Terug
Gepubliceerd op 18/02/2022

2021_GEM_00073 - Iedereen Donderdagt 2021 - Organisatie Iedereen donderdagt: overeenkomst met vzw Horeca Groot Genk - Goedkeuring

Gemeenteraad
di 20/04/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Meryame Kitir; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Hilde De Wilde

Secretaris

Hilde De Wilde

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_GEM_00073 - Iedereen Donderdagt 2021 - Organisatie Iedereen donderdagt: overeenkomst met vzw Horeca Groot Genk - Goedkeuring 2021_GEM_00073 - Iedereen Donderdagt 2021 - Organisatie Iedereen donderdagt: overeenkomst met vzw Horeca Groot Genk - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Stad Genk wil met het concept 'Iedereen donderdagt' Genk bijdragen aan aan de positionering van Genk als een belevingsvolle stad met een sfeervol aanbod. 

In 2011 werd gestart met de organisatie van 'Iedereen Donderdagt' met als doel in Genk centrum te zorgen voor meer avondbeleving met een  aanbod dat zoveel mogelijk zelf door de Genkse horeca en lokale handelaars werd ingevuld. Omwille van de hoge publieksrespons en het belang van de inkomsten voor de horeca is 'Iedereen Donderdagt' een vaste waarde geworden in Genk en werd er In de vorige jaren elke eerste donderdag van de maand, van mei t.e.m. september, een beleving gecreëerd in het stadscentrum.

Ook in 2021 wenst afdeling Economie dit concept te organiseren . Omwille van COVID-19 stelt afdeling Economie voor om te starten op 3 juni 2021 i.p.v. 6 mei. Volgende edities zijn voorzien op 1 juli, 5 augustus en 2 september. Data o.v.v. de evolutie van de pandemie en de daarbij horende opgelegde maatregelen COVID-19. Maandelijks wordt geëvalueerd of de eerstvolgende editie al dan niet kan georganiseerd worden.

Argumentatie

Voor de edities in 2021 worden volgende activiteiten georganiseerd of ondersteund:

  • financiële ondersteuning aan uitbaters van horecazaken bij het organiseren van indoor of outdoor  optredens in het centrum van Genk;
  • het aanbieden van happy hours of een 'iedereen Donderdagt'-menu door de Genkse horeca;
  • het organiseren van een sfeermarkt;
  • de plaatsing van een Genks podium met zitplaatsen t.h.v. de Ici Paris XL waar Villa Basta en Genks talent aan bod komen in samenspraak met Dienst Evenementen en Dienst Jeugd;
  • de plaatsing van speciale, kleurrijke en onderscheidende terrassen;
  • kinderanimatie op de Grote Markt. 

Mogelijk dienen bepaalde bovenstaande  onderdelen nog  bijgestuurd te worden o.w.v. de dan geldende corona-maatregelen.

De plaatsing van de onderscheidende terrassen zal via een marktbevraging conform de wetgeving overheidsopdrachten worden georganiseerd, alsook voor stockage en levering van deze materialen.

De nota's of bestelbonnen voor de organisatie van de muziekoptredens aan het Genks podium en de kinderanimatie volgen in een latere fase.  De aanvraag tot afwijking voor het spelen van versterkte muziek zal  in een aparte nota aan het schepencollege worden voorgelegd.

Er zal ook  een veiligheidsoverleg georganiseerd worden. 

Ter lancering van het programma stelt de Afdeling Economie, in samenspraak met de Dienst Marcom, een mediaplan voor. Hiervoor zullen de nodige bestelbonnen worden opgemaakt. 

De reglementen voor de sfeermarkt en uitbating terrassen horeca  zijn in 2020 in werking getreden en zijn nog steeds van toepassing vermits daar geen einddatum in vermeld werd. 

Aanvragers, die niet in aanmerking komen voor een stand op de sfeermarkt van Iedereen Donderdagt zullen doorverwezen worden naar de stedelijke diensten, die instaan voor de organisatie van de zondagsmarkt (Molenstraat) en NOMADland. 

