vaste camera’s, maar we kunnen ook een van de vijf mobiele camera’s inschakelen om een vaststelling te doen. Vaststellingen met de camera worden ofwel rechtstreeks of via de politie (indien identificatie nodig is via bijvoorbeeld nummerplaat) doorgegeven voor opmaak van een GAS-boete. We gebruiken zelf het retributiereglement voor de opruimkosten. De politie maakt daarnaast ook gebruik van het Vlarem-reglement.

di 20/04/2021 - 16:23

Bijlagen