Terug
Gepubliceerd op 17/05/2021

2021_IP_00055 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Creëer wijkprojecten geestelijke gezondheidszorg met het budget Relancemaatregelen Covid-19

Gemeenteraad
di 18/05/2021 - 20:15 www.genk.be/gemeenteraadlive
2021_IP_00055 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Creëer wijkprojecten geestelijke gezondheidszorg met het budget Relancemaatregelen Covid-19 2021_IP_00055 - Interpellatie van raadslid Geert Reyskens: Creëer wijkprojecten geestelijke gezondheidszorg met het budget Relancemaatregelen Covid-19

Motivering

Indiener(s)

Geert Reyskens

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

di 11/05/2021 - 11:04

Toelichting

Een neveneffect van de Covid-pandemie is het ontwikkelen van mentale moeilijkheden. Er is meer spanning, dwang (smetvrees) en middelenmisbruik (alcohol en drugs). De mogelijkheid om emoties te reguleren zijn door de (beschermende) maatregelen van de overheid sterk ingedijkt. Dit heeft impact op het psychisch welzijn van mensen.

In het kader van de Relancemaatregelen Covid19 vraag ik dat de Stad Genk extra middelen vrij maakt voor 2 initiatieven op het vlak van geestelijke gezondheidszorg. Met name het inschakelen van mobiele wijkwerkers geestelijke gezondheidszorg en het inzetten van relance psychologen, dit ter aanvulling van het bestaande aanbod op de eerste lijn.

Ter verduidelijking: 

1. Mobiele wijkwerkers geestelijke gezondheidszorg

De mobiele werkers maken verbinding tussen wijkbewoners, wijkbureaus, wijkcentra en de geestelijke gezondheidszorg. Ze gaan actief op zoek naar kwetsbare mensen die kampen met psychische klachten en die om allerlei redenen onder de radar blijven (bv. eenzaamheid). Ze werken outreachend, vindplaatsgericht en zo nodig aanklampend. Dit wil zeggen dat ze zelf actief de stap naar de doelgroep zetten, mensen ontmoeten in hun eigen leefomgeving: thuis, op straat en in openbare ontmoetingsplaatsen. 

Samen met de partners uit de GGZ zorgen zij ervoor dat kwetsbare personen de weg naar juiste zorg vinden en volgen dit op.

Ze spelen ook een belangrijke rol in het netwerk van hulpverleners en wijkverenigingen. Zij geven psycho-educatie over psychische kwetsbaarheid en hulpverlening. Het netwerk is gericht op het verhogen van de toegankelijkheid van zorg en op het uitbouwen van snelle en juiste doorverwijzing.

In de wijk werken ze aan een draagvlak voor mensen met een psychische kwetsbaarheid door middel van preventie en dialoog. De mobiele werkers zetten activiteiten van onderuit op met de doelgroep en de wijkbewoners ter versterking van het herstelproces. 

2. Relance psychologen

De bedoeling is om in de wijken psychologische zorg te bieden, in samenwerking met plaatselijke huisartsen of andere professionele hulpverleners (bv. thuisverpleegkundigen). Deze laagdrempelige zorg kan aangeboden worden in de wijkcentra of aan huis. De focus ligt op individuele, kortdurende, krachtgerichte trajecten. Het zijn therapeutische interventies die er op gericht zijn de mentale veerkracht te herstellen.

Vanuit onze fractie willen wij dat er zo snel mogelijk een hulptraject kan opgestart worden voor onze inwoners met psychische moeilijkheden, die nood hebben aan professionele ondersteuning.