Er wordt jaarlijks een overeenkomst opgemaakt tussen stad Genk en HGG. Deze  kadert in de actie ‘iedereen donderdagt’ en heeft tot doel  het belevingsaanbod in het stadscentrum te stimuleren  bij het organiseren van een indoor of outdoor optreden door horecazaken. Voor de overeenkomst 2021  adviseert Cel Juridische Zaken volgende clausule i.v.m. overmacht nog  op te nemen: 

  •  Indien zich een geval van overmacht voordoet dat gevolgen met zich meebrengt voor de uitvoering van huidige overeenkomst, zullen de partijen alles in het werk stellen om, in de mate van het mogelijke, de uit deze situatie voortvloeiende gevolgen te beperken. Ze zullen elkaar onverwijld en zo uitgebreid mogelijk op de hoogte brengen van deze situatie en de te verwachten gevolgen.
  • Volgende situaties worden, zonder limitatief te zijn, o.a. als overmacht beschouwd: verlenging/invoering van coronamaatregelen door de hogere overheid, maatregelen van de burgemeester in het kader van de openbare orde, veiligheid en gezondheid, beslissing van de stad/burgemeester/AGB/OCMW tot afgelasting van een evenement /activiteit waarop de overeenkomst betrekking heeft of afhankelijk van is, een  pandemie of epidemie, rellen, terroristische aanslagen, natuurrampen, beslissingen van de hogere overheid.
  • Indien de overmacht negatieve gevolgen heeft voor de uitvoering van huidige overeenkomst, kan er door geen van beide partijen aanspraak worden gemaakt op enige schadevergoeding.  Zelfs in geval deze situatie tot gevolg heeft dat de overeenkomst niet meer (tijdig) kan worden uitgevoerd of onnodig/zonder voorwerp is geworden ten gevolge van de overmacht, kan de overeenkomst worden verbroken (zowel in onderling akkoord als eenzijdig) en is er geen enkele schadevergoeding door een van de partijen verschuldigd. 
  • De vergoeding van reeds gemaakte kosten en/of terugbetaling van reeds uitbetaalde toelages zal desgevallend dossier per dossier bekeken worden.    

Betreffende het advies van de Technische Dienst: 

  • Leveren en installeren werfkasten + enkele elektriciteitsaansluitingen voorzien i.f.v. de sfeermarkt en de optredens.
    • Zoals vorig jaar kan de technische dienst de nodige voorzieningen installeren. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met het totaal ter beschikking zijnde uren. De technische dienst vraagt om de mogelijkheid te  onderzoeken  om dit door derden te laten uitvoeren. 
  • Ter beschikking stellen van technieker van wacht:
    • Technische dienst adviseert om, indien bovenvermeld wordt uitbesteed, de externe firma ook de wachtdienst voor haar rekening neemt. 

Betreffende het totaal ter beschikking zijnde uren stelt  Afdeling Economie  voor om, in samenspraak met Dienst Evenementen, Dienst Jeugd en de technische dienst,  de mogelijkheden te bekijken om binnen het opgegeven quotum deze opdracht al dan niet intern uit te laten voeren. De voorkeur van Afdeling Economie  gaat uit naar een ondersteuning vanuit de technische dienst   zoals dat reeds voor alle eerdere edities het geval was. Kosten verbonden aan een externe opdracht zijn niet voorzien in de huidige begroting van Iedereen Donderdagt.

Juridische grond

De wet van 17 juni 2016, artikel 42, § 1.1°d, betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.

Betreffende de braderietenten is er maar 1 prijs opgevraagd omwille van enige leverancier in Limburg met aanbod van de gevraagde braderiekramen.

Regelgeving bevoegdheid

De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur.
<p>De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De raad gaat akkoord met de overeenkomst tussen vzw Horeca Groot Genk en het stadsbestuur voor het subsidiëren van de optredens.